Poveștile culturale ale unei zile de luni

Bistrița
MUZICĂ. Casa Armatei găzduiește spectacolul „Bucuriile iernii”, un eveniment cu scop caritabil. De la ora 19.00, Corul de Tineri al Centrului Județean pentru Cultură, Grupuri de colindători din localitatea Pietriș dar și actori din Școala de Arte, de la clubul Epigenion și din trupa Trapa sunt alături de atriștii Diana Proca, Tudor Găvan, Raluca Țermure și Anca Melinte pentru această manifestare. Încasările vor fi donate Asociației O masă caldă și Centrului de zi Sfantul Dumitru din localitatea Sângeru de Pădure, filială a Asociației Filantropice Ortodoxe Alba Iulia.
Brașov
TEATRU. „Poveste de Crăciun”, montarea Teatrului Coquette din București este inspirată din nuvela “Colind de Crăciun”, de Charles Dickens. Spectacolul cu Ruxandra Bălașu, Gabriela Niță și Celina Nițu are loc la Centrul Cultural Reduta de la ora 18:00.
EXPO. Prezentarea din cadrul Muzeului Primei Școli Românești (Piata Unirii nr. 2) este realizată cu ajutorul dr.Emil Bologa. Evenimentul prezintă valori braşovene (însoţite de gravuri ale monumentelor braşovene), valori universale şi un spaţiu distinct dedicat scriitorului spaniol Cervantes. Exponatele merg în timp din sexolul XX până spre secolul XV amintind de oameni de seamă, scriitori (români şi străini), heraldică, floră, faună.
București
MUZICA. De la 17.30, Marius Matache promite un „concert solitar lângă bradul de la Ceainăria GreenTea (Str. Dr. Burghelea Nr. 24). un loc care mie îmi place teribil de mult, unde mă simt foarte bine și unde îmi place să închei anul muzical. Voi fi eu, chitara și (poate) microfonul. Vom spune povești cu zăpezi, vom cânta colinde știute sau neștiute, vom glumi și vom zâmbi”.
CLASIC. Asociația Piano Therapy organizează un recital de pian sustinut de copii cu autism la Sala Cinema Europa (Calea Moșilor nr.127) de la ora 18.00. Biletul este 30 de lei.
EXPO. Până pe 23 decembrie, la Galeria din Piața Alexandru Lahovari nr.7 este deschisă expoziția „Povestea bradului reCrea(r)t”. „Evenimentul își propune redescoperirea și reinterpretarea valorilor tradiționale românești cu ocazia sărbătorilor de iarnă, prin intermediul unuia dintre cele mai îndrăgite obiceiuri – împodobirea bradului de Crăciun. Astfel, opt designeri din România au fost invitați să transpună decorațiunile specifice Crăciunului într-o manieră distinctă, aducând elemente din propriile creații în accesorii care să împodobească bradul de Crăciun. Liliana Țuroiu, Alexandra Calafeteanu, Daiana Melinte, Dalia Poleac, Florentina Giol, Ileana Petrache, Laura Olaru – în colaborare cu Dana Ștefănescu și Vika Tonu vor prezenta o viziune proprie asupra folclorului românesc prin expunerea unor brăduți inediți, colorați cu ajutorul unui design și a unor materiale diferite, care aduc în centrul atenției elementele autentice românești” arată organizatorii.
CLASIC. La Sala Mare a Ateneului român, de la ora 19.00, Corul de cameră Preludiu dirijat de Voicu Enăchescu interpretează „Colinde și cântece de Crăciun”. Participă actorii Alexandra Velniciuc și Adrian Păduraru.
Buzău
CLASIC. Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” din Republica Moldova este la Sala consiliului Județean de la ora 20.30 în cadrul turneului pe care și l-au propus. Concertul extraordinar de Crăciun pe care îl prezintă are forma unei Seri Vieneze. Invitații speciali ai spectacolului sunt tenorul Nicolae Vascauțan, soprana Tatiana Costiuc și naistul marin Gheras. Biletele au prețuri de 100 și 120 de lei.
Cluj Napoca
CLASIC. Spectacolul Vienna Classic Christmas, susținut de Strauss Festival Orchestra Vienna, sub bagheta maestrului Willy Büchler, cu participarea extraordinară a corpului de balet Pegani ajunge la Cluj. Organizatorii anunță că „Strauss Festival Orchestra Vienna, sub bagheta maestrului Willy Büchler, aduce, pentru al optulea an consecutiv, fascinaţia muzicii autentice vieneze în România. Spectacolul veritabil vienez va avea în plus o componentă vizuală, prin grația corpului de balet Pegani, alcătuit de prim-balerinii Romina Kołodziej și Vladimir Snizek”. Spectacolul vienezilor va avea loc în Cluj Napoca, pe 19 decembrie, la Teatrul National (Piața Ștefan cel Mare nr. 24).
FILM. Cea mai recentă producție semnată de Wim Wenders, „Frumoasele zile din Aranjuez” (foto) este proiectată în avanpremieră la Cinema Victoria de la 17.30. Colaborarea regizorului cu Peter Handke surprinde un lung dialog între un bărbat și o femeie într-o grădină, în apropierea Parisului.
