„Țară în urgență, caut medici“

medicale

Medici puțini, gărzi epuizante, intervenții multe, sindrom burnout. Aceasta este radiografia unui sistem medical care este în moarte clinică. Sute de posturi de medici sunt libere în toată țara, dar nu are cine să le ocupe. Deși se organizează concurs de la an la an, nu există candidați pentru că cei mai mulți au ales să plece în străinătate. Sau în instituțiile medicale private.

Mai multe spitale din țară au semnalat faptul că au nevoie de medici la Unitățile de Primiri Urgențe. La Spitalul Județean de Urgență Ploiești sunt vacante 16 posturi de medici. Cei care asigură totuși garda se plâng de epuizare, iar pacienții spun că așteaptă și câteva ore până să fie consultați. La UPU Ploiești ar trebui să fie 26 de medici, dar sunt doar 11, din care trei au contract de colaborare. „Lipsa de medici de medicină de urgență este de ani de zile. Suntem încadrați opt medici de medicină de urgență, avem un deficit de alți 16 medici de medicină de urgență. Am mai completat schema de personal cu alți trei medici de medicină de familie, cu competență în urgențe medico-chirugicale. Sunt trei linii de gardă care se acoperă foarte greu în aceste condiții, având în vedere că pentru fiecare linie de gardă este necesar un număr minim de cinci medici“, a declarat pentru Mediafax medicul-șef al UPU Ploiești, Odette Pană.

Potrivit acesteia, medicii sunt obosiți, stau mai mult la serviciu, iar volumul mare de muncă îi determină pe posibili candidați la posturile vacante să aleagă alte specializări.

„Este extenuant“

„Suntem obosiți continuu de ani de zile, pentru că trebuie să acoperim gărzile. Avem în medie 300 de prezentări pe zi, în această situație suntem de ani de zile. Singura soluție ar fi încadrarea cu alți medici de urgență. Ne străduim ca lipsa medicilor să nu afecteze actul medical, dar presiunea pentru fiecare dintre noi este foarte mare. Volumul de muncă este foarte mare“, a mai spus Odette Pană.

La rândul său, managerul Spitalului Județean de Urgență Ploiești, Marius Niculescu, spune din cauza lipsei medicilor s-a ajuns ca în UPU pacienții să aștepte ore în șir până să fie consultați.

„Cea mai vitregită este linia de urgențe minore, în UPU, unde adresabilitatea, ca număr, este cea mai mare. De aici, și timpii de așteptare pentru pacienți, cel puțin de partea de investigare. Prin lipsa acestor medici nu se poate organiza serviciul în ture și permanența este asigurată prin clasicele linii de gardă care sunt epuizante. Un timp așa de mare de lucru fără pauze este extenuant. Este greu, această specializare durează destul de mult, examenele sunt riguroase și suntem pe acest specific în concurență cu Serviciul Județean de Ambulanță și cu SMURD-ul, care și ei au deficit“, a spus managerul.

„Organizăm concurs, dar nu vine nimeni“

La UPU Sibiu, din 25 de posturi sunt ocupate 16, iar medicii încearcă să nu lase gărzile neacoperite. În ultimii 10 ani se tot organizează concurs pentru ocuparea unui post vacant, dar nu vine nimeni.

„Organizăm de vreo 10 ani concurs și nu vine nimeni. Nu sunt medici de medicină de urgență. Toți pleacă în străinătate, unde nivelul de de salarizare pleacă de la 5.000 euro pentru un medic de medicină de urgență. Toate promoțiile termină și pleacă, foarte puțini rămân. Specializarea o fac la noi și, din păcate, foarte puțini rămân în țară. Eu sunt aici de vreo 20 de ani, dar vă spun că noi la Sibiu stăm bine. În regiunea Centru, după Mureș, suntem singurii care acoperim turele. În rest, Alba, Brașov, Vâlcea au mari probleme. Dacă avem noroc să nu mai plece, suntem cât de cât acoperiți, ne ­descurcăm“, a declarat dr. Constantin Roșca, medicul-șef al UPU Sibiu.

Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, Cornel Benchea, spune că situația este cu totul alta în ceea ce privește cadrele medii, asistente și infirmiere. Datorită sporurilor mari, pentru locurile de la UPU este cea mai mare concurență. „Sunt sporuri mari. Ar vrea toți acolo pentru că fac serviciu permanent și dacă prind sâmbete, duminici, sărbători legale, salariul e bun. Nu avem probleme cu asistentele și registratorii. La medici situația e mai complicată. Organizăm concurs, dar nu vine niciun candidat“, a spus Benchea.

„Ar mai fi nevoie de 2-3 medici“

La Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Miercurea-Ciuc profesează doar patru medici, în condițiile în care legislația permitea angajarea, în total, a 21 de medici, însă niciun candidat nu s-a mai prezentat la concurs în ultimii doi-trei ani. Managerul Spitalului Județean de Urgență din Miercurea-Ciuc, dr. Demeter Ferenc, a declarat că teoretic ar fi putut fi 21 de medici la secția de Urgențe.

„Nu toți specialiști în urgențe, ci ar putea să fie pediatri specialiști în urgențe, medici pentru urgențe adulți, radiologi și anesteziști specialiști în terapie intensivă. Momentan avem patru medici specialiști în UPU și trei rezidenți în urgențe pediatrice, care își fac rezidențiatul la Universitatea din Târgu-Mureș“, a spus dr. Demeter Ferenc.

El a adăugat că UPU ar funcționa foarte bine dacă ar mai veni încă cel puțin doi-trei medici. „Acum se lucrează greoi, când apar concedii multe sau concedii medicale, atunci facem față cu greu situațiilor, chiar cu medici de familie cu competențe sau cu medici de specializați în UPU care lucrează la Ambulanță sau în mediul privat“, a mai spus managerul Spitalului din Harghita.

Întrebat de ce consideră că refuză absolvenții de medicină specializarea de Primiri Urgențe, el a răspuns că din cauza volumului mare de muncă și a deficiențelor sistemului medical de bază. „Refuză din cauza deficiențelor sistemului medical de bază, a medicinei de familie și a centrelor de permanență care nu fac față sau nu acoperă întreaga zonă de activitate. Foarte mulți pacienți care ar fi de competența medicului de familie ajung la UPU. Din această cauză sunt foarte mulți pacienți, iar gărzile foarte frecvente și timpul de muncă utilizat la maximum îi obosesc și îi consumă fizic și intelectual“, a afirmat dr. Demeter Ferenc. Medicii de la UPU Miercurea-Ciuc asigură cu greu gărzile, dar, cu toate acestea, nu se depășește timpul de așteptare al pacienților, a mai spus Ferenc.

„Gărzi cu medici rezidenți fără post și voluntari“

Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) Cluj-Napoca ar avea nevoie de 10 medici de urgenţă pentru completarea posturilor, dar nu pot avea loc angajări deoarece nu se ştie valoarea contractului cu CJAS pe acest an, nici valoarea salariilor. „La UPU Cluj-Napoca nu putem spune că avem o criză de personal, avem o încadrare de 80% din ceea ce înseamnă medici, din 36,5 posturi avem 27 de angajaţi. Medici doritori să se angajeze la noi ar fi, problema este legată de buget. Putem angaja dacă vom avea buget, încă nu ştim valoarea contractului cu CJAS şi nici valoarea salariilor. Chiar 10 medici de urgenţă nu vom putea angaja, pentru că nu avem absolvenţi, dar 2-3 absolvenţi am găsi, sunt 3 care fac gărzi acum în UPU“, a spus Golea.

Și la Galați, Unitatea de Primiri Urgențe a celui mai mare spital din județ funcționează cu personal insuficient. Pentru a nu bloca activitățile de la UPU, conducerea secției apelează la medici rezidenți fără post și la voluntari care îi înlocuiesc pe cei angajați în timpul gărzilor.

