Problema urşilor din România a ajuns la Bruxelles

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a susţinut luni mai multe intervenţii la Consiliul de Mediu de la Bruxelles, una dintre ele fiind despre necesitatea reevaluării stării de conservare a populaţiei de urs brun din Europa.

„Doresc să folosesc această oportunitate pentru a pune pe masa Consiliului de Mediu subiectul gestionării populaţiilor de urs brun din Europa şi, mai ales, din România. Ţara mea a asigurat un management sustenabil şi a contribuit activ la eforturile europene de conservare a carnivorelor mari, inclusiv a ursului brun. Drept dovadă, experţii IUCN (The International Union for Conservation of Nature n.r.) apreciază că ursul brun este într-o stare favorabilă de conservare, cu populaţii stabile sau chiar în creştere şi risc scăzut de vulnerabilitate. România a dovedit că este capabilă să gestioneze cea mai mare populaţie de urs din Europa, ba mai mult de atât, să asigure condiţiile ca aceasta să prospere”, a declarat Fechet în intervenţia sa, postată pe pagina de Facebook a ministerului.

Acesta a precizat că în Munţii Carpaţi trăiesc aproximativ 6.400 – 7.200 de exemplare, peste 40% din urşii Europei, „însă această bogăţie a biodiversităţii începe să ameninţe cea mai de preţ bogăţie a unei ţări – populaţia”. „Trebuie să înţelegem că, indiferent de circumstanţe, viaţa omului are prioritate”, a subliniat Fechet.

Ministrul Mediului a menţionat faptul că, în ultimii 20 de ani, în România, 26 de oameni au fost ucişi de urşi şi 274 persoane au fost desfigurate.

„În numai 5 ani s-au înregistrat 6.400 de apeluri de urgenţă prin care s-au sesizat atacuri asupra omului, numai în 2021 fiind peste 1.500 apeluri. Mai mult, compensaţiile acordate pentru a acoperi pagubele produse în perioada 2017-2022 însumează 6,2 milioane de euro, însă pierderile de vieţi omeneşti sunt inestimabile”, a adăugat şeful de la Mediu.

În acest context, ministrul Mediului a solicitat Comisiei Europene să reevalueze starea de conservare a populaţiei de urs brun din Europa şi să analizeze dacă se impune actualizarea statutului lor de protecţie.

„Solicităm Comisiei să aplice prevederile Directivei Habitate pentru a reevalua starea de conservare a celor 10 populaţii de urs brun din Europa, iar pe baza datelor obţinute să analizeze dacă se impune actualizarea statutului lor de protecţie aşa cum s-a întâmplat pentru specia lup. Este esenţial să colaborăm pentru a readuce echilibrul şi vă asigur că România va pune la dispoziţie toate resursele, informaţiile şi experienţa acumulată în gestionarea celei mai mari şi cele mai sănătoase populaţii de urs brun din Europa. Împreună putem proteja viaţa omului în timp ce asigurăm bunăstarea ursului brun”, a punctat Mircea Fechet.

Parlamentul European a subliniat, recent, necesitatea asigurării unui echilibru pentru coexistenţa omului, a comunităţilor locale, a fermierilor şi a ciobanilor, cu carnivorele mari, inclusiv ursul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

11 Comentarii

  1. Ăia care n-au văzut urs numai pa televizor or să ne spună ce să facem cu cei mai mulți urși din Europa. Oare cum am trăit atîtea mii de ani cu urșii fără Bruxelles?

  2. „Viața omului are prioritate”. Și s-a găsit să spună asta la Bruxelles, un loc în care se pritocesc tot soiul de acțiuni criminale la adresa omenirii!

  3. Bună!
    Soluția este simpla, recoltarea in fiecare an a unui numar de ursi.
    Specialiștii sa estimeze cati ursi trebuie vanati anual pana se ajunge la un echilibru .
    DAR DACĂ AI NOȘTRI DECIDENTI ÎȘI CER VOIE DE LA UE SI CAND MERG LA BAIE…atunci ei sunt cu adevarat la baie.
    Decidenti de carton ondulat!

  4. Soluția e simpla: nu trebuia să accepte relocarea animalelor sălbatice din alte țări în România! Trebuiau carate direct in Africa și nu în România să ucidă animalele din gospodăria cetățeanului pentru a se hrăni și nici pentru a deranja cetățeanul care e atacat de urși!

  5. Problema ursilor e invartita cum invarte porcul dovleacul. Romanii invart problema ursilor si n-o pot rezolva din cauza a tot felul de poncife peste care zice-se ca nu se poate trece. Prostii! Vanatul e, de cand haul si paraul, o sursa de hrana. Noi nu vrem sa-i mancam pe ursi. Am putea, totusi, sa exportam ursi vii in…Polonia, la o adica, si sa importam de acolo carne de urs comestibila. Ursii s-ar imputina. De ce sa nu concepem si sa nu utilizam cele mai neroade si mai paguboase idei comerciale folosibile tot altora?

  6. Ursii nemultumiti sa plece in Spania si Italia. Si sa trimita ajutoare pentru cei ramasi in tara. Ca doar n-o sa le rezolve problema cei aflati la conducere daca n-au rezolvat nimic pentru oamenii care ii voteaza!

  7. La pachet cu ursul sa ajunga si situatia padurilor casa in care traia ursul.

    Padurile spre deosebire de animal nu sunt protejate. Decat din gura unor hoti protejati politic, nerecoltati inca de justitie, nici hotii nici politicienii, in fapt unii si aceiasi.
    Din pacate ursii servesc politicieni.

  8. Romania gestioneaza „exemplar” ursii de la noi(!!??), 24 de oameni morti si 274 de disfigurati; halal gestionare ! Distrugerea habitatelor , prin jaful criminal al padurilor din Romania, au facut ca animalele, impinse de foame, sa atace oameni si gospodariile lor! Halal gestionare exemplara a ursilor din Romania, halal prosperitate a speciei ! Oare , de ce ne scapam pe noi si ne laudam aiurea?

  9. Rog, pe cei cu ecologeala mincinoasă a pădurilor, să ne spună ce mănâncă un animal, precum ursul, în pădure? Ultima oară cînd am fost în afară de ciuperci, mușchi de pămînt și, unde-i luminiș, afine și merișoare, nimic.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.