Spitalul unde un medic muncește cât trei

Lipsa medicilor, pericol pentru pacienți

Nu mai este un secret pentru nimeni că este deficit major de medici în spitale, iar mii de oameni merg zeci de kilometri pentru a fi consultați de un specialist. Practic, nimic neobișnuit pentru România. