Din cauză că instrumentele și consumabilele sunt foarte scumpe

Roboți chirurgicali, investiție riscantă

Șase roboți chirurgicali de ultimă generație stau aproape nefolosiți. Și asta, nu pentru că nu ar fi nevoie de ei, ci pentru că managerii spitalelor nu-și permit să cumpere instrumente și consumabile. Acestea ajung să coste și 5.000 de euro pentru o singură intervenție. Din păcate, statul nu ajunge să deconteze nimic.

Unul dintre vestiţii roboţi da Vinci, care operează tumori la milimetru, deşi chirurgul nu atinge pacientul, este la Institutul Fundeni din Capitală. Nu intră prea des în sala de operaţii. Spitalul are robotul, dar nu şi banii pentru consumabile.

„Am făcut stagii lungi și complicate și scumpe, sunt oameni în care s-a investit. Sunte peste 1.000 de bolnavi care au beneficiat de operația asta și acum ne trezim că nu mai putem s-o facem“, spune Cătălin Vasilescu, șef secție Chirurgie Generală III la Institutul Fundeni. Tocmai a salvat viața unei paciente cu cancer de col uterin folosind acest robot. „Este vorba de o imagine tridimensională, mult mărită, care ne permite disecția foarte delicată“, spune medicul.

În toată țara sunt șase astfel de roboți: la Institutul Fundeni, Spitalul Floreasca, Spitalul Militar, Spitalul SRI, Spitalul Municipal din Cluj-Napoca și Spitalul Județean din Timișoara. „Balanța financiară a spitalului este foarte precară, în sensul că sunt luni în care terminăm pe minus, dar trebuie, pentru a nu pune în pericol chirurgia robotică“, explică Marius Craina, managerul Spitalului Județean Timișoara. Dar Ministerul Sănătății nu are nici măcar un program pentru astfel de intervenții. „Ar trebui să accepte în primul rând prostectomia radicală, care în toată lumea este decontată de casele de asigurări și, în funcţie de ce procedee standard vor fi introduse la nivel internaţional, vor trebui să le accepte şi să le acopere şi pe acelea“, a explicat pentru Antena 1 Irinel Popescu, preşedintele Societăţii de Chirurgie Robotică. Între timp, se dezvoltă clinicile private. Iar pacienţii plătesc peste 10 mii de euro pentru o singură intervenţie. „Ceea ce mă șochează este indiferența statului român, care nu face nimic. O astfel de metodă este extrem de modernă și extrem de eficientă. Pentru ea nu decontează nici măcar un leu. Are avantaje mari, minim invazive, traumatismul pe țesut este foarte mic, foarte puține complicații, aproape fără sângerări“, spune un alt medicu chirurg.

„După două luni de la aflarea unei vești, acest robot poate să schimbe radical viața și să reintre totul în normalitate“, spune Gheorghe Niță, medic primar urolog.

Statul român nu înţelege că pierde sume mult mai mari cu recuperarea după intervenţiile clasice, iar sistemul este părăsit de oameni, nu de roboţi. Pentru că medicii pleacă să-şi facă datoria în ţări care au grijă de pacienţii lor.

Cât de util este un robot DaVinci

„Robotul DaVinci nu este de fapt un robot, ceea ce înseamnă că nu face el singur o operație programată. În realitate, este o mașinărie care permite efectuarea de operații laparoscopice într-un mod mult mai funcțional. Chirurgul face toate mișcările, dar cu instrumente care oferă mai multe grade de libertate, mai multe mișcări fine și exacte și o vedere 3D. Robotul oferă mai mult confort chirurgului decât o operație convențională laparoscopică, iar unele avantaje există și pentru pacient, în sensul că se recuperează mai rapid. Avantajele operațiilor laparoscopice (minim invazive) în comparație cu operațiile deschise sunt enorme pentru pacient: nu există răni mari, mai puțină durere, o recuperare mai rapidă și putem vorbi chiar despre avantaje estetice (…), spune Thierry Berney, șeful Serviciului de Transplant Geneva, într-un interviu pentru Cotidianul. „Sunt de părere că, să ai roboți nu este un scop în sine și că un bun sistem de sănătate pentru toată lumea este mai important decât tehnologia de top doar pentru câțiva. Astfel, utilizarea unui robot este foarte intuitivă, iar frumusețea sistemului DaVinci este tocmai despre faptul că nu este o curbă a învățării foarte abruptă și că practicarea zilnică nu este cu adevărat necesară pentru a fi competentă cu ea. Robotul și-a dovedit avantajele în mod clar în cazul operației de prostată. Oferirea unui astfel de robot românilor ar constitui un avantaj“, a adăugat specialistul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Roboti DaVinci pentru PSD?!
    Ce le trebuie PSDeilor asa ceva, ati vazut voi PSDist la care nivelul sa depaseasca „noi am dat, Basescu a taiat”?!
    Sa fim seriosi, nivelul PSDeilor e la „am dat”!!!
    PSD va „da”…”statul paralel” sa va vindece si sa va tina de foame!!!!!

    • Lilishoor, oare de ce nu te intersezi tu de robotul ala de la SRI? Acolo sunt consumabile? Eu zic ca da. A cui si de unde esti tu, dragostea mea?

  2. Stai linistit ca nici peneistii nu sant mai breji si nici useristii nici unguri nici pedelistii.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.