Poveste dramatică: „Așa nu se mai poate!”

Șeful Secţiei de Chirurgie Plastică şi Reconstructivă de la Spitalul Judeţean Braşov, medicul Dan Grigorescu, relatează pe Facebook, revoltat, despre cazul unei paciente  pe care a operat-o, o femeie în vârstă de 45 de ani, care nu primește pensie de boală, deși nu-și poate folosi mâna dreaptă.

Potrivit medicului, specialiștii care i-au evaluat capacitatea de muncă au decis că are o “deficiență funcțională minimă”, deși nu poate să-și folosească mâna dreapta.

Întreaga poveste relatată de medic:

„Prețul lacrimilor șterse cu greu

Așa nu se mai poate! Am lăsat să treacă suficient timp pentru ca aceia care ar fi putut face ceva la modul omeniei profesionale s-o facă. N-au făcut-o! Pentru asta, voi ăia, medici ca și mine, aveți lipsa mea definitivă de stimă!
Și acum, povestea!
În urmă cu vreo doi ani, o femeie devenea victima unui accident de muncă, prin prinderea mâinii drepte, dominante (a tuturor celor 5 degete și a palmei) la un calandru fierbinte dintr-o călcătorie industrială. Rezultatul final, obținut după mai mult de 10 intervenții chirurgicale succesive, este cel din imagini. Atât s-a putut. Eforturile au fost mari, deoarece pacienta a vrut să aibă cât mai mult din mâna originală. Numai că o are, cum spunem, noi, plasticienii, mai mult „la inventar”, pentru că nu este funcțională aproape deloc (vezi imaginile 3 și 4). E însă deosebit de importantă pentru pacientă din punct de vedere psihologic, atât timp cât nu se uită lumea la ea ca la circ, așa cum ar fi dacă i-ar lipsi de tot. Sau aproape deloc.
Evident că a venit și momentul evaluării de către specialiștii în domeniu LA NIVEL NAȚIONAL a capacității de muncă și, evident, și a încadrării într-una din variantele de pensie de boală cuprinse în lege.
Verdictul?
Deficiență funcțională MINIMĂ!
FĂRĂ PENSIE DE BOALĂ!
„V-au rămas falange la degete!”- i-au spus, doct, unii din comisie, fără să-i examineze funcțiile actuale ale restului de mână, mai întâi strivită și arsă, iar mai apoi reconstruită în multe ore de intervenții chirurgicale. „Nu aveți decât 40% deficit, așa că, ASTA E!”- au concluzionat, în dispreț față de situația DEFINITIVĂ a pacientei, unii ăia…
Oameni buni! Toată lumea medicală știe că o structură fără funcție nu are, practic, nicio valoare în afară de cea psihologică (hai să vă dau, în trecere, exemplul reconstrucției de sân după îndepărtarea celui original în cancerul mamar). Ce să mai spunem despre mână, care la om este organul esențial al muncii? Dacă nu poate „prinde” nimic cu ea, chiar „întreagă” fiind, cu toate degetele și falangele „originale” (ce ați zice, de pildă, de o mână paralizată?), poate oare cineva de pe Pământul ăsta munci?
Adică dăm ajutor social unor persoane integre fizic 100% și nu dăm o amărâtă de pensie unuia care s-a nenorocit la muncă?
Rușine să ne fie!
Zău că, în asemenea circumstanțe, mă încearcă rău de tot regretul că nu i-am amputat Marinelei Farcaș încă de la început mâna și ne-am chinuit (și noi, cei din echipa medicală și pacienta, atâta amar de timp)!
Măcar avea de-o pensie, acolo…

PS: Am făcut publice datele personale ale pacientei cu acordul ei. Și așa vrea să vă dea în judecată, măi, ăia unii de la Institut! Sper să aflați și voi ce preț au lacrimile pe care abia poți să ți le ștergi cu o mână ca asta!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Domnul doctor Dan Grigorescu, dacă ar fi așa de preocupat, de revoltat și în realitate tot atât cât se arată pe Facebook (pe Facebook toți se afișează deștepți și plini de prieteni) ar merge la onorata comisie care a încadrat așa cum a încadrat handicapul pacientului domniei sale și, consultând legea, ar înțelege că dacă handicapul este încadrat incorect, președintele comisiei și comisia ajung să plătească din buzunar diferența sau incorectitudinea după care pot intra și la închisoare. Încadrare în grad de handicap nu se face așa cum gândesc unii („i-a dat”, „n-a vrut să-i dea”, „i-a dat mai puțin”) ci se face în baza unor legi și norme metodologice de aplicare a acestora. Nu se face nici pe bază de sentimente, nici pe bază de simpatii, nici pe bază de ce ar putea să creadă Papa sau mitropolitul ci, parțial, și pe baza documentelor scrise de către medicii pe la care pacientul a trecut adică inclusiv pe ce a scris domnul doctor plin de revoltă.

