Politico: Vreți securitate alimentară? Mâncați mai puțină carne

Pe fondul noului scandal al cărnii de vită, Politico.eu sugerează o soluție, una propusă de cea mai mare instituție de învățământ agronomic din Europa

Politico: Vreți securitate alimentară? Mâncați mai puțină carne

Pe fondul noului scandal al cărnii de vită, Politico.eu sugerează o soluție, una propusă de cea mai mare instituție de învățământ agronomic din Europa

Brazilia a decis să suspende exportul de carne de vită în Uniunea Europeană (UE), după ce un audit european a dezvăluit nereguli ale autorităţilor braziliene în controlul calităţii şi trasabilităţii unor hormoni, dezvăluie surse europene, relatează AFP, citat de News.ro. Raportul de audit arată că potențial, europenii au consumat carne braziliană de vită cu hormoni care a intrat fraudulos în Europa de ani de zile.

”Procedurile actuale implementate cu scopul de a garanta că vitele a căror carne este destinată pieţei UE nu au fost tratate niciodată cu estradiol 17 în scopuri zootehnice sau terapeutice sunt ineficiente”. UE interzice utilizarea hormonilor – inclusiv estadiolul -, meniţi să stimuleze creşterea animalelor în ferme atât în statele membre, cât şi în importurile provenind din ţări terţe.

Pe fondul acestui nou scandal al cărnii de vită, Politico.eu pare să sugereze o soluție, una propusă de Universitatea Wageningen, cea mai importanta universitate de agronomie din UE, scrie Politico.eu: europenii să mănânce mai puțină carne.

Șeptelul scade în fiecare an cu câteva procente. Iar asta nu este suficient, scăderea trebuie să fie și mai abruptă, pentru că Europa nu arm ai avea cu ce să-și hrănească vacile, oile și caprele. Studiul de la universitatea din Olanda arată că 60% din culturile de plante din UE se duc în hrana animalelor. Rumegătoarele au nevoie de multe calorii pentru a produce carnea europenilor. Porcii sunt mai ”productivi”, însă pentru ei este nevoie de soia, care este importată – în special din Brazilia și Argentina. Carne de pui, spun cei de la Universitatea Wageningen, este singura pe care europenii ar putea să și-o permită la nivelul de azi.

Un semnal de alarmă este că 85% din emisiile cu efect de seră produse în domeniul agricol vin din zootehnie, iar reducerea lor s-a dovedit aproape imposibilă.

Soluția, din nou, ar fi schimbarea dietei europenilor, care oricum mănâncă cu 40% mai multe proteine decât ar fi recomandat. O politică de modificare a dietei europenilor este însă foarte riscantă. Strategia creșterii prețului, așa cum se întâmplă în cazul combustibilului fosil, tutunului și alcoolului, nu ar funcționa la fel de bine în cazul cărnii. Prețul politic poate fi foarte mare pentru guvernanți. Soluția ar fi schimbarea comportamentului și a dietei prin educație, arată studiul realizat la Univesitatea Wageningen.

Distribuie articolul pe:

10 comentarii

  1. Ideea TEMBELĂ că ar fi un PERICOL CARNEA pentru OM este CRIMINALĂ.
    OMul a ănceput DeGenerarea BIOLOGICĂ odată cu CONSUMUL UniLateral de CEREALE.
    TOATE trebuie consumate, OMul este OMNIVOR, dar NU TOATE Cerealele, (AMIDON în Exces este ZAHĂR și CREATOR de Bolile Metabolic DeGenerative, zise ale CIVILIZAȚIEI, Cămp LAAAARG pentru Tratamente SCUMPE și LEEEENT Ucigașe).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.