Radiografia Metrorex, o companie total ineficientă

Compania Metrorex, deținută de Ministerul Transporturilor, raportează un venit pe angajat de trei ori mai mic față de societățile similare care administrează rețeaua de transport public subteran din Budapesta, Praga și Varșovia în condițiile în care are cu 20% mai mulți angajați/km metrou, salarii supradimensionate
(cu 9% mai mari decât media companiilor similare din regiune și de aproape două ori peste media din sectorul privat), pierderi imense (fără subvențiile de la stat ar fi o companie falimentară) precum și cea mai proastă calitate a serviciului oferit (viteză medie este cea mai scăzută din cauza investițiilor modeste), se arată într-o analiză făcută de Iancu Guda, președinte al Analiștilor Financiari și lector IBR & ASE.

De câteva zile, sindicaliștii de la Metrorex amenință cu o nouă grevă (amânată temporar), solicitând la un moment dat o majorare cu 42% a salariilor. Aceste cererei vin în conduțiile în care compania de transport raportează pierderi de 55% din cifra de afaceri (358 milioane de lei, adică în jur de 77 milioane de euro), în timp ce firmele similare din regiune obțin un profit mediu de 11%: Budapesta (+16%), Praga (10%), Varșovia (5%). Aceste pierderi sunt acoperite din subvenții de la stat. Aproximativ 40% din veniturile acestei companii provin din subvenții de la stat, și alte venituri din exploatare

Metrorex înregistrează 63 de angajați la fiecare kilometru de metrou, cu 20% peste media din capitalele menționate ca și referință (51,41) și de trei ori mai mult decât Budapesta (care înregistrează 20,21 angajați/km metrou). Salariul mediu net / angajat la Metrorex este de 1.144 euro/lună (adică 7.555 lei brut), de două ori peste media națională și cel mai mare din regiune. Media salariului net/angajat la firmele care administrează rețeaua de metrou din capitalele de referință este de 1.040 euro/lună, cu +9% sub media înregistrată în Metrorex și doar cu +38% peste media națională din țara respectivă. Deci, arată Guda, salariul mediu net din orașele de referință utilizate ca și comparație (Budapesta, Praga și Varșovia) este 756 euro/angajat, cu 31% peste media din București, dar angajații Metrorex câștigă cu 9% peste angajații de la companiile similare.

Metrorex înregistrează o cifră de afaceri/angajat de 31,6 mii de euro/an, de aproape trei ori sub media din capitalele de referință (87,3 mii de euro/angajat/an) și de 6 ori sub media înregistrată de angajații rețelei de metrou din Budapesta. Viteza media înregistrată de trenurile Metrorex este de 22,5 km/oră, mult sub media capitalelor de refeinta (31 km/oră). Totodată, Bucureștiul înregistrează o rețea de metrou cu o dimensiune de 30 metri/1.000 locuitori, nivel aproape identic cu media capitalelor folosite ca și referință (29,19 metri/1.000 locuitori), dar veniturile obținute sunt mult mai mici. Desigur, nu ne ajută nici turismul, în condițiile în care numărul de vizitatori (cei care nu locuiesc în capitala respectivă) din Budapesta, Praga și Varșovia este mult peste București

Ponderea cheltuielilor cu salariile în totalul cheltuielilor de exploatare a crescut de la 44% (în 2013) la 50% (în 2017), în condițiile în care salariul mediu brut/ angajat în 2017 a fost de 7.555 lei (în creștere cu 12% față de 2016, și dublu față de media din economie).

Recomanda 3
Cosmin Pam Matei 5153 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Vad ce primele comentarii sunt de la cativa metroisti, care toti spun acelasi lucru, probabil fiind scrise in sedinta de sindicat: Dar cat e biletul la Budapasta? Răspuns: Indiferent cat e biletul, salariul vostru tot mai mare ca la Budapesta e.

    • Și ce e rău în asta?
      Românii au dreptul să trăiască mai bine decât maghiarii. Scrie prin vreun tratat european că trebuie să fie mai săraci?

  2. Excelenta analiza! Si e incredibil ca, dupa ce ca au salarii mai mari ca echivalentii lor din tari mai bogate, avand si rezultate mai proaste, mai vor inca 42%! Rusine lor!

  3. Hai natarailor inghiti-o si p-asta. Metrorex nu e rentabila. Asa cum sunt in vest. Dar stiti cat costa un bilet acolo? Sunteti gata sa-l privatizati si pe asta ca si Ape Nova, Renel, etc care dupa „eficientizare” au ajuns la tarife cu valori de zeci de ori mai mari, neverificate de nimeni. Hai fiti „moderni”, eficientizati tot ce a mai ramas. Platiti un bilet de 10 lei calatoria ca sa fie smecherii multumiti. Poate le scapa cateva firimituri si la cozile de topor care ii ajuta intru prostirea unei turme de imbecili.

  4. Păi ce venituri să aibă Metrorex când abonamentul lunar e… 70 de lei, adică cca 15 euro?
    Observ că la partea asta articolul ”uită” să continue comparația cu alte capitale. De ce oare? La Budapesta cumva abonamentul costă triplu?
    Hai, puțin curaj! Primul reproș ar trebui să vizeze ieftinătatea serviciului. Sigur, asta ar atrage unele înjurături din partea publicului cititor…

  5. Interesanta analiza. Totusi, nu ati dori sa precizatisi diferentele de tarife care se reflecta direct in diferentele de venituri? Daca raportul intre Bucuresti si Budapesta e de 1:4 pt pretul unei calatorii, mai satu in picioare argumentele cu cat de „ineficienti” sunt ai nostri? In plus de ce inceracti sa legati o greva a celor care muncesc de problema eficientei economice care nu este in mod necesar determinata de ei ci mai degraba de cei carora li se adreseaza prin aceasta forma legitima de protest?

  6. Mda…dar d-le ziarist-analist cat e,,beletul”la metroul de la ei si cat e la rRomanika-bramburica ?!? De ce nu faceti o analiza cu pretul biletelor la vedere,,pe masa”ca de,minune,poate asa sa aflam ca si metroul bastinas este fruntas?
    Lume-lume…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.