Referendum în Elveția: Nu miliardelor pentru avioane de luptă

Elvetienii vor vota pe 18 mai in cadrul unui referendum privind finantarea achizitiei de avioanede lupta suedeze Gripen, fabricate de Saab,

Circa 100.000 de elvetieni, aproape de doua ori mai multi decat limita de 50.000 necesarea pentru organizarea unui referendum, au semnat in interval de trei luni pentru o petitie impotriva cumpararii acestor avioane multirol. Este vorba de 22 de aparate, pentru achizitia carora guvernul a elaborat un proiect in 2011, proiect care a fost validat anul trecut.

Partidele de stanga si cele ecologiste se opun acestei achizitii si au votat impotriva platii de la bugetul Armatei elvetiene a 300 de milioane de franci elvetieni anual, timp de 10 ani, pentru cumpararea avioanelor. Citicii guvernului arata ca Elvetia a optat pentru un model de avion Gripen care este in curs de dezvoltarea acum si nu exista inca pe piata.

Alianta anti-Gripen, unita sub lozinca ”nu miliardelor pentru aparate de lupta” este nemultumita ca suedezii de la Saab se implica in actiunle legate de programatul referendum, fapt denetolerat in Elvetia.

In acest moment, in lume sunt in serviciu 166 de avioane multirol Gripen. 100 dintre ele sunt in Suedia, 26 in Africa de Sud, 14 in Cehia, 14 in Ungaria si 12 in Thailanda. Avioanele Gripen al Cehiei si Ungariei apartin legal armatei suedeze si fac obiectul unui contract de leasing, pana in 2026 in cazul Ungariei si pana in 2015, in cazul Cehiei.

Suedia mai dispune de circa 50 de aparate de prima generatie (JAS 39A) pe care incearca sa le exporte. Se are in vedere un contract de leasing cu Malaezia sau Thailanda. De asemenea, Bulgaria poate sa achizitioneze 16 aparate, Ungaria inca zece aparate suplimentare, iar Cehia inca 12 aparate suplimentare. De asemenea, Croatia poate achizitiona 12 avioane.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.