Primul răspuns dur al unui oficial BNR pentru criticii Băncii Centrale

Lucian Croitoru, consilierul personal al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, susţine că în ultimul timp Banca Centrală este victima unor atacuri mediatice aberante venite din partea unor amatori în finanţe. Fără să nominalizeze pe cineva, Croitoru face aluzie la Lucian Isar, economist şi bancher, cel care a spus că Isărescu câştiga 40.000 de euro pe lună şi că BNR a declanşat ultima criză financiară din România. Acesta precum şi alte persoane care merg în platourile unor televiziuni spun numai “lucruri neadevărate” şi, pornind de la ele, fac raţionamente economice abernate pentru a linşa mediatic Banca Naţională a României. “Nu ştiu dacă discursul demagogic reprezintă executarea unui plan sau pur şi simplu ignoranţă (nu ştiau că nu ştiu), dat fiind că unii dintre cei prezenţi acolo comentează orice. Populismul poate apărea uşor din mediocritatea militantă. Am văzut, de exemplu, cum mai multe televiziuni au făcut dintr-un anumit critic al BNR, al guvernatorului şi al meu, un fel de persoană glorioasă numai pentru că, fără argumente, înfierează cu mânie demnă de un atac speculativ, politici şi persoane”, a scris Croitoru pe blogul opiniibnr.ro. Conform acestuia, în platourile televiziunilor “s-au folosit masiv aberaţii pentru a ataca BNR, o instituţie independentă în sensul că se supune numai LEGII”.

“Aseară, subiectul era lipsa transparenţei politicii privind salariile din BNR, cu accent pe salariul şi venitul guvernatorului. Nu a trebuit prea mult pentru a se decide de nişte amatori în finanţe, că BNR a luat un împrumut prea mare de la FMI, că falimentul unor bănci e vina BNR, că BNR şi guvernatorul nu şi-au utilizat „aura” pentru a respinge anumite numiri politice, de parcă acest lucru este posibil. Aberaţii! Știm şi noi cum se negociază de către partide aceste numiri”, a mai spus Croitoru.

Oficialul BNR în taxează pe aceia care susţin că salariaţii Băncii Centrale sunt bugetari. “Ce fel de bugetari? Poate ar trebui amintit că prin 1947, cu puţin timp înainte de înfiinţarea Republicii Populare România, BNR era o instituţie cu 100 la sută capital privat. Această bancă a fost furată de comunişti şi de atunci e o instituţie cu capital public. Dar, atenţie: nu primeşte vreun ban de la bugetul public, ci doar plăteşte 80 la sută din profitul pe care îl produce făcând operaţii prin care asigură stabilitatea preţurilor şi stabilitatea financiară a României! Procentul de 80 la sută din profit e plătit lunar, situaţie care creează, din când în când, situaţia că BNR finanţează guvernul, dacă pe total an nu se face profit, lucru interzis prin Tratatul Uniunii Europene. Ca să intrăm în zona euro va trebui să ajustăm modul de plată”, a scris Croitoru.

Acesta susţine că oricare ar fi dimensiunea salariilor sau a veniturilor la BNR, ele sunt conform legii. “Iar legea e suficient de înţeleaptă pentru a înţelege că în BNR este nevoie de competenţa echivalentă cu cea existentă la nivel mondial, care nu se poate obţine fără venituri adecvate. Mâine se vor folosi aberaţii pentru a ataca alte instituţii, după cum va dicta logica populismului. Propovăduirea dispreţului faţă de argument pe care o face populismul televizat va submina, treptat, toate instituţiile democraţiei”, a mai spus Croitoru.

Lucian Isar şi avocatul Gheorghe Piperea au acuzat în mai multe rânduri lipsa de transpartenţă a BNR în ceea ce priveşte veniturile guvernatorului. Isărescu a declarat recent, într-un exerciţiu de sinceritate, că salariul său sare cu puţin peste 13.000 de euro lunar. Ieri, guvernatorul a spus că este de acord cu publicarea tuturor veniturilor membrilor Consiliului de Administraţie, dar a afirmat că, la nivel de directori şi şefi de servicii, salariile trebuie să rămână confidenţiale din considerente care ţin de piaţa muncii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.