HoReCa strigă cât poate: „Ajungem la 90-100.000”

Circa 100.000 de angajaţi din sectorul HoReCa vor fi concediaţi până la finele anului, iar industria va suferi pierderi de trei miliarde de euro, ca urmare a restricţiilor decise de Guvern în contextul pandemiei de Covid-19, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, Călin Ile, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România.

El a afirmat că hotărârea de marţi a Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă privind reînchiderea restaurantelor şi cafenelelor a fost luată fără ca autorităţile să prezinte vreo dovadă că acest sector a contribuit la răspândirea infecţiei.

„După această decizie de a închide restaurantele fără comunicare şi fără argumente prezentate logic, din nou vom fi nevoiţi să trimitem în şomaj oameni care cu foarte mare greutate am reuşit să-i ţinem în această perioadă dificilă. Până acum vorbeam de faptul că 40% din angajaţii HoReCa vor fi concediaţi până la finalul anului, iar acum, cu această decizie, se mai adaugă 10 procente. Din 230.000 de oameni angajaţi în hotelurile şi restaurantele din România la începutul anului, am estimat până acum că circa 80.000 vor fi concediaţi până la finalul anului, dar acum cred că ajungem la 90-100.000. Ceea ce este foarte mult”, a declarat Ile.

Potrivit acestuia, sectorul a supravieţuit până acum datorită deciziilor luate de Guvern privind asigurarea şomajului tehnic şi compensarea a 41,5% din salariu după reîntoarcerea la muncă a oamenilor.

„Estimăm că industria noastră în anul 2020 va pierde circa 60% din cifra de afaceri. Anul trecut am avut cinci miliarde de euro încasaţi de HoReCa, iar 60% înseamnă o pierdere de circa trei miliarde de euro”, a continuat reprezentantul industriei.

Contribuţia directă la PIB a sectorului HoReCa este de 2,79%, iar cea totală este de 5,4%.

„Multe restaurante nu se vor mai deschide niciodată, iar cele mai expuse acestui risc sunt cele care plătesc chirii pentru spaţii, precum cele din mall-uri sau din alte centre comerciale”, a adăugat Ile.

Responsabilii din sector vor solicita Guvernului în perioada imediat următoare un plan de măsuri de compensare. Prima întâlnire este planificată pentru vineri, la Ministerul Muncii, iar săptămâna viitoare este posibilă o discuţie cu premierul Ludovic Orban.

„Măsurile cerute de industria HoReCa vizează trei paliere: măsuri compensatorii pentru angajaţi, infuzie de cash în industria noastră, prin suplimentarea granturilor şi a sumelor alocate sectorului, precum şi reducerea de taxe şi impozite, precum cele pe clădiri şi terenuri, după modelul din Marea Britanie, unde s-a luat decizia ca un an sectorul să fie scutit de plata taxelor”, a conchis Ile.

Mediafax a relatat că reprezentanţii sectorului atenţionează că vor contesta la Curtea de Apel orice măsură nejustificată a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Asta pentru că, potrivit HORA, redeschiderea la interior a restaurantelor nu a dus la o creştere a îmbolnăvirilor de Covid.

Antreprenorii spun că au respectat toate regulile impuse. Dacă business-urile lor vor fi din nou închise, aceştia atenţionează că vor acţiona în judecată statul.

Salariul mediu din HoReCa în iulie 2020 este 1.687 lei net (INS), iar cifra de afaceri a sectorului era de 5 miliarde euro.

Cifra de afaceri a HorReCa a scăzut cu aproape 80%.

Grupul de Comunicare Strategică precizează că s-a interpretat eronat raportul săptămânal al INSP referitor la analiza unităților în care au fost confirmate cazuri de infectare cu noul coronavirus: nu este de natură a evalua riscul epidemiologic generat de activitatea HoReCa.

„Având în vedere interpretarea eronată apărută în spațiul public în privința Raportului săptămânal de supraveghere (21 septembrie – 4 octombrie), realizat de Institutul Național de Sănătate Publică, referitor la analiza unităților în care au fost confirmate cazuri de infectare cu noul coronavirus, inclusiv în domeniul Horeca, suntem abilitați să facem următoarea precizare: În cadrul analizei au fost incluse persoanele care, în anchetele epidemiologice, au declarat mediul în care s-au aflat în contact cu alte persoane confirmate pozitiv. Din acest punct de vedere, în cazul Horeca, este vorba de persoane care au declarat că lucrează în industria ospitalității și au intrat în contact cu persoane care au fost confirmate pozitiv cu noul coronavirus”, arată GCS.

