Prevestește pandemia o nouă lume?

Franța își retrage toate trupele din Irak din cauza pandemiei de coronavirus, după cinci ani de prezență pe teren, sau ”jumătate de deceniu”, cum le place să spună celor de la Middle Easta Eye, o publicație londoneză nu tocmai pro-israeliană. ”Franța a luat decizia de a-și reptaria personalul implicat în operațiunea Chammal, până la noi ordine”, spune Ministerul francez al Apărării, citat de Reuters. Este vorba despre nu mai mult de 100 de militari.

Franța își retrage trupele din Irak pentru a lupta acasă cu coronavirusul”, scrie Pat Buchanan pe blogul său. ”Când NATO a redus din amploarea exercițiilor sale militare în Europa (Defender Europe-20), Rusia a acționat în reciprocitate. Moscova a anunțat că își va anula exercițiile militare la frontiera NATO.

Țările par să recunoască și să răspundă la realitatea geostrategică sumbră din martie 2020: pandemia este adevăratul inamic al tuturor, iar câtă vreme luptăm cu ea, fiecare în țara lui, suntem împreună în această luptă.

Nu lăsați o criza gravă să se irosească, spunea fostul șef de cabinet al lui Obama, Rahm Emanuel. Asta în timpul crizei financiare.

Apelul lui Emanuel a fost reluat săptămâna aceasta de congresmanul democrat James Clyburn, care a catalogat criza coronavirsului drept ”o ocazie deosebită pentru a face ca lucrurile să se muleze pe viziunea noastră”. Clyburn se gândea la alternativa democraților din SUA la pachetul de urgență de 2.200 de miliarde de de dolari. Președintele Trump ar trebui fie să și-l asume pe tot, fie să-și asume responsabilitatea respingerii unei transfuzii de fonduri federale care să mențină economia pe linia de plutire.

Liderul majorității republicane din Senat a respins propunerile democraților. Însă Trump ar trebui să meargă și mai departe și sa profite de această criză pentru a face lucrul pentru care a fost ales – să impună o nouă politica externă. Să izoleze America nu de restul lumii, ci de războaiele din lume.

The New York Times și The Washington Post au scris în favoarea reducerii sancțiunilor impuse Iranului. Ar fi un gest umanitar, având în vedere că Iranul a suferit mai mult decât oricare altă țară din Orientul Mijlociu din cauza virusului. Mai mult, ar fi o dovadă a faptului că SUA nu sunt în război cu poporul iranian. Acest gest unilateral al lui Trump, care nu ar cere mai mult decât negocieri, ar face ca vina izolării Iranului să aparțină doar ayatollahilor.

Cât despre anularea exercițiilor militare din Rusia de către Vladimir Putin, ca reacție la anularea exercițiilor militare NATO, Trump ar putea profita de asta ca de o deschidere pentru dialog cu Rusia, așa cum candidatul Trump a promis acum patru ani.

Crede cineva că Putin vrea un război cu NATO? Dacă ar face asta, cine crede că Italia și Spania, doi dintre aliații importanți din NATO și care suferă mult din cauza crizei coronavirusului, ar invoca Aricolul 5 și ar declara război Rusiei?

Când dușmanul nostru era Hitler, America a încheiat o alianță de război cu Stalin, cu obiectivul comun de a înfrânge forțele Axei. Liberalii și cei de stânga susțin Frontul Popular dintre democrații și Stalin. Dacă ne-am putut uni cu bolșevicii pentru a-i învinge pe naziști, atunci cu siguranță ne putem alătura liderilor Iranului pentru a face față și a învinge coronavirsul.

Când oare a existat o ocazie mai buna ca acum pentru ca Trump să facă o campanie pentru a retrage America din războaiele din Siria, Irak, Afganistan?

Gândiți-vă și la Peninsula Coreea. Kim Jong-un a testat rachete deasupra Marii Japoniei. Lumea speriată de coronavirus nu a dat atenție acestui lucru. Ar trebui să-i facem o ultimă ofertă lui Kim, că ne vom retrage trupele din Coreea de Sud și vom ridica sancțiunile, dacă își va reduce arsenalul nuclear și va permite verificări. Suntem gata pentru un acord. Însă, daca Phenianul refuză, ar trebui să le spunem că noi ne întoarcem acasă și că vom permite Japoniei și Coreei de Sud să aibă propriile arsenale nucleare. Și să-l lăsăm pe Kim să se descurce.

Pandemia este cea mai gravă criză de la confruntarea rachetelor din Cuba, din 1962. Atnci, John F. Kennedy a folosit momentul amenințării lumii cu Armaghedonul pentru a ajunge la o destindere cu URSS-ul dictatorului comunist care a adus rachetele în Cuba. După victoria în Razboiul Rece, nu am mai făcut asta. În schimb, ne-am aruncat în războaie în care nu era locul nostru, pentru a gestiona amenințări imaginare și a promova cauze utopice precum instituirea democrației jeffersoniene în locuri în care erau înrădăcinate tribalismul și dogma.

Coronavirusul este un inamic cum Saddam Hussein nu a fost vreodată. Și nici ayatollahii nu au făcut nimic pentru a determina milioane de americani să fugă în adăposturi.

Ceea ce ne spune criza coronavirusului nu este să întoarcem spatele lumii, ci că, atunci când ne implicăm în lume, ar trebui să ne uitam în primul rând la beneficiile noastre, așa cum face acum fiecare țară din lume.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5

8 Comentarii

  1. Prevesteste revenirea la lumea veche. Cu aceleasi razboaie de acaparare a resurselor petroliere…si avum si cele alimentare…

  2. Eu, unul, sunt curios cat timp va trece pana va aparea eticheta de „corona-terorism” (sau, ma rog, o variatiune pe tema asta). Si pe spatele cui va fi lipita. Ca „narco-terorism” vad ca are trecere…

  3. In orice caz,de la Trump incoace Imperiul American nu mai poate impune „pax americana” si se vor naste tot felul de conflicte locale stimulate de prostia tribala,de prostia religioasa,de interesele fostelor imperii de a reveni pe scena Istoriei..

  4. Păi, se zice cum că această pandemie va ține cam 2-3 ani.. Deci cine va mai trăi peste trei ani, cu siguranță va avea o lume total alta, schimbată, in primul rând conceptual. Mentalitatea cu siguranță va fi alta,.Cei disciplinați, ordonați, respectuoși, vor trăi, restul categoric vor fi decimați, sau mai rău,.. dispar…ceea ce nu e rău… Vom trăi și vom vedea.

  5. Ce prevesteste? In primul rand: decimarea sau scaderea numarului cetatenilor vii de pe glob(o dorinta implinita in favoarea celor care urlau ca sunt prea multi vii pe planeta)! In al doilea rand: saracia si inanitia plus violenta la cote alarmante, violenta din partea celor care se simt in putere si nu au hrana zilnca! In al treilea rand: acapararea prin control si coordonare bazate pe minciuni gen irak cu atomicele si nuclearele=minciuni crase! In al patrulea rand: bazandu-se pe inamicul public numariul1 ca fiind china, pate ca aceasta natiune va fi declarata ca fiind teroristii planetei alaturi de rusica si sub aceasta minciuna mascata, vor impune sau chiar intra sa curete teriotorii unde aceste doua natiuni au cetateni si afaceri! Si vor fi destule! Nu e pesimism, e realitatea crunta a viitorului acestui secol!

  6. Dacă dispar cei indisciplinati, în comparație cu cine te vei defini dumneata ca fiind disciplinat. Fiecare specie are rostul ei, inclusiv dumneata care ești măi temător din fire.

  7. „Prevestește pandemia o nouă lume?” – Da, pe timp scurt ; apoi, de la cap lua-vom / legea firii, legea „omenirii”!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.