Rivalitatea fraților vitregi în caz de divorț

Adesea, rivalitatea fraților vitregi în caz de divorț se manifestă sub forma unor schimburi de replici usturătoare între aceștia, resentimente și concurență, fricțiuni, se insultă reciproc, se rănesc emoțional, iar atmosfera familială se tensionează, ca urmare a certurilor constante. Astfel, dispare starea de fericire din familie.

Cu cât vârstele fraților vitregi sunt mai apropiate, iar aceștia sunt de același sex, cu atât este mai mare probabilitatea să existe conflicte serioase între ei (Gesell Institute, 2005).

Chiar dacă nu puteți forța frații vitregi să se placă, există căi prin care puteți preveni conflictele dintre aceștia, iar câteva abilități vă vor ajuta să minimalizați gelozia dintre ei, iar pe copii îi vor ajuta să se aprecieze reciproc, să se înțeleagă unul cu celălalt și, poate, în timp, să învețe să se placă. (La ce să vă așteptați în funcție de vârsta copiilor – Samalin, 1997; Kramer & Conger, 2011; Faber & Mazlish, 2012).

Preșcolari

La această vârstă, copiii sunt egocentrici și impulsivi, nu au maturitatea necesară de a rezolva problemele și, prin urmare, conflictele se află la cele mai înalte cote. Ghidați de părinți, preșcolarii pot începe să găsească câteva soluții la aceste conflicte. Frații vitregi cu vârsta între 2 și 4 ani se angajează în conflicte aproape la fiecare 10 minute, iar copiii cu vârsta între 3 și 7 ani au un anumit fel de conflict, cam de 3,5 ori pe parcursul unei ore.

Școlarii mici și cei din gimnaziu

Perioada cu cel mai mare potențial de gelozie între frații vitregi este între 5 și 11 ani. La 5 ani sunt mai puțin autoritari și pot „avea grijă“ de un frate vitreg mai mic, sunt cel mai dispuși să cedeze în favoarea altcuiva sau să facă schimb. La 6 ani, copiilor le place să domine și au dificultăți în gestionarea comportamentului (sunt competitivi, nu pot accepta să piardă, se plâng adesea de tratament inegal), fiind astfel predispuși să aibă conflicte cu toți frații vitregi. La 7 ani sunt mai puțin competitivi și agresivi, pot fi protectivi cu frații vitregi mai mici, însă de multe ori se ceartă, nu se înțeleg cu frații vitregi de aceeași vârstă sau vârste apropiate.
La vârsta de 8 ani, se plâng adesea de celălalt folosind argumente și se confruntă cu experiențe pe care trebuie să le treacă cu vederea sau să le ierte fraților vitregi. Tot la această vârstă devin revoltați, indignați de frații mai mici (pe care-i etichetează) și vor să fie în compania fraților vitregi mai mari (care au tendința de a-i respinge).

Relațiile între frații vitregi încep să se îmbunătățească în jurul vârstei de 9 ani – aceștia devin protectivi cu frații vitregi mai mici și mândri de frații vitregi mai mari. Au tendința de a stabili și „cine a început primul“, în lupta dintre ei. La vârsta de 10 ani pot fi observate evoluții notabile între frații vitregi.

Puberii și adolescenții

Acceptarea lor de către grupul de prieteni și independența sunt extrem de importante pentru aceștia. Atât copiii aflați la pubertate, cât și adolescenții sunt preocupați doar de interesele proprii și prietenii lor, așa că nu este recomandat să lăsați frații/surorile vitrege mai mici să stea în jurul adolescentului și al amicilor lui. La 11 ani pot deveni un pic mai mult temperamentali – certurile, tachinările și lipsa de înțelegere și armonie dintre aceștia sunt frecvente. Ca urmare a unei înțelegeri mai mature comparativ cu vârstele anterioare, dar și corectitudinii, la 12 ani, relațiile dintre frații vitregi de cele mai multe ori se îmbunătățesc. Prieteniile adevărate încep la vârsta de 13 ani, de obicei cu fratele vitreg cel mai apropiat ca vârstă. Principalele teme ale conflictelor la această vârstă sunt luarea fără permisiune a hainelor sau a obiectelor personale de către fratele vitreg și/sau stricarea acestora.

Cătălin Luca

Cătălin Luca, PhD, psiholog clinician principal, contact@catalinluca.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.