Retrospectivă 2023. Evenimentele literare de marcă, în lume

Romanul-cântec de lebădă al laureatului premiului Nobel pentru literatură, peruanul Mario Vargas Llosa, cea mai nouă carte a lui Salman Rushdie, publicată după atacul căruia i-a căzut victimă, revenirea lui Bret Easton Ellis după o lungă tăcere literară sau opera ultimului laureat al Premiului Nobel pentru literatură, norvegianul Jon Fosse, sunt câteva dintre evenimentele literare de marcă ale anului 2023.

EFE face o selecţie a unora dintre principalele lansări ale anului care se încheie: proză, eseuri, poezie şi benzi desenate.

‘Le dedico mi silencio” este al 20-lea şi ultimul roman pe care îl mai scrie laureatul peruan al Premiului Nobel pentru Literatură, Mario Vargas Llosa, în vârstă de 87 de ani.

Este povestea unui om care a visat la o ţară unită prin muzică şi a înnebunit dorind să scrie o carte perfectă care să spună această poveste.

„The Destruction”, de Bret Easton Ellis.

După 13 ani de tăcere literară, Bret Easton Ellis, autorul romanului-cult al anilor ’90, „American Psycho”, călătoreşte către eul său adolescent, o naraţiune plină de suspans, teroare, erotism şi umor negru, caracteristici ale acestui autor-simbol al unei generaţii.

„Oraşul Victoriei”, de Salman Rushdie.

În acest roman, pe care îl terminase deja atunci când a fost înjunghiat pe scenă de un terorist islamist la un eveniment literar din statul american New York, Rushdie se întoarce în India natală combinând saga epică, povestea mitică, realismul magic, romanul de aventuri şi povestea de dragoste.

”Fortuna”, de Hernan Diaz.

Un roman care explorează dedesubturile capitalismului american şi puterea banilor prin intermediul poveştii misterioase a unui magnat din anii 1920 spusă în mai multe planuri care se completează sau se contrazic şi formează un puzzle.

„El viento conoce mi nombre”, de Isabel Allende.

O poveste despre sacrificiul din spatele deciziei părinţilor de a-şi pune la adăpost copiii şi despre capacitatea unor copii de a supravieţui violenţei.

”Tânărul. Fotojurnal”, de Annie Ernaux.

Ultima carte publicată în Franţa înainte ca Ernaux să primească Premiul Nobel pentru literatură, în care scriitoarea reflectă asupra relaţiei pe care a avut-o cu un bărbat mult mai tânăr decât ea.

”Lecţii”, de Ian McEwan.

Când protagonistul acestui roman este părăsit de soţie şi lăsat să-şi crească singur fiul, încă bebeluş, el reconstituie amintiri din viaţa sa, marcată de relaţia traumatizantă cu profesoara sa de pian pe când era copil.

„The Last Chairlift”, de John Irving.

O poveste de dragoste şi familie care este şi o pledoarie în favoarea libertăţii.

”La mala costumbre”, de Alana S. Portero.

Povestită la persoana întâi, autoarea vorbeşte despre angoasa unei adolescente care simte că nu se potriveşte cu corpul ei sau cu ceea ce o înconjoară.

”Le Grand Monde”, de Pierre Lemaitre.

Povestea aventurilor şi secretelor unei familii care deţine o fabrică de săpun în Beirut, un oraş aflat sub influenţă franceză după sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, având drept fundal Războiul din Indochina şi Parisul de după război.

„El infierno”, de Carmen Mola.

După „La Bestia”, cei trei scriitori reuniţi sub pseudonimul Carmen Mola (Jorge Diaz, Agustin Martinez şi Antonio Mercero) au lansat acest nou „thriller” istoric cu Madridul şi Havana secolului al-XIX-lea ca scene unde au loc crime sângeroase.

”Yo que fui un perro”, de Antonio Soler.

Portretul unui abuzator în devenire, prin intermediul jurnalului unui tânăr student la medicină care din locuinţa sa îşi observă şi supraveghează iubita, care locuieşte peste drum.

„Armele luminii”, de Ken Follett.

Povestea are loc în oraşul imaginar Kingsbridge la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi urmăreşte aventurile unui grup de familii ale căror vieţi vor fi date peste cap de Revoluţia Industrială.

”Collected Poems”, de Jon Fosse.

O modalitate de a aprofunda opera scriitorului norvegian distins cu Premiul Nobel pentru literatură în 2023, autor de poezie, naraţiune, literatură pentru copii, eseuri şi teatru.

”Rezerva”, cartea de memorii a Prinţului Harry.

Această carte controversată, care dezvăluie câteva dintre secretele familiei regale britanice, a ajuns rapid pe locul 1 la vânzări la nivel mondial.

”Cinema Speculation”, de Quentin Tarantino.

Critica de film, teoria filmului, reportajul literar şi memoriile sunt amestecate în această carte a regizorului american.

Blood of the Virgin”, de Sammy Harkham.

Capodopera acestui caricaturist american care se cufundă în Los Angelesul anului 1971.

„Contrition”, de Carlos Portela şi Keko.

Moartea, într-un incendiu straniu, a unuia dintre locuitorii din Contrition, un oraş fictiv, dar inspirat din viaţa reală în care trăiesc pedofili dovediţi, este punctul de plecare al acestui comic.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

4 Comentarii

 1. „în care scriitoarea reflectă asupra relaţiei pe care a avut-o cu un bărbat mult mai tânăr decât ea.”

  Francezii perversi experimenteaza „Baba o da soldatului” !

 2. Ce castiga un arab daca-l omoara pe cel care isi bate joc de el ? Dispare omul, nu bataia de joc ! Religia pacii nu te salveaza de stupizenie !

 3. @tomlin
  -si in plus re-lanseaza vanzarile……..think about it!

 4. „Romanul-cântec de lebădă”?
  Acum 107 ani, ardeleanul Ioan Slavici era arestat abuziv la Bukale de miticii fanarioți analfabeți șovini spurcați, FĂRĂ DECIZIE JUDECĂTOREASCĂ, poolițîia îi confisca manuscrisele, și era umilit și băgat în pușcărie tot FĂRĂ DECIZIE JUDECĂTOREASCĂ! După două luni era eliberat, și trimis acasă, FĂRĂ MANUSCRISELE LUI!
  https://adevarul.ro/stiri-locale/arad/de-ce-a-trecut-scriitorul-ioan-slavici-din-1650157.html
  Miticii șovini I-AU DISTRUS MUNCA, MANUSCRISELE CONFISCATE NU LE-A MAI RECUPERAT, NICIODATĂ! ULTIMUL SĂU ROMAN, aflat în stadiul de proiect la 68 de ani, A DISPĂRUT mulțumită miticilor spurcați! Nici măcar în Peru-ul lui Vargas-Llosa nu s-a întîmplat așa ceva!
  Ăsta a fost simbolul, într-un centenar de că’t, al „respectului” regățenilor balkanici față de intelectualii Transilvaniei anexate…
  https://www.banat.ro/academica/Vuia.htm

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.