  2. Statul ar putea sa protejeze femeia aflata in aceasta situatie. O varianta ar fi pregatirea gratuita pentru o alta profesie care sa nu solicite mina si in aceasta perioada sa primeasca pensia de invaliditate sau o alta forma de venit, consiliere psihologica.
    Poate contesta la judecatorie decizia comisiei de expertiza si fiind o cauza in legatura cu procesul muncii, este scutita de taxa de timbru si poate judecatorii vor avea mai multa empatie.

  3. Care „statul „??
    „Statul” asta roman e umbrela sub care politrucii hoti ai Romaniei s-au imbogatit si au furat Banii publici cu care aceasta femeie si TOTI Bolnavii din aceasta Tara ar fi trebuit sa beneficieze de Asistenta Medicala de nivel inalt, asa cum se intampla in tarile Europei, unde fug politrucii si familiile lor cand au probleme de sanatate!
    „Statul” roman e o adunatura de hoti aflata de 28 de ani in fruntea bucatelor!
    Ce sa faca „statul” asta pentru aceasta femeie?!
    Uitati-va la Anunturile umanitare cu copilasi bolnavi de Boli rare si grave, unde parintii se chinuie sa stranga Bani pentru ca „statul” Roman, care ar trebui sa aiba GRIJA Sanatatii Cetatenilor Roamni, NU exista!
    De ce zilele trecute s-au Alocat Bani pentru Imunoglobulina din Fondul de rezerva al Guvernului?
    Pentru ca BANII necesari cumpararii de Imunoglobulina NU au fost Alocati in Bugetul pe 2018, desi Criza Imunopglobulinei exista de cel putin 1 an, tot anul 2017 Bodog ne-a mintit ca va rezolva criza Imunoglobulinei iar Parintii copiilor bolnavi plangeau!
    Iar Dragnea NU a Alocat Bani pentru Imunoglobulina nici in 2018, au LUAT din Fondul de rezerva al guvernului, destinat Situatiilor EXCEPTIONALE, cum zice Legea!
    Deci, LIPSA Imunoglobulinei a fost o situatie EXCEPTONALA pentru care s-au lau Bani de la Fondul de Rezerva pentru ca NU s-au Alocat in Bugetul pe 2018!
    NU s-au Alocat.
    ZERO lei pentru IMUNOGLOBULINA.
    Va dati seama in ce tara traim?!
    NU se Aloca Bani pentru Medicamente VITALE.
    Fara comentarii, niste CRIMINALI!
    Puneti-va fiecare in situatia acestor bolnavi si apoi comentati.
    Cotidianul, va rog FRUMOS sa dati comentariul!

    • STATUL ĂLA CARE DĂ PENSI SPECIALE LA TOȚI POOLITRUCI(1500/MANDAT IN PARLAMENTUL RUSINI NAȚIONALE),FOȘTI SECURIȘTI,FOȘTI PROCURORI ȘI JUDECĂTORI AI EPOCI DE AUR …etc ȚARĂ A HOȚILOR FĂRĂ CULOARE POLITICĂ!(Câți bani aruncă primăriile pe asistați(votanți lor)care n-au muncit o zi ca să nu se accidenteze)

  4. * Din an in an oameni cu doar un picor sunt chemati la control de vazut daca cel lipsa n-a crescut la loc intre timp (si ca asa este legea!). * Avem insa si, straniu?, un caz celebru pe de exact invers. Un „ins”, pensionat de la locul de munca, CA NU VRDEA (sa lucreze, evident ca acolo!) de „cate ce” dioptri. Cu un imens pensioi, dintre „exceptiile” la aproape cat leafa. Dupa care, reancadrat la acelasi serviciu de unde ca nu mai putea „lavora” (cum Celentano zicea, „chi non lavora /non fa l’amore”, dar pe invers). Insul, asa cumuland si „pensioi” si „salarioi”. Ca de!, patria e recunoscatoare servitorilor ei credinciosi, sai si servitorilor servitorilor ei.

  5. Este o greseala ca, desi statul ar putea, lasa fara nici un sprijin un om care in urma unui accident, a unei probleme de sanatate, nu se mai poate intretine. Poate fi o greseala in dosar, 40% sa fie gradul de functionare, nu de dificultate. Dar la examinare, comisia are in fata si omul, nu doar hirtiile care compun dosarul si daca gaseste o neconcordanta intre ce scrie in acte si realitate cred ca poate sa faca o mentiune si sa acorde aceasta pensie, care este infima in comparatie cu salariile si pensiile pe care statul le acorda cu multa generozitate unor categorii, comisii, functii.
    Un caz social nu ar trebui sa aiba culoare politica, pentru ca mai intii suntem oameni. Unii din politica au gresit prin a nu apoba medicamente, necesare in boli cronice, terminale, altii au taiat salariile medicilor, au inchis spitate si i-au sfatuit pe cei carora nu le place, sa plece. Si foarte multi au plecat.
    Avem medici despre care din experienta proprie pot sa spun ca sunt profesionisti de exceptie. Este pacat ca medicul este pus in situatia de a regreta ca nu taiat mina unui om.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.