
În urmă cu o săptămână, președintele Franței a declarat, în fața unei audiențe formate din industriași, că Europa a mers prea departe cu legile împotriva schimbărilor climatice. Dacă Bruxelles-ului va introduce noi măsuri ”verzi” fără ca cele adoptate până în prezent să fie aplicate, atunci investițiile vor fi puse în pericol și economia va avea de suferit, spune președintele Emmanuel Macron.
Cea mai mare familie politică din Europa, partidul Popular European, pare să meargă și mai departe și a avertizat că-și va retrage sprijinul pentru Pactul Verde European adoptat de Comisia von der Leyen. Este o schimbare surprinzătoare de optică; PPE este chiar partidul Ursulei von der Leyen și Pactul Verde nu ar fi existat dacă nu ar fi avut susținerea PPE.
Pactul Verde include o serie de ținte pe care UE trebuie să le atingă într-un interval foarte scurt. Printre ele atingerea unui ”zero net” emisii de carbon până în 2050 (un obiectiv ONU care prevede eliminarea tuturor emisiilor de carbon care nu pot fi absorbite în mod natural). 11 state UE au stabilit propriile ținte pentru atingerea acestui zero net – în cazul Germaniei ținta a fost stabilită pentru anul 2045. Dacă Pactul Verde va fi anulat, atunci restul statelor UE nu vor mai fi obligate să atingă aceste obiective. În același Pact Verde se menționează că emisiile de carbon trebuie reduse cu 55% până în anul 2030 și că, tot până în 2030, 40% din necesarul de energie trebuie să fie produs din surse regenerabile. Pactul Verde mai încurajează și desființarea fermelor, pentru care terenurile să redevină sălbatice.
După Franța și PPE a venit rândul Germaniei să semnaleze o schimbare de atitudine față de Pactul Verde. Germania, cu Partidul Verde la guvernare, a luat unele dintre cele mai ambițioase măsuri pentru atingerea obiectivelor Pactului Verde: a închis centralele nucleare (decizie luata în perioada guvernelor Merkel) , a renunțat la gazele naturale din Rusia. Rezultatul este însă opusul a aceea ce s-a urmărit, pentru că s-a ajuns ca o treime din energia electrică consumată în Germania să fie produsă prin arderea cărbunelui (în condițiile în care în Marea Britanie procentul cărbunelui este de doar 1%).
Politica germană pare să o apuce pe calea deschisa de Olanda, unde protestele masive ale fermierilor împotriva desființării acestor afaceri de generații (ca urmare a unor legi ale guvernului Rutte pentru reducerea poluării cu nitrați) au dus la apariția unui partid al fermierilor care câștigat alegerile regionale. În Germania a luat naștere partidul ”Cetățenii Furiosi” (Burger im Wut – BiW), care a obținut circa 10% d voturi la alegerile din Bremen.
Rezultatele acestor partide apărute peste noapte pentru a susține cauza afacerilor ruinate de regulamentele europene de mediu explică cel mai bine reorientarea PPE și a lui Macron. De teamă să nu piardă poziția dominantă în Parlamentul European la alegerile din 2024, PPE a ajuns să se prezinte drept apărătorul fermierilor și intereselor rurale din UE. Politicienii PPE au început să posteze pe platformele sociale afirmații cum că propunerile Comisiei pentru refacerea cadrului natural vor duce la raderea de pe fața pământului a unor sate ce au luat naștere cu peste o suta de ani în urmă sau că aceste măsuri vor duce la creșterea prețului la alimente și chiar la foamete globală.
Responsabilul Comisiei Europene cu Pactul Verde, Frans Timmermans, a criticat noua retorică a PPE. Fermierilor li se spune că sunt niște ”eroi” și că ”Pactul verde le stă în cale”, a spus Timmermans, citat de Politico.eu. ”Însă cum vor putea rămâne eroi când solul va sărăci și când recoltele vor fi compromise de secetă?”.
Și nu doar PPE pare să-și schimbe poziția față de obiectivele de mediu stabilite de Comisia von der Leyen. Partidul Renew Europe, creația lui Emmanuel Macron, este scindat când vine vorba de Pactul Verde European. Politico scrie că jumătate dintre membrii partidului susțin că obiectivele UE ar trebui să fie mai puțin ambițioase.
Emmnauel Macron însuși a declarat, la Elysee, într-o întâlnire cu industriașii, că UE ar trebui să ia o pauză legislativă în ce privește lupta împotriva schimbărilor climatice. ”Să implementăm ceea ce am decis deja, dar să nu mai adoptăm altceva. Există riscul să fim cei mai buni la capitolul regulamentelor, însă cei mai slabi când vine vorba de finanțare”, a spus Macron. ”Suntem înaintea americanilor, a chinezilor și a oricărei alte puteri globale în ce privește legile. Acum trebuie să le aplicăm”, a sus Macron.
