O nouă criză politică stă să înceapă

Război între Merkel și șeful ”SRI-ului” german

Cancelara Angela Merkel urmează să îl demită pe șeful serviciului itern de informatii (BfV), pe care l-a acuzat că s-a implicat în viața politica din Germania în momentul în care a pus sub semnul întrebării dovezile în baza cărora șefa guvernului federal i-a acuzat pe protestatarii de extremă dreapta că au ”hăituit” imigranți. Potrivit Die Welt, războiul dintre Merkel și Hans-Georg Maassen ar putea duce la o nouă criză in guvern. Social-democrații din marea coaliție de la guvernare cer demiterea acestuia pentru reamarcile sale vizând conflictul dintre imigranți și extrema-dreaptă, în timp ce ministrul de interne Horts Seehofer (Uniunea Creștin- Socială din Bavaria) îl susține pe șeful serviciului secret.

Picătura care a umplut paharul a fost înjughierea mortală, la finalul lunii august, a unui cetățean din Chemnitz (estul Germaniei) de către niște imigranți cu care a intrat în conflict pe stradă. Poliția a arestat imediat doi suspecți. Au început însă proteste în oraș, iar cancelara Merkel s-a folosit de niște imagini pentru a acuza că extremiștii de dreapta îi „vânează” pe imigranți în Chemnitz. Maassen a intervenit și și-a exprimat în mod public dubiile că acele imagini sunt autentice. ”Nu este nici o scuză sau motiv pentru hăituirea oamenilor folosind violența și sloganurile naziste, manifestând ostilitate față de cei care arată altfel sau care au un restaurant evreiesc și acuzându-i de atacuri asupra polițiștilor”, a spus Merkel în fața Bundestagului.

După ce a contrazis-o pe Merkel, Maassen a fost vizat de mai multe atacuri ale politicienilor și presei germane. Au fost imediat amintite episoade controversate din cariera sa. S-a scris că, în 2002, pe când lucra în Ministerul de Interne german, Maassen s-a opus reprimirii în Germania a unui islamist deținut la Guantanamo. S-a mai scris că Maassen a promis în în 2012, când a venit în fruntea BfV, ca va reface încrederea publicului în serviciul de informații, acuzat pe atunci că este implicat în mișcările de extrema-dreapta și pentru că predecesorul său a decis distrugerea dosarelor despre crimele comise de o organizație neonazistă. Maassen nu numai că nu s-a ținut de cuvânt, scrie Deutsche Welle, dar s-a implicat și mai mult în viața politică și a oferit informații delicate partidului extremist Alternativa pentru Germania înainte de a le aduce la cunoștința publicului. Maassen mai este suspectat că ar fi oferit informații partidului amintit despre cum să scape de punerea sub urmărirea serviciului secret pe care îl conducea.

Disputa dintre Merkel și Maassen poate duce la un nou conflict în cadrul coaliției cu creștin-socialul bavarez Horst Seehofer. Ultima încleștare dintre cei doi, în această primăvară, putea duce chiar la prăbușirea guvernului. Seehofer a îmbrățișat linia antiimigrație și a forțat-o pe Merkel să ajungă la un acord cu Austria, Italia și Franța pentru limitarea numărului de imigranți din Germania și masarea acestora în centre aflate pe teritoriul altor state, în special in state din sudul Mediteranei. Eficacitatea acordului nu a fost încă probată. O nouă dispută cu aliații bavarezi se anunță și mai dură, căci aceștia sunt în cădere liberă în sondaje înainte de alegerile din landul Bavaria, de pe 14 octombrie. Este motivul pentru care partidul a îmbrățișat si mai mult retorica populistă.

Luni, când se afla în vizită în Algeria, o țară care face parte din planul german pentru ”platforme de debarcare” a imigranților, Merkel le-a spus ziariștilor că această înfruntare cu aliații de la guvernare și cu șeful serviciului secret nu va rupe coaliția.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

2 Comentarii

  1. Cind astia din servicii, procuratura, justitie din vest, se implica in politica, sunt maturati, una doua! La noi, e invers, se implica in politica, sunt premiati si laudati! De aceia suntem la coada Europei!

  2. Numai copiii nu stiu ca SRI-ul german este sub comanda americana. Caci, americanii l-au facut. Si cum americanii nu o au la inima pe Merkel …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.