Americanii de la BSOG sunt pe ultima sută cu investițiile

Primele gaze din Marea Neagră ies la suprafață într-un an

Transgaz
Într-un an, încep să iasă la suprafață primele gaze din rezervele uriașe ale Marii Negre românești, adică la sfârșitul lui 2021. Acesta este angajamentul Black Sea Oil&Gas, singura companie care, până acum, a luat decizia de investiție comercială în platforma continentală bogată în hidrocarburi a marii noastre. Circa 1 miliard de metri cubi va fi extras anual din perimetrele Ana și Doina, ale BSOG, ceea ce va ridică producția internă de gaze a României cu 10%.
Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD) este realizat în prezent în proporţie de 36% și estimăm că vom începe producţia de gaze la sfârşitul anului 2021”, a precizat Mark Beacom, directorl BSOG. Proiectul este acum realizat așadar în proporție de circa o treime, potrivit declarațiilor lui Beacom care a prezentat și stadiul actual al lucrărilor. “În trimestrul ÎI al acestui an am reușit să finalizăm o etapă importantă din proiect, transportul celor 147 km de conductă de la furnizorul nostru Grecia până la portul Midia unde se află depozitate în prezent, transport realizat în timpul stării de urgenţă, cu respectarea deplină a tuturor restricțiilor pentru COVID-19 existente la acea vreme. Platforma de producţie Ana de la șantierul naval din Agigea este realizată în proporţie de 58%, în timp ce la stația de tratare a gazelor din Vadu lucrăm la fundații și facem progrese în mod constant”, spune Mark Beacom, director BSOG, citat de ECONOMICĂ.NET.
Circa 200 de milioane de dolari au fost investite, până acum, în proiect de americani și încă 400 de milioane vor mai fi alocați până la extracția primelor molecule de gaz. Beacom dă detalii despre infrastructura necesară aducerii gazului la țărm, care este realizată de BSOG. De la țărm, gazele intră în Sistemul Național de Transport, gestionat de Transgaz.
După două studii finalizate în această vară în largul mării, unul geotehnic şi altul premergător instalării conductei în largul mării, am început subtraversarea plajei folosind tehnică minim invazivă de foraj orizontal dirijat. Subtraversarea se va realiza pe o distanţă de 1.500 de metri iar punctul de străpungere pe fundul mării se va află în ape cu adâncimea de 5 metri, punct din care va începe instalarea conductei de 126 km în larg către platforma Ana. Presupunând că nu vor există întârzieri independente de voinţa noastră, vom începe lucrările de instalare a conductei pe fundul mării în perioada următoare. Montarea conductei de la țărm până la locația platformei Ana ar trebui să dureze aproximativ două luni”, a arătat șeful BSOG.
Proiectul de dezvoltare a perimetrului Midia derulat de fondul de investiţii american Carlyle, prin Black Sea Oil and Gas, în zona de apă mică, are un potenţial cuprins între 10 şi 20 de miliarde de metri cubi. Compania a anunțat că va aduce în România circa un milliard de metri cubi pe an, estimare pe care oficialii companiei o mențîn. Americanii sunt singurii care au luat o decizie finală de investiție pentru noile resurse de gaze din Marea Neagră, asta în ciuda adoptării noilor reglementări prin legea offshore, care conțin prevederi considerate împovărătoare de către companiile petroliere, inclusiv din punct de vedere fiscal.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Mihai Soare 1091 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Citisem acuma vreo 2-3 ani ca aceste gaze vor fi mai scumpe de import datorita cheltuielilor de exploatare. Deci, ce facem cu gazul? De exportat daca-i mai scump nu putem. Ramane varianta sa impunem gazul scump consumatorilor casnici si sa exportam dar la pret de dumping diferenta fiind suportata tot de cetateni. Industria, aproape toata straina nu va accepeta sa plateasca mai mult ca pt gazul de import disponibil. Deci? Vor urma multe „liberalizari” pt consumatorii casnici.
    „Statul român vrea ca gazul din Marea Neagră să fie vândut pe piaţa locală, dar depinde de preţ. Dacă preţul nu ve convine, nu dezvoltăm zăcămintele”, a declarat miercuri directorul responsabil de explorare şi producţie din OMV, Jaap Huijskes, într-o conferinţă de presă în Londra.”
    https://www.economica.net/omv–guvernul-roman-vrea-ca-gazele-din-marea-neagra-sa-fie-vandute-local_39122.html

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.