Politico: Vreți securitate alimentară? Mâncați mai puțină carne

Brazilia a decis să suspende exportul de carne de vită în Uniunea Europeană (UE), după ce un audit european a dezvăluit nereguli ale autorităţilor braziliene în controlul calităţii şi trasabilităţii unor hormoni, dezvăluie surse europene, relatează AFP, citat de News.ro. Raportul de audit arată că potențial, europenii au consumat carne braziliană de vită cu hormoni care a intrat fraudulos în Europa de ani de zile.

”Procedurile actuale implementate cu scopul de a garanta că vitele a căror carne este destinată pieţei UE nu au fost tratate niciodată cu estradiol 17 în scopuri zootehnice sau terapeutice sunt ineficiente”. UE interzice utilizarea hormonilor – inclusiv estadiolul -, meniţi să stimuleze creşterea animalelor în ferme atât în statele membre, cât şi în importurile provenind din ţări terţe.

Pe fondul acestui nou scandal al cărnii de vită, Politico.eu pare să sugereze o soluție, una propusă de Universitatea Wageningen, cea mai importanta universitate de agronomie din UE, scrie Politico.eu: europenii să mănânce mai puțină carne.

Șeptelul scade în fiecare an cu câteva procente. Iar asta nu este suficient, scăderea trebuie să fie și mai abruptă, pentru că Europa nu arm ai avea cu ce să-și hrănească vacile, oile și caprele. Studiul de la universitatea din Olanda arată că 60% din culturile de plante din UE se duc în hrana animalelor. Rumegătoarele au nevoie de multe calorii pentru a produce carnea europenilor. Porcii sunt mai ”productivi”, însă pentru ei este nevoie de soia, care este importată – în special din Brazilia și Argentina. Carne de pui, spun cei de la Universitatea Wageningen, este singura pe care europenii ar putea să și-o permită la nivelul de azi.

Un semnal de alarmă este că 85% din emisiile cu efect de seră produse în domeniul agricol vin din zootehnie, iar reducerea lor s-a dovedit aproape imposibilă.

Soluția, din nou, ar fi schimbarea dietei europenilor, care oricum mănâncă cu 40% mai multe proteine decât ar fi recomandat. O politică de modificare a dietei europenilor este însă foarte riscantă. Strategia creșterii prețului, așa cum se întâmplă în cazul combustibilului fosil, tutunului și alcoolului, nu ar funcționa la fel de bine în cazul cărnii. Prețul politic poate fi foarte mare pentru guvernanți. Soluția ar fi schimbarea comportamentului și a dietei prin educație, arată studiul realizat la Univesitatea Wageningen.

Recomanda 3

8 Comentarii

  1. … ma rog, sau cam asa ceva … Culmea e ca, daca ii cauti pe toti „inteligentii” astia care ne invita sa ne hranim ca iepurii, ii gasesti pe toti prin restaurante (bineinteles, de lux !) cu mesele incarcate cu friptane ! Bineinteles, cu carne „samba” braziliana !

  2. in realitate , UE – care este in Razboi asimetric ( economic ) cu BRICS+ , refuza alimente prea ieftine , care-i aduc falimentul in visteria Brusselului.
    Atentie Bucuresti = invatati de la inteligenta colonistilor u-europeni , care-si protejeaza economia .
    Voi = guvernantii si economistii BNR = priviti si invatati.

  3. Stir avem pe toate drumurile, de gandaci si rame nu ducem lipsa.
    Pofta buna!…..[Rumburak]

  4. Holerele astea mint in continuare cu emisiile de sera! Bai tâmpiților, care emisii, norii sunt negri de la exploziile din ukraina, aerul pute a sulf in zona de est a României și voi mâncați că.at pe continuitate cu emisiile de sera! Iar îmi amintesc interviul lui Merkel, întrebată de jurnaliștii austrieci, citez „daca nu exista hrana artificiala pentru omenire la nivel global, pentru că nu aveți mașinile necesare pentru fabricare, de ce nu dați liber la munca câmpului agricol sa fie hrana pentru cetățeni”? Ce credeți că a răspuns Merkel? Citez „asta a fost hotărârea definitivă, cine are, are, cine nu, guvernul ia măsuri”! Și cum, „guvernul oricărei țări e obligat să pună în practică reducerea bipezilor din propria țară” pe motiv că sunt prea multi vii pe planeta și nu exista hrana pentru toți, trebuiesc reduși la maximum 30%, vă dați seama ce grija are guvernul României pentru binele sau bunăstarea compatrioților! Am scris cu argumente și cu lux de amănunte în mai 2020 când am auzit interviul live!

  5. Nu-i nimica, vom manca alimente din Ucraina. Alea ucrane au voie in UE fara probleme, nu conteaza nici hormonii, nici pesticidele.

  6. Daca politica de zero carbon nu se poate respecta ,fiind o ineptie de fapt, atunci solutia de a promova carnea artificiala este blocarea pietei pentru producerea carnii de vita si porc.Tentativa a debutat in Olanda.Europa are nevoie de un Trump care sa le scoata din cap carbonul speculantilor de mediu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.