Un milion de francezi s-au lăsat de fumat într-un singur an

Rețeta găsită de francezi pentru a diminua numărul fumătorilor

În comparație cu România, Franța pare să fi găsit rețeta pentru a diminua numărul de fumători de la an la an. Aici s-a înregistrat o drastică scădere zilnică a numărului de persoane care fumează. Potrivit unui studiu, citat de BBC, într-un singur an, 2016-2017, s-au lăsat de fumat un milion de persoane.

O astfel de scădere nu a mai fost înregistrată de un deceniu, potrivit Ministerului Sănătății din Franța, care a efectuat studiul. De asemenea, s-a înregistrat o scădere a fumătorilor în rândul adolescenților și al celor cu venituri mici.

Studiul demonstrează că măsurile antifumat introduse în Franța sunt motivul pentru această diminuare a numărului fumătorilor. În ultimii ani, autoritățile au introdus ambalajul neutru la țigări, restituirea unei părți din suma chetuită pentru cei care înlolcuiesc tutunul, prețuri mai mari la țigarete, dar și campanii naționale cum ar fi „luna fără tutun“.

Potrivit studiului, în 2017, 26,9% din cei cu vârste cuprinse între 18 și 75 de ani fumau în fiecare zi, comparativ cu 29,4% în aceeași perioadă a anului precedent. Asta înseamnă o scădere de la 13,2 milioane de fumători la 12,2 milioane în această perioadă.

Ministrul Sănătății din Franța, Agnes Buzyn, a salutat personal această performanță, mai ales în rândul celor cu venituri mici, spunând că „tutunul urmează o traiectorie a inegalității. Adică se concentrează pe cei mai amărâți și le înrăutățește traiul“.

Care este povestea în ansamblu

Un studiu de anul trecut a scos la iveală faptul că, în ciuda  deceniilor de politici de control al tutunului, numărul fumătorilor a crescut. În întreaga lume, fumatul cauzează unul din zece decese, jumătate din ele în numai patru țări: China, India, SUA și Rusia, potrivit revistei Lancet.

O analiză făcută în mai multe țări avertizează că „numărul fumătorilor este în creștere în țările sărace“.

 

Recomanda 1

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.