Răsplătiți regește pentru chiul

Sunt lideri de partide și chiar șefi ai Parlamentului, au conturile pline până aproape la refuz, însă nu sunt și cei mai activi parlamentari, cu toate că ar trebui să le servească drept exemplu aleșilor din subordinea lor. Fără să exceleze la prezență și activitate legislativă aplicată, ci mai mult la schimbul acid de replici cu diverși colegi incomozi, președinții partidelor parlamentare sunt răsplătiți regește. Le ies sau nu toate calculele politice, dar socotelile cu finanţele lor personale lunare umplu de invidie orice român care a trudit din greu o viață întreagă.

Veniturile președinților formațiunilor politice parlamentare au depășit, anul trecut, fără probleme, peste un milion de lei. Dacă banii încasați din diverse activități, precum și de pe urma mandatelor de parlamentari în 2016, nu sunt deloc de neglijat, toate aceste venituri vor crește pentru anul în curs. Grație indexării indemnizațiilor senatorilor și deputaților, declarațiile de avere ale parlamentarilor cu sau fără funcții vor deveni și mai neîncăpătoare pentru agoniseala unora dintre ei.

Avuții din donații, plasamente și moșteniri

Liviu Dragnea, liderul celui mai mare partid din România, PSD, nu este cel mai bogat președinte de formațiune politică și nici nu a câștigat cei mai mulți bani anul trecut. Dar poziționarea la guvernare a pesediștilor îl expune pe Dragnea în câmpul deschis, de bătaie, al opoziției. Acesta a fost luat la ochi, mai nou, de către PMP și USR pentru chiulul de la ședințele conducerii Camerei Deputaților. Deputatul PMP Valeriu Steriu susține că Dragnea s-a prezentat la doar 9 ședințe din cele 60 de reuniuni ale Biroului Permanent al Camerei Deputaților. În opinia parlamentarului provenit din partidul lui Traian Băsescu, ar trebui discutat absenteismul liderului PSD, dar și chiar schimbarea acestuia de la șefia Camerei inferioare. În sprijinul acuzațiilor sale, Steriu a invocat și cele „maximum 14 ședințe de plen prezidate de șeful Camerei Deputaților“, precum și participarea la doar 80 din cele 470 de sesiuni de vot final. Pe principiul „câinii latră, ursul merge“, se pare că merg, în continuare, și PSD și Liviu Dragnea. Acesta a încasat, anul trecut, venituri de aproape un milion de lei. Liderul PSD a obţinut, în 2016, 220.000 lei dintr-un contract de închiriere şi 630.000 de lei din vânzarea unui imobil şi a unui teren din orășelul Turnu Măgurele. Pe lângă indemnizaţia de deputat de 77.000 lei, Dragnea și-a rotunjit veniturile cu 80.710 de lei și 460.110 de lei grație plasamentelor la hotelul Turris. Tot anul trecut, șeful pesediștilor a primit un BMW X5 fabricat în 2009, ca donaţie din partea unor nepoţi ai săi.

Băsescu și-a umplut conturile

Liderul PMP, Traian Băsescu, primeşte o indemnizaţie de aproape 140.000 lei pe an pentru calitatea de fost preşedinte. La acești bani se mai adaugă și o pensie de 37.956 lei. Fostul șef al statului are în conturi 685.962 lei, 58.323 dolari şi 67.080 euro. În plus, acum doi ani, fiica sa cea mare, Ioana Băsescu, i-a returnat acestuia împrumutul de 565.000 lei. Cât privește situația locativă a senatorului PMP, acesta a rămas doar cu un apartament de 250 mp în Capitală, după ce a încasat 38.000 euro din vânzarea altui apartament.

De departe cel mai bogat lider politic rămâne șeful Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu. Liderul ALDE este proprietarul a șapte locuinţe şi a şapte maşini. Numai anul trecut fostul premier a intrat în posesia a două apartamente, prin moștenire. Din închirierea unui apartament, Tăriceanu a strâns 38.400 lei. Iar de la Senat a luat 189.353 lei. La capitolul plasamente, șeful Senatului a acordat în nume personal cinci împrumuturi şi o cesiune de drepturi pentru Pădurea Valea Lungă din judeţul Dâmboviţa, în valoare de 250.000 euro. Potrivit declarației sale de avere, în conturile senatorului ALDE sunt depozitați 162.454 lei, 14.518 lei, 7.948 de dolari. 284.877 euro sunt plasaţi în mai multe fonduri de investiţii. Singura sa datorie este cea de 247.907 lei, din campania prezidenţială din 2014.

Kelemen Hunor, plătit regește de UDMR

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, la fel ca și colegul său de la USR Nicușor Dan, nu spune „prezent“ la toate ședințele Camerei Deputaților. Și totuși cei doi sunt destul de bine remunerați. Calitatea de preşedinte al UDMR i-a adus, anul trecut, lui Hunor 62.700 lei. De la Camera Deputaţilor, liderul maghiarilor a primit 62.651 lei. Deși mai deține cu soția sa trei case, liderul UDMR şi-a cumpărat încă un imobil în Cluj, de aproape 120 mp. La capitolul datorii, Kelemen Hunor figurează cu un credit ipotecar de 260.000 lei. Și fostul preşedinte al USR stă destul de bine cu finanțele. Acesta a obţinut, anul trecut, venituri de 30.000 lei de la Institutul de Matematică și a primit peste 275.000 lei de la o firmă pentru precampania şi campania electorală. Dan are și datorii de aproape 100.000 euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Laur Emre 89 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.