Reîncep lucrările la termocentrala care nu se mai termină

La data de 1 august 2023 a avut loc predarea de către Romgaz, prin Sucursala de Producție Energie Electrică Iernut, executantului Duro Felguera S.A. a amplasamentului pentru începerea lucrărilor de realizare a obiectivului de investiții: „Dezvoltarea CTE Iernut prin construcția unei centrale termoelectrice noi, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze”.

Termocentrala Iernut beneficiază de o poziţionare strategică, fiind amplasată în centrul sistemului energetic naţional. Prin acest proiect se are în vedere acoperirea consumului naţional de electricitate prin acţionarea pe pieţele de energie electrică angro şi de echilibrare, asigurarea de servicii tehnologice pentru sistemul energetic naţional, eliminarea posibilelor blocaje în reţeaua din nord-vestul României. Puterea instalată a centralei pe gaz este de 430 MW.

Centrala cuprinde patru turbine cu gaz plus patru cazane recuperatoare pentru producere abur cu trei niveluri de presiune şi două turbine cu abur. Finanţarea este asigurată din Planul Naţional de Investiţii.

Sebastian Burduja, ministrul energiei: „Este cel mai așteptat proiect de producție de energie electrică din România ultimilor ani. Deblocarea acestei investiții a necesitat un efort susținut pe toate planurile: economic, juridic, diplomatic. Mulțumesc tuturor celor care au contribuit la acest succes și îi felicit pentru perseverență. Este investiție strategică și ne aduce mai aproape de un deziderat pe care l-am enunțat încă de la preluarea mandatului: energie sigură din producție internă, la un preț corect. Investiția este cuplată cu proiectul Neptun Deep, de care tot Romgaz se ocupă, împreună cu OMV Petrom, ceea ce va face ca România să devină din 2027 cel mai important producător de gaze naturale din Europa.

Contractul inițial de construire a centralei, încheiat în 2016 la valoarea de 268 milioane euro plus TVA, prevedea drept termen de punere în execuție anul 2020. În vara lui 2021, Romgaz a reziliat contractul, din cauza întârzierilor, după mai multe amânări succesive ale acestui moment.

În luna mai 2021, Duro Felguera, compania spaniolă implicată în proiectul centralei a făcut o ofertă Romgaz, și anume finalizarea în două etape a centralei: 210 MW operaționali până la sfârșitul anului și restul până în aprilie 2022, solicitând în plus 17 milioane de euro în plus. Spaniolii, care au afirmat nu li se recunosc costurile crescute cu forța de muncă și nici întârzierile justificate de pandemie, au spus că aceasta este cea mai bună soluție pentru proiect, oricum preferabilă variantei de reziliere a contractului și continuării cu alți constructori, avută în vedere de Romgaz. Compania noastră de stat nu a fost de acord și a reziliat contractul cerând apoi o expertiză pentru a se evalua cât din proiect a fost executat.

Duro Felguera a spus atunci că centrala este terminată în procent de 93% – partea lor de lucrări, procent la care partenerul român Romelectro nu a ajuns, și din acest motiv Romgaz ar fi cerut rezilierea contractului. Doar că la sfârșitul lunii aprilie Romgaz a semnat un nou contract cu spaniolii de la Duro Felguera pentru finalizarea noii centrale termoelectrice cu ciclu combinat cu turbine cu gaze de la Iernut, care este în valoare de 345 de milioane de lei, iar termenul de finalizare este de 16 luni, de la data ordinului de începere a lucrărilor.

Situarea geografică a centralei de la Iernut este deosebit de importantă pentru funcționarea sistemului energetic în toată zona de nord-vest a țării. Acum avem toate șansele să finalizăm această investiție”.

