Pregătea un reportaj. Jurnalistă iraniană, arestată

O jurnalistă iraniană a fost arestată luni la Teheran după ce a mers la un spital din capitală pentru a ancheta asupra stării unei tinere care a leşinat în metrou cu o zi înainte în circumstanţe tulburi, a anunţat presa locală, notează AFP.

„Maryam Lotfi, jurnalistă a cotidianului Shargh, a fost arestată”, a informat publicaţia pe site-ul său luni seară, fără a preciza motivele arestării.

Potrivit acestei media cu sediul la Teheran, Maryam Lotfi s-a dus la spitalul Fajr, în capitală, „pentru a pregăti un reportaj despre starea unei fete care a leşinat în metrou” duminică.

Agenţia oficială de presă iraniană, IRNA, a raportat că „o studentă de 16 ani” a leşinat în urma „scăderii tensiunii arteriale” în timp ce încerca să urce în metrou.

După ce au început să circule zvonuri despre „o confruntare între agenţii de pază de la metrou” şi studentă, directorul general al metroului din Teheran, Masood Dorosti, a negat orice „conflict verbal sau fizic” între adolescentă „şi călători sau personalul” care lucra în acel moment.

Aceste afirmaţii „sunt false”, iar „imaginile camerelor de supraveghere video de la metrou” fac posibilă „infirmarea” acestora, a adăugat el într-un interviu acordat IRNA.

Peste 90 de jurnalişti iranieni au fost hărţuiţi de autorităţi după manifestaţiile declanşate în septembrie 2022 de moartea în detenţie a lui Mahsa Amini, a informat presa locală în august.

Iranul a fost zguduit timp de câteva luni de manifestaţiile declanşate de moartea acestei tinere kurde iraniene, arestată de poliţia de moravuri pentru pretinsa încălcare a regulilor vestimentare foarte stricte impuse de republica islamică.

Printre aceştia, Niloufar Hamedi şi Elaheh Mohammadi, doi jurnalişti care au acoperit cazul Mahsa Amini, au fost reţinuţi din septembrie anul trecut şi judecaţi la Teheran mai ales pentru conspiraţie împotriva securităţii naţionale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

18 Comentarii

 1. Sa speram ca si in Rromania o sa fie obligate femeile sa poarte burqa

 2. Dar de unde-i sursa acestei „stiri” ? De la Tel Aviv, asa-i ? Dar mai dati si alte stiri, care merita a fi auzite; de pilda cum Francezii si-au luat talpasita din Niger, cu Ambasada si trupe (1500). Scrieti ma: Niger s-a curatat de colonialism . Curaj, ca se poate.

 3. Da, știm. Iranul e rău și USA care l-a împușcat, la un miting, pe cetățeanul care îl amenta pe Bideu, e ibtruchiparea democrației. Dacă Iranul R fi alături de Ucraina ar fi cea mai apreciata democrație. Fiind alături de Rusia, e normal sa fie tratata de o asa maniera.

 4. Pai la noi trebuiesc infiintate mai multe bordeluri sa ii distreze romancele pe partenerii strategici. E Constanta plina de ele. Biserici de fund_asi. Ong-uri cur_cubehee. Mare viitor avem. Si ne arde s-ai criticam pe iranieni.Aia lanseaza sateliti, construiesc industrii chiar si sub embargo. Ai noatrii dupa ce au vandut aerul si apa strainilor acum isi vand trupurile. Bine fac iranienii ca se opun dezastrului moral adus de cultura vestica.

