România duce lipsă de specialiști în terapia durerii

România nu are o strategie națională a durerii, așa cum au multe din țările europene, iar deficitul de specialiști în această problematică este de 30%. Și asta în condițiile în care în țara noastră, anual sunt aproximativ 2,5 milioane de pacienți care suferă de dureri de spate și de dureri cervicale. 

„România se confruntă cu o situație critică în ceea ce privește terapia durerii, în special a celei cronice. De multe ori, durerea este semnul pentru care bolnavul se prezintă la medic. Durerea o întâlnim aproape în orice specialitate medicală. De aceea, cred că ar fi necesar să creăm un atestat în terapia durerii, la care să poată avea acces medicii din specialitățile clinice, eventual pe mai multe niveluri de competență. Educația în terapia durerii este mai mult decât necesară în condițiile în care durerea este principalul motiv pentru care pacientul vine la medic și afectează grav calitatea vieții.”, a declarat Ioanel Sinescu, rectorul UMF Carol Davila din Capitală.

Nu se știe cât costă terapia durerii

La dezbaterea organizată de UMF Carol Davila au participat reprezentanți din specialități precum ATI, neurologie, reumatologie, ortopedie-traumatologie, chirurgie generală, reabilitare și medicină fizică, farmacologie clinică, oncologie medicală, psihiatrie, obstetrică-ginecologie, precum și reprezentanți ai Colegiului Medicilor și ai societăților naționale de specialitate.

La nivel european, peste 100 de milioane de persoane suferă de diverse tipuri de durere, iar 1 din 4 pacienți prezintă forme severe de durere în special după 65 de ani. Durerea nu cauzează numai neplăceri pacientului, dar implică și costuri economice. Costurile directe și indirecte ale tratamentului durerii cronice în UE sunt estimate în medie de 2,4% din PIB, adică 270 de milioane de euro anual.

În România, nu există date exacte privind costurile terapiei durerii. Un studiu recent privind durerea la români estimează că durerile de cap, de spate și cele dentare sunt cele mai frecvente dureri cu care se confruntă românii. Astfel, 79% din români s-au confruntat cu dureri de cap, 62% cu dureri de spate, iar 38% cu dureri dentare.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

1 Comentariu

  1. Durerea este legata de boala sau deficienta a sanatatii, este un efect, tratata cauza, boala se presupune ca durerea dispare.Se vrea oare despartirea efectului de cauza siu tratarea durerii ca,virgula- ce ?ceva independent ?Este o absurditate cineva s-a gandit sa mai inventeze ceva pt.capusarea banilor: o „asociatie””un consiliu”o „autoritate”care nu stie ce sa faca – s aumble dupa bolnav sa-l intrebe-ai durere? si apoi?ce „tratament”ii da? hocus-pocus ii ia durerea cu ce ?deci medicul curant sau tratementul decid.iarasi o minciuna,o inventie ceva ordinar !Pe cand „ministerull adevarului”din orwell 1984?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.