Problemele societății dansate

Organizatorii Bucharest International Dance Film Festival 2017 au anunțat 20 de filme din 14 țări și șapte producții românești selectate în competițiile de scurtmetraj ale manifestării. Evenimentul va avea loc în perioada 7 – 10 septembrie.

Potrivit unui comunicat transmis presei, la cea de-a treia ediție a BIDFF va fi organizată, pentru prima dată, o secțiune competițională dedicată exclusiv filmelor de dans românești. Producțiile vor rula pe 8 septembrie, de la ora 21.00, la Muzeul Național de Artă Contemporană: „Cele șapte filme scurte au un puternic caracter experimental, pun în prim-plan puterea de creație și preocupările diverse ale artiștilor din țara noastră. Filmele explorează întâlnirea dintre spațiu și corp, perspective diverse asupra relației de coabitare și coregrafii ale senzațiilor“, arată textul destinat presei. Titlurile străine au fost alese din peste 300 de aplicații, și vor fi proiectate la Cinema „Elvire Popesco“, pe 9 septembrie, începând cu ora 18.30. Proiecțiile vor fi urmate de sesiuni de întrebări și răspunsuri, la care vor participa o parte din creatorii filmelor. „Anul acesta, selecția orbitează în jurul unor subiecte puternice care preocupă societatea contemporană. Se pare că lumea dansului a găsit în film posibilitatea de a expune povești de viață care vor surprinde și vor emoționa până la lacrimi, vor atrage atenția asupra unor probleme socio-politice care afectează comunități întregi și vor arăta cum dansul poate fi o portiță spre autocunoaștere“, spune directorul artistic al BIDFF, Simona Deaconescu.

Suprarealism și venerație

De la Florent Schwartz, care în pelicula sa scoate la iveală efectele instaurării cultului personalității generalului Chang în Taiwan, la Yoav Gertner și Edya Stern, care vorbesc despre ce mai înseamnă libertatea raportată la societatea din Israel, ori Mary Wycherley și Liz Roche, care scot la lumină dezbaterile asupra libertății femeilor din Irlanda, și Sven Niemeyer, care duce discuția în zona sentimentelor duale pe care o mamă le are pentru copilul ei, filmele selecționate pun accentul pe intersecția dintre dans și condiția individului în societate. Organizatorii au povestit că nu lipsesc abordări suprarealiste în filme SF, propuse de cineaști din Italia, Germania și Marea Britanie, reîntoarcerea la spiritualitate, venerație și ritual, așa cum o văd realizatori din Canada și Portugalia, dar și investigarea pornirilor umane primare, atât din perspectiva coexistării într-un sistem, precum în filmul „System Suicide“ din Slovenia, cât și raportate la alienarea socială și devierile de la limitele normale ale comportamentului uman, prezente în filmul „The Line“ din Franța.
Regizorul filmului „Mr. Gaga“, care s-a bucurat de un succes internațional remarcabil și a fost prezentat la ediția de anul trecut a BIDFF, Tomer Heymann, face parte din juriu, alături de Mayo Rodriguez, directoarea Festivalului Bestias Danzantes din Chile, și Florin Fieroiu, unul dintre cei mai cunoscuți coregrafi români.

Recomanda
Andrei Radulescu 161 Articole
Author