CLASIC. Instrumentiștii Filarmonicii de Stat Transilvania și soliștii Operei Naționale Române Cluj-Napoca, sub bagheta cunoscutului dirijor Cornel Groza susțin unConcert de colinde românești” la Auditorium Maximum (Str. Emmanuel de Martonne, nr. 1). Aflat la a patra ediție, concertul, care începe la ora 19.00, îi aduce pe scenă pe Diana Țugui (soprană), Tony Bardon (tenor), Cristian Hodrea (bariton), Corul Cappella Transylvanica, Orchestra Academică Transilvană (dirijat de Cornel Groza) și Corul de copii „Junior VIP” (sub bagheta Ancăi-Mona Mariaș). Colindele sunt prelucrate și orchestrate de compozitorul Cristian Bence-Muk, conferențiar la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”. Fondurile adunate se vor dona Asociației „Christiana”, care acordă asistenţă socială, medicală şi educativă copiilor orfani sau proveniţi din familii dezorganizate.
MUZICA. Omu Gnom și trupa vin de la 21.00 în Atelier Cafe cu vorbe, pian (Ema Borz), chitară (David Mocan), trompetă (Mihnea Blidariu), bass (Albert Freeman) și tobe (Slim Rocka) pentru „născociri fonice”.
Craiova
MUZICA. Tudor Gheorghe se întoarce acasă, la Teatrul național „Marin Sorescu”. De la ora 19.00, artistul prezintă „Tot degeaba”, spectacolul său dedicat disperării, frustrării dar și iertării și speranței în ziua de azi.
Focșani
CLASIC. Concertul Tradiţional de Crăciun al Orchestrei de Cameră Unirea are loc de la ora 19.00, la Sala Mare a Ateneului Popular „Mr.Gh.Pastia”. În program suntcolinde româneşti şi internaţionale, arii celebre dar şi valsuri, polci, marşuri de mare popularitate din creaţia compozitorilor Jacques Offenbach, Lloyd Webber, Adolph Adam, Leroy Anderson, Dmitri Şostakovici, Franz Schubert şi bineînţeles Johann Strauss fiul. Solişti invitaţisunt Alexandra Tărniceru (soprană), Laura Balla (soprană) şi Andrei Mihalcea (tenor). Conducerea muzicală va fi asigurată de Vincent Gruger. Biletele s-au pus deja în vânzare la Agenţia Ateneului Popular la preţul de 35 lei, redus 20 lei.
Iași
CLASIC. Liga Studenților și Corul Literaților se adună de la ora 18.00, în Aula Magna „Mihai Eminescu” din Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, pentru Concertul de colinde „Sus la ‘naltul Cerului”. „Nădăjduind că glasurile noastre vă vor îndruma cugetele spre bucuria firescului și spre regăsirea frumosului, vă așteptăm în număr cât mai însemnat” anunță studenții. Alături de aceștia și-au anunțat participarea Ceata de Mediciniști, Horodia Evanghelismos și Corul „Arhanghelii” ATOR Iași.
MUZICA. Mike Godoroja & Blue Spirit își țin recitalul la Centrul Cultural Bucovina (Sala Cinema Modern) de la ora 19.00. Biletele costă 30 de lei, studenții beneficiind de reducere la 15 lei.

Oradea
CLASIC. Orchestra Johann Strauss Ensemble, condusă de Russel McGregor este la Teatrul Szigligeti de la ora 19.00. Concertul muzicienilor austrieci se apropie de ultimele reprezentații în România.
Râmnicu Vâlcea
CLASIC. Mihail Ștefănescu dirijează concertul extraordinar de la Sala Lahovari de la ora 19.00. Solistă este soprana Irina Iordăchescu. În program sunt lucrări de Strauss, Puccini, Catalani, Leoncavallo și alții.
Slatina
MUZICA. Episcopia Slatinei și Romanaților și Vocess Primavaera vă invită de la 17.00, la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Slatina, la un Concert de Colinde. Interpretează corala Preoților Episcopiei și grupul de copii „Vocess Primavaera”. Intrarea este liberă.
Suceava
MUZICA. Francesco Napoli, alături de Paula Seling și Ianna Novac sunt protagoniștii concertului găzduit de Casa de Cultură a Sindicatelor din Suceava. Biletele costă 80 de lei, dar există și prețuri reduse pentru elevi, studenți și pensionari.
Târgu Mureș
CLASIC. De la orele 18:00, în Biserica Reformată din Cetate este programat un concert cameral de vioară și orgă, in care sunt prezentate lucrări de H.I.F.Biber. Silvia Stroia-Lukács este la orgă și Szántó Lóránd, la vioară.
Timișoara
CLASIC. La Opera Națională Română (str.Mărășești nr.2) Saint Petersburg Classical Ballet prezintă „Spărgătorul de nuci”. De la ora 19.00, dansatorii din compania condusă de Andrei Batalov prezintă una dintre cele mai cunoscute partituri coregrafice.
Am trecut cu vederea un eveniment cultural din oraşul dumneavoastră şi consideraţi că trebuie să afle de el cititorii cotidianul.ro? Nu vă abţineţi, postaţi la comentarii ceea ce credeţi că ne-a scăpat.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Andrei Radulescu 226 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.