Proteste pentru salarii la uşa Guvernului

Zeci de membri ai sindicatelor din învățământ vor protesta joi în Piața Victoriei și în fața sediilor PNL și PSD. Ei sunt nemulțumiți de salarii și spun că majorarea salarială de doar 4% a provocat o stare de nemulțumire generală.

Protestul organizat de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație Siru Haret și Federația Națională Sindicală Alma Mater, va începe la ora 10.00 în Piața Victoriei. 100 de oameni vor participa la protestul care, de la ora 11.30, se va muta în fața sediilor PNL și PSD.

Sindicaliștii au revendicări salariale.

„Majorarea salarială de doar 4% de la data de 1 ianuarie 2022, care înseamnă o creștere a veniturilor cu aproximativ 65 de lei net pentru peronalul didactic de predare, a provocat o stare de nemulțumire generală în rândul salariaților din învățământ. De asemenea, trebuie avut în vedere și faptul că peste 30.000 de salariați din categoria personalului nedidactic din învățământ beneficiază de salariul minim brut pe țară garantat în plată, deși, de la data declarării pandemiei COVID-19, acești salariați au desfășurat și alte tipuri de activități ce nu au legătură cu cele specifice postului deținut. În plus, personalul din învățământ este singura categorie de bugetari care nu beneficiază de sporuri pentru condiții de muncă, deoarece în ultimii ani politica guvernamentală în domeniul salarizării a fost aceea a plafonării cuantumului sporurilor la nivelul anterior intrării în vigoare a Legii nr. 153/2017, ceea ce a făcut inaplicabile H.G. nr. 34/2018 și H.G. nr. 569/2017”, au anunțat sindicaliștii prin intermediul unui comunicat de presă.

În paralel, sindicaliștii organizează un sondaj intern, cadrele didactice fiind întrebate dacă sunt de acord cu declanșarea grevei în sistemul educațional.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

5 Comentarii

  1. Totusi, cum se face ca numai angajtii la stat cu salarii peste cel din sectorul privat sunt vesnic nemutumiti?!
    Romania deja traieste o anomalie si unicitate economica in UE in acest sens, salariile bugetarilor depasesc salariile din sectorul privat.
    Recent s-au majorat salariile si penmsiile speciale in justitie cu 20%. Citeam prin presa ca rapo\rtat la salriul mediu din tara respectiva magistartii mioritic independeti si incoruptibili au cele mai mari salarii si pensii din Europa.
    Cate de normal este? Dar ce poate fi normal intr-o tara in care totul este cu kurul in sus si capul in jos? Tot ce este gresit si ilegal este considerat valoare iar valoarea o slabiciune/prostie: cine-i harnic si munceste (la privat) ori e prost ori nu gandeste.

  2. ei sunt singurii care au dreptul si obligatia sa manifeste impotriva sistemului. o Tara fara profesori este o Tara fara viitor. ma refer bineinteles la adevaratii dascali nu la scursuri si otrepe.

  3. @xyz De unde știi tu nea ce salariu are fiecare și de ce crezi că 2500 de lei salariu de debutant este mai mic decât la privat unde orice tută fără BAC, ce așează borcane pe raft sau țoale pe umeraș ia tot atât sau mai mult?

  4. Hai sa fim obiectivi in analiza! Un cadru didactic, incepe serviciul la orele 7,00 sau 8,00, fiind la dispozitia elevului sau a parintelui pana la orele 20,00, sunt exact 12-13 ore, da? 12-13 ore zilnic inmultiti cu 4-5 zile pe saptamana, apoi inmultiti cu 4-5 saptamani de lucru lunar! Ce salariu are un cadru didactic in zilele noastre? Impartiti salariul lunar la numarul de ore pe luna si veti gasi exact respectul guvernantilor fata de educatie-invatamant-cadre didactice! Faceti paralela intre salariul si orele lucrate zilnic si lunar al altor entitati si al cadrelor didactice sa vedeti adevarul! Dupa care, hotarati singuri daca sunt indreptatiti sa ceara salariu!

  5. @parere… Dă-mi voie să te contrazic: nici un profesor nu este la dispoziția elevului zi lumină. La diriginți este mai aproape de realitate opinia ta, dar asta se plătește suplimentar (adică vreo 200 de lei; e în funcție de salariu).

    Nu vreau să dau explicații unor netoți, care au băut cerneala, ce face un profesor în afara orelor de școală. Face destule, dar un Dorel cu 2 clase mai mult ca trenul nu poate pricepe și se miră de ce el, așa „important” cum e, are salariul mai mic.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.