 5. „La un rabin din Crackowia vine un evreu necajit si-i spune ca avand cinci copii si-o casa cu o singura incapere, unde traiesc toti de-a valma, are certuri zilnice cu Rashela, ce sa faca ?
  Rabinul ii spune sa bage si gastele in casa si totul va fi LA URMA BINE !
  Evreul sarac si trist vine dupa o saptamana: Rabby acum ne e si mai rau !
  Rabinul ii spune sa bage si oile-n casa si totul va fi !
  Evreul sarac si trist vine dupa o saptamana: Rabby acum ne e si mai si mai si mai rau !
  Rabinul ii spune sa bage si calul in casa casa !
  Evreul sarac si trist vine dupa o saptamana: Rabby acum e imposibil de trait in casa, Rashela imi scoate ochii zilnic !
  Rabinul ii spune: Scoate gastele din casa !
  Evreul sarac si inca trist vine dupa o saptamana: Ne e mai bine Rabby, insa inca rau !
  Rabinul ii spune: Scoate oile din casa !
  Evreul sarac si inca trist vine dupa o saptamana: Ne e mult mai bine insa, inca totusi rau Rabby !
  Rabinul ii spune: Scoate calul din casa si va fi bine 🙂 !
  Evreul VESEL acum, vine dupa o saptamana:
  – Rabby totul e perfect acum ! Rashela ma iubeste dinnou !”
  🙁 🙁 🙁

 6. Ziarista Daria Dughina a fost aruncata in aer si n-am auzit un protest din partea ziaristilor romani. Eu stiu ca in viata totul se plateste, pana la urma.

 7. Persia e o civilizatie cu mii de ani in spate. SUA sunt un ranch de doua sute de ani. Guess who’s got more stamina?

 8. @@cip: conform dex, toti indo-europenii sunt arieni. Da’ au dat-o nemtii de gard si acum termenul e naspa. Cum au pervertit si svastica sanscrita sau salutul roman.

 9. Nigerul a renuntat la serviciile Frantei care-i tineau in frau pe teroristi si azi ingroapa 29 de soldati omorati de ISIS. Va reusi Wagner sa-i protejeze? Vom vedea…

 10. @tibi1: Daca ne spuneai si cine e comanditaru’ lu’ ISIS, ne scoteai si pe noi din ceata!

 11. @cib: Pana acum doar americanii i-au facut praf pe ISIS in Irak si Siria cu ajutorul kurzilor…Putem sa-i scoatem din cauza??

 12. Daca ISIS-ul se roaga inspre MEKKA atunci arabii sauditi i-au pus comandantul !
  Daca ISIS-ul se roaga inspre Karbala atunci americanii din Irak comandantul !
  Daca ISIS e atheist atunci nu se roaga inspre Jerusalem 😉 !
  Din cele 3 raspunsuri la alegere tu ce JUDECI LOGIC prin pre-istoria organizatiei 😉 ?
  [remember ABU GHRAIB ca o dinadins-premeditata provocare sentimentala a harapilor 😉 ]

  IQ=?
  😉

 13. Pentru serviciile secrete ocupate cu ARHIVA MODERNA
  ISIS s-a chiar nascut la … ABU GHRAIB !
  [CIA a „pierdut” niste dossare interesante , cu multe nume, unele 😉 absolut surprinzatoare, si un „PLAN” ultra-mega-arhi-secret despe geneza 😉 ISIS … oricum n-ai putea duce cat ti-as putea ca pensionar RAND Corpo. povesti si … mai grav. ARATA ! 🙂 ]
  … inca nu e evident ca sunt mik nun stiu nimic … ?
  Fi-tim cu ochii pe nemti in OCTOMBRIE 🙁 !
  SI …nu uitati … dupa „ochii pe butelie” si „investitorii galbeni” + „4 ferbruarie” 😛
  acum: „NINGE PE FED” 🙁
  Mishteaux e SPECIAL (sub ochii lor / „li se vede-n carti” … i-e imposibil sa greseasca ! MDA !

 14. @cib
  E Dex, nu e Cabala. Ce sa zica si Dex. Toti indo-europenii sunt iranieni? Conceptul ”aryan” este de secol XIX.

 15. CORRECT !
  Chiar ETIMOLOGIC …
  cuvintele „aryan” si „iran” … sunt inrudite, insa
  tre’ IQ genetic-innascut ca sa poti distinge, finetzuri !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.