Răspunsul Bulgariei după atacul neurotoxic din Marea Britanie

Bulgaria nu va expulza diplomați ruși ca răspuns la atacul cu o substanță neurotoxică asupra fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei acestuia în orașul englez Salisbury, a anunțat vineri premierul bulgar Boiko Borisov, relatează site-ul agenției Reuters.

Borisov susține că Bulgaria, care deține în prezent președinția prin rotație a Consiliului Uniunii Europene, trebuie să mențină un dialog deschis cu Rusia, în contextul crizei internaţionale izbucnite după incidentul din Marea Britanie

„Din poziția președinției Consiliului UE, trebuie să păstrăm deschis canalul de comunicare, așa cum am făcut în mai multe momente tensionate în regiunea noastră … în prezent, în cazul Turciei. Trebuie să facem același lucru cu Rusia. În acest moment, nu credem că ar trebui să expulzăm diplomați și oficiali ruși”, a spus premierul bulgar, după o întrunire a consiliului de securitate al guvernului de la Sofia.

Borisov a mai precizat că ambasadorul bulgar în Rusia, chemat temporar pentru consultări la Sofia, va reveni în Rusia după Paștele ortodox din 8 aprilie.

Bulgaria și-a exprimat solidaritatea cu UE și NATO, dar Boiko Borisov a subliniat că sunt necesare mai multe dovezi în cazul Skripal pentru acțiuni ulterioare împotriva Rusiei.

Mesajele primite de Bulgaria pentru a expulza diplomații ruși au generat o puternică opoziție atât din partea guvernului de coaliție, cât și a altor partide din Parlament care susțin stabilirea unor relații bune cu Rusia. Bulgaria se bazează aproape în totalitate pe gazele rusești, dar și pe echipamente militare și venituri din turism.

SUA, Canada, Australia și 17 state membre ale Uniunii Europene au decis să expulzeze diplomați ruși ca reacție la atacul neurotoxic din Marea Britanie, despre care se crede că ar fi fost orchestrat de Moscova. Alte țări din UE, precum Grecia, Cipru, Portugalia, Slovenia și Austria, nu au luat măsuri similare.

La 4 martie, Serghei Skripal, fost colonel în cadrul serviciului militar rus de informaţii (GRU), și fiica lui de 33 de ani, Iulia, au fost găsiți inconștienți în orașul Salisbury, situat la circa 100 de kilometri vest de Londra. Cei doi ar fi fost atacați cu o substanță neurotoxică și se află în stare gravă. Rusia a respins toate acuzațiile.

Marea Britanie, Uniunea Europeană și SUA susțin că responsabilitatea Rusiei în atacul asupra fostului spion este singura explicație plauzibilă și au cerut Moscovei să răspundă la toate întrebările în legătură cu acest caz. Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a anunțat că Londra are dovezi potrivit cărora Rusia a dezvoltat agentul neurotoxic „Novichok”, folosit asupra lui Serghei și a Iuliei Skripal.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Bulgarii sunt oameni normali la cap. Romanii … jenant! Adica, fiindca englezoiii spun ca NU ESTE EXCLUS SA … sau PARE CA E FOARTE PROBABIL SA … noi am sarit editat. Nu-i demirare ca tot mai multi locuitori ai acetei tari afirma ca LI-I RUSINE CA SUNT ROMANI, desi nu este nici meritul, nici vina lor ca sunt romani. Dar le e rusine de actiunile guvernantilor romanesti, care nu sunt capabili sa-si scoata limba din fundul ambasadorului americanm.

  2. Ca sa vezi…bulgarii astia au curaj…Te pomenesti ca vor fi dati afara din UE…vai mama lor…

  3. @Constantin Dutzu : „Noviciok” (nume ad-hoc, fabricat de Boris Bufonul-Johnson) nu s-a fabricat nici în URSS, si nu s-a fabricat ori se fabrica-n Rusia. Tipul voia sa-mpuste doua pasari dintr-o singura lovitura: pe de-o parte, iesirea Marii Britanii din izolare, înc-un santaj, adica, la negocierile de iesire a tarii din UE, si, pe de alta, sa-i acuze pe rusi de folosirea unei arme chimice, mai ales ca asa-zisele „forte aliate” (SUA-Marea Britanie) pierd razboiul din Siria, în care a intervenit si Rusia, în sustinerea, însa, a presedintelui legitim al tarii. Diabolizarea fiind o arma veche de când lumea a serviciilor secrete împotriva unui adversar. Ori, Rusia îi si este, Marii Britanii, adversar direct: în campania electorala, Putin anunta ca-n 6 ani, Rusia va deveni a 5 a putere a lumii (loc pe care-l ocupa, acuma, Marea Britanie).

    • Si Austria a rezistat presiunilor …bravo ei! Exact din aceleasi ratiuni invocate de Bulgaria…

  4. Restul de 10 tari din Comunitate vor dovezi cum este normal de altfel,de ce incercati sa-i injositi acum si pe bulgari? Le-ati taiat teava de gaz din Marea Neagra care aducea un profit de 1-2 miliarde $ anual,pune asta in articol,nu au bani sa cumpere Patriot sa se apere de baloane cu aer cald,si vor sa traiasca linistiti fara mizerii politice dictate de altii cat de cat.

  5. Ce inseamna sa fi popor cu coloana vertebrala, editat
    Poporul bulgar a fost mereu statornic in decizii.
    Bravo Bulgaria !!!

  6. Marea britanie are un precedent cu Iraq unde a pierdut credibilitatea. Acum demonstrează cum că persistă in prostie. Cum poate acuza fără dovezi. De ce nu există o anchetă serioasă in urma căreia să se tragă concluzii. De unde crede albionul că a fost opera rusului care de fapt neagă apăsat implicarea in această poveste. De ce tinde UE să fie automat slugă docilă in a acționa impotriva rusului,la comanda americanului incă o dată,..Mai are UE un picior in care trebuie să se impuște singur ??

  7. Bulgaria isi apara interesele. Daca nu o fac ei, nu o va face nimeni, nu va veni nimeni din UE sau SUA sa apere interesele economice ale Bulgariei. Dimpotriva, vor fi multumiti sa existe un membru mai slab. Asta este esenta capitalismului corporatist.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.