Apelul la moderație în ce privește ambițiile ”verzi” și noile regulamente nu pare să se audă și în SUA. Dimpotrivă, în urmă cu o săptămână, Departamentul Energiei de la Washington a venit cu o propunere privind noi standarde obligatorii pentru mașinile de spălat vase. Subiectul a fost tratat foarte acid de The Wall Street Journal. ”Propunerea cere producătorilor să reducă cu o treime consumul de apă al mașinilor de spălat vase, la sub 12 litri per ciclu, mult sub actuala limită de 19 litri. În plus, noile mașini ar trebui să consume cu 30% mai puțină energie electrică. Masinile nu pot atinge aceste standarde de eficiență decât prin recircularea apei în cicluri mult mai lungi, de 2-3 ore. Iar dacă vesela nu este curată, atunci posesorii vor repeta ciclul și astfel nu mai putem vorbi despre conservare.
Departamentul Energiei le dă timp producătorilor până in 2027 pentru a produce mașinile-miracol care spală vasele mai prost și la prețuri de achiziție mai mari.
În ultimele luni, Departamentul Energiei a propus sau a finalizat noi standarde pentru cuptoare electrice, cuptoare cu microunde, frigidere, mașini de spălat (pregătiți-vă să scoateți de la spălat niște haine și mai murdare decât până acum). La asta se adaugă noi reguli pentru aparatele de aer condiționat și becuri”, scrie The Wall Street Journal.
De partea cealaltă a Oceanului, The Spectator scrie în aceeași notă despre mania pompelor de căldură care a cuprins guvernul Marii Britanii. Actualul guvern vrea să dubleze subsidiile pentru cei care decid să-și instaleze pompe de căldură. Se va ajunge astfel la 10.000 de lire sterline din partea guvernului, care speră să se instaleze circa 600.000 de pompe de căldură în fiecare an. Numai că, în 2021, în Marea Britanie au fost instalate 55.000 de pompe de căldură, față de 1,5 milioane de centrale pe gaz. Explicația este simplă: o pompă de căldură costă între 10.000 și 20.000 de lire, la care se adaugă foraje sau ocuparea unui spațiu mult prea mare pentru cei care locuiesc în case mici sau apartamente, instalații de încălzire în pardoseala, plus schimbătoare de căldură ce ocupă alt spațiu în interiorul locuinței.
”De ce este atât de sigur guvernul că pompele de căldură sunt marea speranță în lupta împotriva emisiilor de carbon? Poate că răspunsul poate fi găsit la porțile școlilor, unde mămicile bogate au renunțat la simbolul statutului lor – mașina 4×4 – pentru a câștiga bile albe la seratele clasei de mijloc vorbind despre cât de mult își iubesc noile Kia electrice. Și politicienilor le place să-și arate grija față de mediu, iar presiunea guvernului împotriva încălzirii cu gaz pare să vină din dorința politicienilor de a arăta sunt la curent cu cele mai noi tehnologii verzi. Izolarea mansardelor în întreaga țară, o măsură mult mai eficientă, pare una cu prea puțin vino-ncoace”.
Din nou despre viitorul încălzirii locuintelor ”verzi”, de data aceasta pe un ton mai sobru, pe site-ul Eurointelligence: ”În acest moment sunt prea puține date pentru a ști care va fi tehnologia dominantă pentru încălzirea locuințelor, la fel ca și în cazul motoarelor de automobile. Unii mizează pe motoarele electrice, alții pe cele cu hidrogen. În Germania, controversata legislație pentru încălzirea locuințelor este, teoretic, neutră din punct de vedere al tehnologiei, însă este în asemenea fel redactată încât doar pompele de căldură îndeplinesc criteriile. Trebuie să fim atenți, pentru că trecutul recent demonstrează că europenii nu au fler în alegerea câștigătorilor în domeniul tehnologiei.”
Tuasa Ursula (de la Ojdula) pana cand si-a propus sa traiasca: 2030, 2035 sau 2050 ? Dupa eternul sfarsit, sper, va fi pastrata in formol, ca metrul etalon, la Paris ? Intreb pentru un prieten.
Poate este cazul sa nu mai votam nici un PPE-ist ! Asa scapam si de pactu’ lu’ cucoana asta de la Bruxelles . Ar trebui s-o intrebe ppe-ul asta de unde o sa vina curentul , cam cat cupru si alte metale vor fi necesare pentru planu’ lor maret.
Dupa mintea lor probabil o sa incepem sa crestem din nou magari si sa construim cotigi sau o sa stam in tarcurile de 15 minute (programate de ei).Poate ne trezim odata si iersim in strada sa ii dam jos pe dobitocii astia care ne-au bagat in colaps cu buna stiinta . Ar cam trebui si niste tribunale sa ii ia la bani marunti despre cum au „guvernat”. Suntem prea „docili” trebuie sa ne ridicam sa fim „putinisti” si sa le stricam somnu’ si linistea politica. Este foarte bine ca profesorii au iesit , poate vor mai iesi si altii (la comanda sau nu) , oamenii s-au saturat de minciun ! Guvernu’ lu gheneralu Pinochhio , sa il ia pe Geppeto ( alias Iohannis) si sa plece acasa. S-o invite si pe Ursula la un gratar cu carne de musca ca sa isi sarbatoreasca „retragerea” din politica..
