Procurorul special Jack Smith a cerut luni unei curţi de apel federale americane să revoce decizia unei judecătoare de primă instanţă anulând acuzaţiile împotriva fostului preşedinte Donald Trump pentru păstrarea ilegală de documente clasificate după ce a părăsit Casa Albă, notează AFP.
Chiar dacă curtea de apel îi dă dreptate procurorului, un posibil proces al candidatului republican la alegerile prezidenţiale, după toate probabilităţile, ar putea să nu aibă loc înainte de alegerile din 5 noiembrie.
În argumentele sale scrise, Jack Smith îi reproşează judecătoarei Aileen Cannon din Florida (sud-est) că a fost greşit complet hotărând, pe 15 iulie, că numirea lui ca procuror special în acest caz şi finanţarea activităţii sale încalcă secţiunile Constituţiei care se ocupă de numiri şi cheltuieli.
Prin această decizie, ea s-a „abătut de la jurisprudenţa Curţii Supreme care are autoritate, a interpretat greşit legile autorizând numirea procurorului special şi a ţinut insuficient cont de tradiţia îndelungată a numirilor de procurori speciali de către miniştrii Justiţiei”, a enumerat el.
„Raţionamentul său ar putea compromite funcţionarea stabilită a Ministerului Justiţiei şi ar putea pune sub semnul întrebării sute de numiri în cadrul puterii executive”, inclusiv în Apărare, diplomaţie sau Trezorerie, a adăugat Jack Smith.
Apărarea are acum la dispoziţie 30 de zile pentru a răspunde, apoi procurorul special va avea la dispoziţie trei săptămâni pentru a formula un contraargument.
În acest dosar penal, unul dintre cele patru în care este vizat, Donald Trump este urmărit penal împreună cu doi dintre asistenţii săi personali pentru păstrarea de documente clasificate în reşedinţa sa privată din Mar-a-Lago, după ce a părăsit Casa Albă în ianuarie 2021. El este acuzat că a compromis securitatea naţională prin păstrarea acestor documente printre care se aflau planuri militare sau informaţii privind armele nucleare, în loc să le predea Arhivelor Naţionale, aşa cum prevede legea.
Donald Trump este acuzat şi de încercarea de a distruge probe în acest caz. Cele mai grele acuzaţii sunt pedepsite cu până la zece ani de închisoare.
Fără a se pronunţa asupra fondului cauzei, judecătoarea Cannon s-a bazat în special pe poziţia exprimată de judecătorul conservator al Curţii Supreme Clarence Thomas în hotărârea fără precedent a celei mai înalte instanţe din ţară, la 1 iulie, recunoscând preşedintelui Statelor Unite o largă imunitate penală.
LE E FRICA DE TRUMP !
S-AU PRINS CA CASTIGA ELECTORAL IN SWING-STATES („PROBLEMA DIN GAZA” E UN PIETROI-DE-GAT ideologic DEMOCRATILOR) !
MAGA ! (D. ii are subterran la mana 😉 😁🤫🤫🤫
Totul e politic pentru sau contra politicienilor. De ce ne-ar mira atâta timp cât avem exemple de practica în România?!
oricum o intorci,tot infractor cade Trump ca e pe cant, ca e pe muchie
Icoana cu Trump a prins umezeala si a cazut de pe perete: maga,maga,maga:)))))
de un an de zile unii il vedeau pe val acum unii au indoieli…
intrebare: Ce importanta ca unul e in atentie sau nu? Va fi mai buna faina/painea?
dacă PERNICIOSUL ăsta DELABRAT de Smith e cunoscut și ca PORTOCALĂ !
Sau, poate, KooKooveaua Mov ?
măR😜g …
● guitZă – eduKKatZia – guitZă ●
Mă,.. interesantă justiție americană , cu procurorul probabil educat de procurorii rumîni,.Ce să vezi că la fel au fost gărite documente și la Joska, și la husein barack și la alții foști președinți.. Dar ale lor nu sunt poate la fel de actuale,. mai ales a lui Joska. Mafioți politici drogați,..
La ei justiția ca pendula
Asa e la americani: nu merge cu pusca, merge cu justitia. Ma gandesc: Trump n-o fi avand si el cu ai lui pusti? Ce asteapta? Timpul trece!…
Vezi, portocaliule, ce capac ti se pune cand nu donezi zeciuiala la aipac?
@facoceru Fiindca justitia diipsteitista a trecut de la impins la imbrancit, alegerea pare sa fie intre ciuma si holera, adica razboi civil si WWIII. Desi, razboi civil pe fond de WWIII este un scenariu castigator asigurat de Oscaruri , n’est-ce pas facoceru? Shalom Alecu!