Protestatari la poarta lui Ciucă

Sindicatele din învăţământ organizează miercuri un pichet în Piaţa Victoriei pentru a atrage atenţia asupra obligativităţii soluţionării problemelor salariale cu care se confruntă personalul didactic şi nedidactic din învăţământul preuniversitar şi superior.

La acţiunea de protest sunt aşteptaţi aproximativ 500 de membri de sindicat.

„Multe unităţi de învăţământ se confruntă cu o lipsă acută de personal nedidactic. În plus, această categorie de personal nu beneficiază nici acum de sporurile pentru condiţiile de muncă. Mai mult, deşi lucrează peste program, din cauza lipsei de personal, salariaţii în cauză nu sunt remuneraţi suplimentar pentru munca prestată, iar acordarea timpului liber corespunzător este imposibilă. Având în vedere specificul sistemului de învăţământ, se impune reglementarea salariilor de bază ale personalului nedidactic din învăţământ în anexa nr. I la Legea-cadru nr. 153/2017, nu în anexa nr. VIII”, spun sindicaliştii într-un comunicat.

De asemenea, la protest vor participa şi angajaţi din palatele şi cluburile sportive şcolare. Aceştia vor protesta faţă de intenţia Ministerului Educaţiei de a transfera aceste instituţii, inclusiv resursa umană, în administrarea autorităţilor locale.

„Reamintim reprezentanţilor Guvernului României şi partidelor politice că personalul didactic trebuia să beneficieze de salariile prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 începând cu luna septembrie 2020. În plus, personalul din învăţământ este singura categorie de bugetari care nu beneficiază de sporuri pentru condiţii de muncă, deoarece în ultimii ani politica guvernamentală în domeniul salarizării a fost aceea a plafonării cuantumului sporurilor la nivelul anterior intrării în vigoare a Legii nr. 153/2017, ceea ce a făcut inaplicabile H.G. nr. 34/2018 şi H.G. nr. 569/2017”, atrag atenţia sindicaliştii.

Protestul este organizat de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „SPIRU HARET” şi Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater”, în numele celor peste 300.000 de salariaţi din învăţământ ale căror drepturi şi interese le reprezintă.

Totodată, Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România (SLPR) organizează miercuri un pichet de protest în faţa sediului Guvernului, principalele nemulţumiri fiind starea de sărăcie avansată a angajaţilor şi refuzul directorului general al companiei de a negocia majorări salariale.

„Starea avansată de sărăcie a salariaţilor Poştei Române. Pentru 17.000 dintre angajaţi, adică pentru aproape 80% din întreg personalul, salariul net lunar este sub 1700 lei, la limita traiului de subzistenţă, în condiţii de muncă foarte grea, solicitantă, de uzură. Refuzul categoric al directorului general de a accepta orice negociere referitoare la majorări salariale pentru angajaţi, în sfidarea numeroaselor cereri ale SLPR şi fără a ţine seama de creşterea constantă a preţurilor la energie, combustibili şi produse alimentare. Iminenţa pierderii unui număr semnificativ de locuri de muncă din rândul agenţilor poştali, al factorilor, oficiantelor, diriginţilor, lucrătorilor din tranzite în urma introducerii unor posibile automatizări, dar şi în lipsa abordării unor noi linii de business”, precizează SLPR.

Sindicaliştii acuză şi iniţiativele conducerii companiei de a elimina din contractul colectiv de muncă articolele prin care sunt protejate locurile de muncă şi drepturile salariaţilor. Potrivit acestora, principalele ţinte vizate în vederea şubrezirii contractului colectiv de muncă sunt: eliminarea dreptului sindicatului de a fi parte activă în elaborarea şi evaluarea normelor de muncă, aplicarea rezultatelor normării, fără negocierea cu sindicatul şi eliminarea salariilor compensatorii la concediere – minima protecţie pe care o mai oferă angajatorul unui om concediat după zeci de ani de muncă.