Am vazut zilele astea la TV o noua aberatie de reclama, parca era ceva cu o fetita careia mama ii spunea sa nu risipeasca apa, pentru ca in cativa ani nu va mai fi apa. Astia nu au auzit de circuitul apei in natura? Apa aia nu dispare nicaieri ca prin farmec asa cum vor ei sa ne faca sa credem!
Pactul verde, miscarea ecologista….aranjamente inutile ! Incalzirea globala este IMPOSIBIL DE OPRIT ! Nu este urmarea activitatilor umane, nu ! Sunt schimbari cosmice ! In loc sa cheltuie banii pe inutilitati mai bine ar crea centre tehnologice pentru inovatii privind UMBRIREA Terei, oprirea radiatiilor termice .
Armata de curieri e mai nou de prin Asia sau Africa. Sau instalat de aer conditionat si instalatii sanitare, electricieni, sapat gropi si instalat conducte, munca de jos etc
@Csaba: foarte buna postarea ta si foarte adevarata!
Miscarea si ideologia ECO care a dus la dezindustrializarea Occidentului si la disparitia comunismului activ,(nu mai erau muncitori de aburit) a fost discret incurajata si finantata de China prin interpusi si de Oculta Mondiala in scopul de a indatora popoarele si de a avea asigurata dobanda minim de 2% din orice PIB de tara pentru dobanzile datorate bancilor iudee
PS Azi nu mai gasesti un strungar ,dar avem o armata de curieri Glovo
verzi ar trebui scosi în afara legi si dusi în jungla,ca asa vor sa traiasca….acolo au verde cît vor
O sa-si incarce Tesla de la generator electric diesel.
De nevoie se va inventa Tesla Diesel-Electrica?
Noi suntem gata sa oferim oral cu maro fara limita la toti verzii.
Vecinii fac fum sa se incalzeasca si pentru gatit, de imbacsesc toata strada, ce sens are de stat nemancat, nespalat, neincalzit doar ca doresc sa-mi impun sa nu mai fac fum. Stradata va fi in continuare tot plina de fum. Odinioara nu existau aparate electrocasnice, plita prin inductie, boilare electrice, masina de spalat capabila sa-si incalzeasca apa si multe altele, totul mancare, apa calda menajera, incalzirea, incalzitul mancarii se facea cu foc de lemne.
UE strange cureaua pana la falimentul de dragul de a fi verde, China si mai ales India, Africa interesate putin spre deloc la reducerea emisiilor de dioxid de carbon si gazelor de efect de sera, cum le spun oficial.
Verzii chinuie inutil economia pana o baga in faliment, economiile Indiei si Chinei devin cele mai puternice.
UE se strofoaca inventand tot felul de masuri antipoluare, iar pe Americi, Asia si Australia le doare-n cot de poluare……[Rumburak]
Abia astept o iarna ca-n 54. Sunt curios cati metri vor avea autonomie mirobolantele smartfoane pe roti si la ce prize se vor incarca. Si cu ce curent electric vor functiona la fel de mirobolantele pompe de caldura.
Asta e! După noi, potopul!
Cica Pactul Verde mai încurajează și desființarea fermelor, pentru care terenurile să redevină sălbatice.
Pactul verde nu include terenurile care sunt deja salbatice cum ar fi padurile?
Timmermans sa-si sune sluga Werner sa opreasca defrisarile. Sau si mai direct sa sune in Austria, sau nu vor sa deranjeze marile corporatii. Ei vor desfiintarea micilor gospodarii traditionale si ferme fac concurenta celor mari si puternici lasati sa desfiinteze ce doreste muschiul lor.
De peste 9 ani s-a pornit, pe ascuns un projekt numit AGORA, cu finantare a unor grupari din america, de greenpeace si a unor grupari din citeva tari europene, cu finantare destul de obscura ce a dus la crearea de grupuri lobiste, fabrici de gindire (cumse numesc ele) si alte grupari ce au dus treptat la ocuparea de posturi administrative de oameni favorabili miscarilor ecologiste extreme. Asa s-au infiltrat chiar in Bruxelles unde se fac decizii si unde s-e incearca o restructurare a vietiisociale si confortului personal al cetatenilor comunitatii europene. Rezultatele se vad, masini electrice si eliminarea vechilor motoare pe diesel si benzina, trecerea de pe carbune, petrol sau gaz pe curent si doar curent. Tarile mai bogate poate isi pot permite ecest experiment dar tari mai sarace nu au cum sa finanteze astfele prostii a unor fanatici ecologisti care reprezinta doar o minoritate indoctrinata si fanatizata de interese obscure. Lumea e de acord cu protejarea climei si ajutorarea naturii, dar cit nu trece prin viitorul economic al familei si totdat confortul familiei in viitor. Nimeni nu isi doreste sa se reintoarca la cai si carute, si spalatul o data pe an ca sa arate la fel ca ecologistii actuali ce demonstrreaza pe strazi europene si viseaza la bicilete si ca toata lumea sa mearga cu mijloace de transport in comun, cit vor sa le mai permita pe strazi.
Fac cum au facut la adancirea canalului Bistroe il vad daca nu vin ordinele altfel.