Grupul precizează că analiza nu este de natură a evalua riscul epidemiologic generat de activitatea HoReCa și nici diferențierea riscului în funcție de spațiul (închis sau în aer liber) în care se desfășoară activitatea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

20 de Comentarii

  1. Canda FRANCEZII au darmat cu exploziv TURNUL DACIA PITESTI dupa ce au preluat fabrica a plans careva si a protestat. Cateva mii de ingineri care lucrau in proiectare au ajuns someri.Francezii l-au demolat sa fie siguri ca in caz ca romanii rup contractul cu ei sa nu mai poata face romanii o masina romanesca neavand proiectanti.Acum doar montam piese motoare citii de viteza totul adus de la francezi.Acum platim muncitorul francez .Asa si cu restaurantele…ATI VOTAT STRAINI ….FOAMEA BAIETI …COLONIE SCLAVIE….uie sorosh.

  2. Nu, dar va rezolva doua probleme mari pentru neomarxistii
    1.Astfel se acoperi cumva anticrestinismul promovat ca politica de stat
    2.Se va mai elimina din firmele autohtone lasand liber corporatiilor sa promoveze la randul lor anticrestinismul in randul angajatiilor.

  3. Nu toate unitatile Horeca meritau inchise. Dar f.multe, atat pensiuni, hoteluri, vile si cabane, restaurante nu au conditii de igienizare, pastrare distante, personsl,etc. Au vrut patronii, cat mai multe camere inghesuite in o cladire, cat mai multe mese la gramada, sa castige cat mai mult. Acum trag consecintele.

  4. Aveti o judecata inteleapta domnule(doamna) de la „RAZBOIUL ECONOMIC”. Nu numai ca nu a protestat nimeni, dar multi au contribuit la demolarea, furtul si vanzarea la turci, austrieci… a tot ce se putea fura din Romania. Au demolat, au furat si au carat in afara tarii aparatura de masura si control, piese de schimb, fabrici, uzine, combinate, complexe de odihna si tratament, vapoare, paduri, banci… De ce se face atata vaicareala pentru ca se inchid carciumile? Carciumarii sunt cei mai importanti in Romania? Cred ca in felul acesta betivanii sunt constransi sa stea acasa cu copiii si cu familiile lor.

  5. Dar patronii astia si in general micii afaceristi l-au votat cu doua maini pe Iohannis, pentru ca sunt de DREAPTA. Foarte bine.

  6. Din ce in ce mai tarziu sunteti in reactie si din aceasta cauza din ce in ce mai greu va fi sa iesim de sub jugul fascist ce se ridica pe o minciuna plandemica. spalati-va pe creieri si respectati distanta anormala si antisociala recomandata „pentru binele comun” (??????) al psihopatilor pedofili deepshit!

  7. Oare acasă nu se mai poate mânca?Recalcitranții, guralivii horeca să se trateze la ATI Nea-Beșică,la terasă , ”insaid”.. nu la Spitalele ce gem de bolnavi..să se îndoape cu covid si cu drăgălășeniile aferente , la masă, la sticlă la drcu!Toată lumea vociferează, ca și când moartea le-ar cere părerea.Puteți voi sa faceți steril acolo,non stop dacă vin bezmeticii purtători la voi!Egal cu 00,”prevenția”.Se îndoapă prin gura contaminată, vă infecteaza vesela, etc..Asta nu se pricepe.

  8. S-au revoltat patronii?E grav,foarte grav!Daca nu mai au clienti,ospatarii si patronii nu mai pot alimenta familiile care era bagata in ” regie”,furand din portiile clientilor,trebuie sa isi gateasca acasa,din banii lor

  9. @RAZBOI ECONOMIC: va intreb ce faceau inginerii aia proiectanti,ca in 20 de ani o singura piesa nu s-a schimbat la Dacia 1300-1310,care a ramas la baza acelasi antic Renault 12 !
    Am avut si Institut de Motoare Termice,plin ochi de proiectanti,cunoasteti vre-un motor romanesc omologat international?Chiar vorbim sa nu adormim!Cercetarea romaneasca era o iluzie..