În continuare, reprezentanţii angajaţilor invocă nedreptatea socială promovată de directorul general prin neplata drepturilor băneşti cuvenite, prin sistarea plăţii orelor suplimentare şi a sporului de continuitate pentru salariaţii care sunt obligaţi să preia suplimentar activitatea angajaţilor plecaţi din unitate, ale căror posturi rămân ocupate din cauza salariilor mult prea mici în raport cu volumul, complexitatea şi responsabilitatea muncii. Mai mult, aceştia acuză o majorare a salariilor pentru aproximativ 200 de angajaţi preferaţi ai directorului, aparţinând personalului funcţional, şi angajarea, de la venirea în companie a actualului director, a unui număr de aproximativ 200 de angajaţi TESA, pentru ca apoi să procedeze la concedierea altora.

Printre nemulţumiri se mai numără lipsa uniformelor, a echipamentelor de muncă şi protecţie, precum şi condiţiile improprii de muncă în spaţiile în care munceşte cea mai mare parte a angajaţilor şi în care sunt primiţi clienţii Poştei Române şi intenţia de modificare a organigramei şi efectuarea de concedieri colective, fără a oferi sindicatului, conform legii, informaţiile necesare referitoare la modul în care va funcţiona compania după aplicarea modificărilor.

Totodată, sindicaliştii arată că actuala conducere a companiei nu are o preocupare reală pentru creşterea veniturilor şi nu a lansat nicio linie nouă de afaceri, niciun contract care să ofere speranţă angajaţilor.

„Toate acestea într-o perioadă în care toate companiile de profil au prosperat şi şi-au dublat sau chiar triplat veniturile. Memorandumul privind strategia de dezvoltare a Poştei Române, elaborat şi promovat de actualul management, prin care conducerea actuală doreşte să îndrepte compania spre restrângerea numărului de puncte de lucru cu prezenţă umană şi automatizarea acestora, ceea ce va conduce la diminuarea drastică a numărului de personal din rândul celor cu foarte mici şanse de reintegrare profesională în alte domenii. Nu se regăseşte în acest document nici o referire la nevoia de a investi în creşterea capacităţii profesionale a lucrătorilor sau în adaptarea abilităţilor lor în utilizarea noilor tehnologii. Pur şi simplu, noi, salariaţii nu existăm!”, subliniază sindicaliştii.

Pichetele de protest ale lucrătorilor poştali vor continua până vineri, 27 mai 2022.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

8 Comentarii

  1. ce nu intelegeti? NU mai aveti voie SA MUNCITI. MUNCA TREBUIE SA DEVINA IMPOSIBILA! TOTUL DEVINE EXTREM DE COMPLICAT SI BIROCRAT CAND VREI SA MUNCESTI. IN TIMP CE PENTRU EI ESTE LIBER LA FURAT – LA FURAT ROMANIA! CHIAR NU VEDETI CE SE INTAMPLA? OMUL DE RAND ESTE IMPINS LA DISTRUGERE, INFOMETARE SI DEPOPULARE. UN CONDUCATOR CARE ISI IUBESTE POPORUL SI TARA LASA OAMENII SA MUNCEASCA LIBER. NU CONSTRANSI DE BIROCRATIE DIGITALA, UNDE EI RAMAN PE FUNCTII CONTINUAND SA FIE PLATITI REGESTE PENTRU CA NE DISTRUG PE NOI! TREBUIE DISTRUSA CLASA DE MIJLOC, CATA MAI ESTE. ORI ESTI INREGIMENTAT IN SISTEMUL BUGETAR MAMUT – CA PE VREMEA DICTATURII – ORI NU VEI MAI EXISTA. TREZITI-VA! OPRITI BIROCRATIA. OPRITI DIGITALIZAREA. RESTRUCTURAREA ANAF, PENTRU A VENI IN SPRIJINUL CONTRIBUABILULUI SI NU IMPOTRIVA LUI! ganditi cu mintile voastre oameni buni…

  2. Două categorii care și-au demonstrat cu vârf și îndesat că nu înțeleg în ce lume trăim. Asta cu puține excepții. Și ar mai fi între altele și kefereul. Nu că alții ar fi mai grozavi dar ăștia excelează în contraperformanțe. Aștept momentul în care se desființează inspectoratele școlare superpolitizate de exmplu. NU putem vorbi de reformă în învățământ până nu se desființează complet aceste structuri anacronice. Când dăm exemplul finlandez să știți că la ei nu sunt IȘJ-uri încă din anii 70!!! Iar poșta română cred că numai cu o bombă atomică mai poate fi reformată. Pentru cei de la poști care demonstrează aș avea o întrebare întrebătoare. Cum se poate că ei au probleme mari iar firmele de curierat înfloresc?