Potrivit datelor transmise de reprezentanții spitalului, UPU Galați are nevoie de 67 de noi angajați pentru a funcționa normal, pe listă fiind 10 medici, șapte asistenți medicali, o infirmieră, 10 brancardieri, 30 de îngrijitoare, un administrator, un personal IT, patru asistenți sociali și trei registratori medicali. „Gărzile nu le putem acoperi doar cu personalul nostru. De aceea, în cazul medicilor, ­recurgem­ la medicii rezidenți, fără post. Asistentele, infirmierele, acestea sunt înlocuite în timpul gărzilor de voluntari. Cea mai mare problemă este la nivelul personalului auxiliar, dar avem și o mare nevoie de medici. Eu fac săptămânal referate pentru a solicita angajarea de personal. Avem și cereri, sunt medici rezidenți și asistenți care s-ar angaja la noi, dar trebuie să avem posturile disponibile, să fie aprobate de autorități“, spune coordonatorul UPU-SMURD Galați, Angel Trifan.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

9 Comentarii

  1. „Sa fiti sanatosi”!
    Noi cautam „statul paralel”!
    Zisera Dragnea si Tariceanu si Vasilica Viorica!

    • Lili, securista mica ce eti tu securista, ciocul mic si capul plecat !

  2. Sunt si multe povesti aici. Spitalele ar trebui sa raporteze corect posturile pe care le au libere in statele de functii iar Ministerul Sanatatii sa le scoata, in bloc, la concurs. Fara exceptii. Ce nu se scoate la concurs se desfiinteaza si nu se mai bugeteaza. Transparenta totala, asta este dexzderatul! Publicati pe pagina ministerului toate posturile si actualizati lista ori de cate ori un post se vacanteaza. Ce e asa greu?

  3. Facultatile de Medicina din Romania, finantate de Bugetul Public, trebuie desfiintate, si, inlocuite cu Particulare. Astfel incat, medicii formati pe banii publici, sa dispara. Sa se faca Medicina numai pe banii proprii, sa vedem daca, le convine profitorilor de medici facuti pe banii Tarii.
    Sau, c/v studiilor la Facultatile de Stat, sa fie decontate din veniturile medicilor-oriunde ar profesa acestia.
    Nu este drept ca, Poporul sa plateasca studiile de Medicina, si apoi, sa ramana fara medici.

    • Mai nea Ioane, daca ar fi facem ce zici tu, n-ar mai fi nici bruma de medici existenti la ora asta. Taxele la facultatile medicina, peste tot in lumea asta, sunt foarte mari. Probabil foarte putini ar fi cei care isi permit sa faca o astfel de facultate si nu neaparat cei mai buni. Pe de alta parte, cine e fraier sa investeasca in pregatirea sa o gramada de bani si dupa aia sa primeasca 2500 de lei pe luna pentru o munca plina de raspunderi, cu o presiunea permanenta creata de pacienti, autoritati, etc. Solutie e recunoasterea importantei medicului in societate, remunerarea corecta, crearea de conditii optime de lucru si dupa aia noi ceilaltii putem avea pretentii. Cat timp asistenta medicala se face in conditii asemanatoare celor de pe front, nu putem pretinde mai nimic si mai bine ar fi sa ne inghitim cuvintele si comentariile.

  4. Cata ipocrizie.De ce nu sunt intrebati absolventii de rezidentiat, de ce nu se prezinta la concursuri?Posturile sunt pastrate ani la rand pentru cei cu relatii si sunt scoase doar de forma la concurs.Credeti ca prefera sa stea acasa fara salariu decat sa profeseze?O parte din posturi sunt blocate de cei care pleaca cativa ani sa lucreze in afara tarii.Nu pleaca toti absolventii de medicina in strainatate,mai ales ca nu au experienta si nu toti stiu la perfectie o limba straina.

    • Daca ai trecut printr-o facultate ca medicina invatarea unei limbi straine e floare la ureche? si daca nu stiai afla de la mine si numai spune la nimeni ca te iau de prost ca nu stiai un aspect elementar ca acesta. Tschüss

  5. In zilele acestea este importantant sa stim cit de cald este in saloanele bolnavilor (si noaptea!).Exista termometru la patul fiecarui blonav ? Doamna Primar Firea,vi s-a adus la cunostinta ce valori ale temperaturii s-au inregistrat in saloanele bolnavilor,in Bucuresti ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.