  10. S-a facut DACIA NOVA proiect romanesc in vre-o doua variante .
    Problema ca trebuia cumparata LICENTA si ROMANIA SA PRODUCA MOTORUL CUTIA DE VITEZE TRANSMISIA ROTI RADIATOR CARBURATOR ALTERNATOR POMPA APA SI DE ULEI APARATURA DE BORD FARURI PARBRIZE SCAUNE IN ROMANIA.
    Atunci se dezvolta si economia paraleta si se da de munca si la alte fabrici romanesti si la muncitori romani care plateau impozit la stat si statul roman cu banii intareau economia si mareau salariile.
    Acum s-au marit salariile la francezi si la armata franceza.
    Cel care a hotarat vanzarea ar trebui acuzat de TRADAREA INTERESELOR STATULUI ROMAN.

  11. Auziti ma, voi astia din HORECA…majoritatea din voi si angajatii vostrii sunteti cu #rezist in suflet si l-ati votat pe Klaun Wurster presh de doua ori…acum el si cu gasca lui va baga in faliment ! Hahahahahaha….superb ! Sunt fan ! Doamne ce minunatie, ce superbitate de paradox…sincer, va doresc falimentul si sa va roada foamea, sa ajungeti pe drumuri la cersit pt ca asa meritati ma sclavilor…iubitori de UE , de straini si de stapani. Hai marsh….

  12. Am scris clar la momentul potrivit: toti care l-au votat pe paratrantor au fost naivii care au pus boticul la „imbogatire peste noapte si ocolirea de ancheta si pedeapsa=infractorii reali ai societatii”, la fel s-a intamplat si acum la alegeri! Misto ca se plang si se dau de gol involuntar privind motivul ascuns al votului! Acum serios, dimineata am vorbit cu cineva din halvetica in legatura cu restaurante, centre de alimentatie publica unde sunt si chioscuri de ziare, carti, lotto, sau biserici: nu s-au inchis si nici nu se inchid! Cat despre pacanele, NU EXISTA ASEMENEA EXCROCHERII PE ACEL TERITORIU! Se continua cu masca in mijloacele de transport in comun si in spatii inchise! In rest, fiecare se protejeaza cum poate! Psihoza si teroarea continua in Romania!

  13. Prea tarziu baieti, the end is near.Iarna grea nu permite terase.
    Dar hey, ati fost intotdeauna fani PNL .:)
    Reincarcati 2017, poate cine stie.

    Protestul e tardiv si inutil.

  14. Fraierii s-au dus si i-au votat pentru ca le-au deschis putin restaurantele. le-au luat votul si gata le-au inchis. Ghinion, in afaceri unii castiva si altii pierd.

  15. Prostia doare! Au bani(asa-zisi) dar degeaba ca sunt prosti si fuduli,mandri si cu ifose! Cum a scris cineva mai sus ( care stie bine se pare), i-au votat pe cei care ii inchide acuma. Oricine ar fi acum la putere,ar trebui sa le inchida restaurantele pentru ca oamenii pot sa isi ia sandwich la munca(e mai sanatos oricum) si sa isi faca mancare acasa. Hai sa vedem ca scad infectarile si decesele dupa ce le opreste si dupa aceea vedem ce facem! Hai sa respectam (majoritatea au inceput sa creada si poarta masca, nu se mai bate nimeni la mega in fata) si vedem daca scad infectarile independent de dosarele in justitie si de cerutul drepturilor.Daca atunci cand vom cere drepturile cresc infectarile si noi respectam tot ce scrie mai sus atunci inseamna ca virusul este de tip social si nu biologic. Pana atunci, ramane biologic…. , oricum fastfood-urile si altele asemenea nu sunt sanatoase!

  16. Sunt prea acri strugurii pentru acesti inchizatori de drumuri si vieti! Va amintiti sloganele: hotul, striga hotii?, alcolistul, urla ca nu bea?, nespalatul, apa e uda? Asta practica bijnitarii ametiti definitiv de aburii puterii din guvern cat si votantii dezamagitu de teapa pnl-istilor! Sa va fie de bine, bre!

  17. Să strige la fel că și în piața Victoriei , au primit înapoi ce au dat . Mă întreb câți angajați erau trimiși zilnic să ducă mâncare și băutură in piața pentru cei de la #rezist ?

  18. Se face loc pentru străini, românii pot da faliment. Nu contează că pe cine ați votat sau veți vota, tableta se descurcă singură. Nu visați că la viitoare voastre proteste vor veni „reziști”, ei apără doar interesele străine.
    Să fiți sănătoși!

  19. Cica Horeca era sponsorul oficial al rezistilor (eu cred ca ei erau de fapt) nimeni nu da nimanui nimic decat daca are un castig(sau poate aveau?). Sponsori oficiali ca semintele si berea la fotbal pe tricourile jucatorilor!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.