  3. La munca puturosilor, de 2 ani sunteti in vacanta, noi in Rusia muncim pi rupti si pi ruble

  4. In cazul dascalilor este vizibil intotdeauna rezultatul muncii zilnice prin performanta elevilor. Dar cum tot ai lor sustin ca in Romania sunt nu stiu cat de multi analfabeti atunci este clar ca majoritatea celor din invatamant nu-si face datoria.

  5. @y-Vrei sa incerci cumva marsul unui postas ? Sau munca unuia de la chefere cum zici tu ? Pe un salariu de mizerie ? Sa te vad cu „lungaaa”la chefere… Ca la pus traverse e joaca de copii. Si dupa o luna de munca sa te duci acasa cu un salariu de 1450 net . Ce zici ? Aia multi si prost platiti de la chefere pe care tu nu-i vezi ,tin circulatia feroviara buna rea asa cum este pe linia de plutire . Tu nu vezi decit „nasii”si poate stabimea ( marea majoritate rude de politruci) . Deschide ochii bine pina a face afirmatii gratuite.

  6. @alinturi de Shoshoaca. Nu doresc polemică. În acest moment serviciile oferite de kefere sunt sub orice critică, încă circulăm pe șine puse de pe timpul K.u.K. prin țară, clădirile gărilor pică pe călători iar cei angajați acolo se poartă execrabil de multe ori cu călătorii. În trenuri e jeg etc. Salariile nu sunt problema mea, sunt de acord că sunt sub orice critică dar prin sistemul de căpușeală existentă se fură ca în codru. Niciodată nu poate să se modernizeze pentru că de fapt nici nu se vrea! Nu trebuie să-mi explici ce e la CFR pentru că în familie am crescut cu miros de CFR și cu miros de farmacie. Adică e vorba de două generații. Crede-mă nu se compară CFR-ul actual cu ce a fost. Dar cei care își bat joc de societate sunt exact angajații proprii. Înainte era ceva să lucrezi la CFR, ca să nu spun de perioada din timpul WWII când bărbații de la căi ferate nu erau duși pe front pentru că transportul era domeniu esențial. Așa că ia-o mai ușurel și pune mâna pe treabă ori caută-ți alt job. Poșta e sub orice critică. La noi în Satu Mare regulat apar știri cu facturi aruncate pe coclauri și oamenii se trezesc cu somații că cineva își permite în mod regulat să nu ducă la destinatar factura. Și tu așa lucrezi? Că eu unul nu-mi permit!

  7. @ Y-Cunosc bine starea de lucruri din cfr. Tre’sa-i multumim lui Petrov pentru asta ,nu ?Si treaba cu posta este astfel : unii mahari ( diriginti de posta sau rude de ale lor) si-au facut firmele alea de curierat ,cele care „merg”bine tepuind posta romana . Si cei ce aduc plicurile cu facturi nu sunt de la posta . Sunt oameni platiti de catre -electrica ,distrigaz sau eon ,enel ,etc sa aduca facturile la oameni. Fii atent cine vine si-ti pune factura in cutia postala. De aia merg treburile bine si la posta .Si de aia nu ajung facturile la „andrisant”.Cu stima.

  8. Ministru Bolos zâmbește când vorbește despre vaucere. O fi făcut vreun curs pe la Socola. Să trăiți cum o vrea Domnul, sa mancati ce a tăiat Ciomu! Succesuri guys liberali. Pe unde l-ați găsit pe acest zâmbăreț?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.