Reprezentanții Asociației Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM) precizează că previziunile referitoare la medicamentele ce urmează a fi retrase de pe piața din România sunt în continuare sumbre: alte peste 435 de notificări de retragere a medicamentelor sunt în aceste moment înregistrate pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului. Acestea sunt în plus față de cele peste 2.000 retrase în perioada 2015-2017.
„Unele retrageri sunt temporare iar altele definitive, majoritatea din rațiuni comerciale, care țin de prețuri neatractive pentru producători și taxa de claw-back mare, raportate la un buget neactualizat. Aceste valuri de retrageri care zguduie sistemul farmaceutic în ultimii ani și în prezent, creând mari dezechilibre, sunt de fapt presiuni ale producătorilor de medicamente, justificabile pe de o parte, în vederea creșterii prețurilor, dar în principal al bugetului aferent sănătății, care să permită atât menținerea medicamentelor existente pe piață, dar și facilitarea accesibilității pacienților la terapiile moderne“, precizează ADEM.
Nicio comandă nu a fost neonorată
Reprezentanții Asociației susțin că nu a fost niciodată precuzat care sunt acele medicamente care lipsesc din cauza re-exportului. „Fiecare cutie livrată intracomunitar a fost raportată zilnic autorităților și nicio cantitate de medicamente exportată nu a fost solicitată de către aceștia pentru nevoile interne. Mai mult decât atît, conform declarațiilor recente ale autorităților competente, nicio comandă justificată venită din partea farmaciilor sau spitalelor nu a fost neonorată. Toate instrumentele aflate la dispoziția autorităților au demonstrat că nu exportul cauzează deficiența unor medicamente și că stocurile sunt adecvate, eventual doar inegal alocat la nivel de județe (aspect care este legat de lipsa de interes a producătorilor de a vinde și către distribuitorii locali, mult mai bine conectați la farmaciile independente), este una greu de înțeles.“
Trileptal nu va fi compensat
ADEM susține că a făcut mai multe solicitări de autorizații pentru nevoi speciale (ANS) și autorizații de import paralel 9AIP), printre care și medicamentul Trileptal, prescris în caz de epilepsie. „ADEM poate achiziționa în cel mai scurt timp Trileptal de 300 și 600 mg, pentru a-l pune la dispoziția pacienților români, însă acesta nu poate fi pus la dispoziția acestora în mod compensat deoarece autoritățile competente amână încă din luna martie reglementarea importului paralel pentru medicamentele prespcriptibile, respectiv includerea acestora în același regim de compensare cu medicamentele retrase. Amânarea unor decizii privind reglementarea importului paralel pentru medicamentele prescriptibile privează în principal pacienții de acestea“.
ADEM face apel la reglarea de către autorități a mecanismului de compensare a acestor medicamente importate paralel, în mod echivalent medicamentelor importate direct, în vederea facilitării accesului bolnavilor cu epilepsie din România la acest tratament.
Citiți și:
Prescrierea greșită de medicamente poate ucide
Medicamente descoperite din întâmplare
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.