Răzvan Popescu, Director General al ROMGAZ: „În data de 1 august 2023, prin emiterea ordinului de incepere a lucrarilor, realizarea Centralei de la Iernut, un proiect strategic pentru ROMGAZ și pentru România, intră în linie dreaptă. Astfel, reușim să continuăm proiectul de investiții și să intrăm efectiv în etapa de derulare a noului contract pentru punerea în funcțiune a centralei în cel mai scurt timp posibil. Monitorizam cu atenție derularea contractului pentru finalizarea lucrărilor și vom continua să informăm periodic piața de capital și investitorii în raport cu progresele înregistrate.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4921 Articole
Author

6 Comentarii

  1. cand am invatat la scoala ca la Chiscani (cu S de la Sandu) era CTE de 600 MW, oare functioneaza sau este in ”saramura” ca sa poata profita OMV si din productia de energie electrica? Atata agitatie/retehnologizare pt 400 MW, cred ca „fostul” se invarte in mormant ca in 30 de ani nu numai ca nu s-a construit, dar s-au inchis si centralele construite din sacrificiul generatiilor din acele vremuri…

  2. Vorbind numai de termocentrale pe combustibil solid / gazos , Trustul ENERGOMONTAJ cu ANTREPRIZELE sale specializate , AEIEA , Romenergo , cu ICEMENRG , TIAB , Electromontaj, Energoconstrucția , TMUCB etc . a construit și PIF în Romănia capacități de peste 10.000 MW în 15 ani . Toate aceste mari ANTREPRIZE au fost primele VICTIME ale *democrației nemernicilor Roman . Iliescu – chipurile ^injineri făcuți la Moskva și Toulouse șă distrugă această țară . Colosul ENERGOMONTAJ s-a spart în sute de *glume de firme acaparate de cocalari și pițipoance pe care-i duce capul cel mult să facă niște blocuri strâmbe . Iar *piticania aia spanioloaică , de care nu știa nimeni acum 3 decenii , se ^screme cu hastagistul Burduja , din neamul ^securicilor ,să facă *mătreață .CTE Iernut va fi PIF , ODATĂ CU noile centrale de la Brăila – Chișcani ,Deva- Mintia, Craiova -Ișalnița . Pe acest *jaf leberal , dacă-l lași în Sala mașini la Turceni , nu știe să mai iasă nici cu GPS-ul , dar își pune în funcțiune zilnic *închipuirie( ieri a fost CHE Tarnița , urmează minireactoarele americănești …)

  3. Popescu știe mai multe, groparul economiei românești, a vândut toată energia pe 4 ani înainte de liberalizarea la preturi de nimic după au crescut preturile de 3 sau 4 ori , profituri de miliarde de euro pentru firmele galvejitlir

  4. prin poza
    e o manipulare jegoasa:
    -ala e ABUR nicidecum fum,
    asa merge tehnologia,se elibereaza excessul.

  5. În imagine e termocentrala Turceni , cu 8 grupuri de 330MW PUTERE INSTALATĂ , cea mai mare capacitate pe cărbune din Europa . A atins o productie de 1800 MW , dar acum functioneazp la min . avarie cca 300 MW. Acolo m-am angajat ca ing. stagiar ân anii ^80 când SEN producea 12000 MW , dublu decât acum . Centrala este dotată cu electrofiltre și instalații de desulfurare ( coșurile mici mai noi) . Pe coșurile înalte nu se mai evacuează noxe . Aș fi vrut să-i duc pe Popescu și Burduja acolo , acum 30 de ani , acum e *farmacie , dar oricum ei nu mai nimeresc ieșirea nici cu GPS-ul.

  6. Vorbește chiar de succes,tânărul Burduja,la Iernut,rușinea rușinii în UE din ultimii cinci ani!Cine plătește pagubele enorme produse prin semnarea unui contract prost? Dați- mi un exemplu similar in Europa ultimilor zece ani,cu centrala Iernut și voi cere public scuze! Repet,nici în patru ani nu vom vedea Iernut racordat la SEN!Să fiu contrazis,sunt gata,cu abordare constructivă,cu rost,cu respect față de banul public

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.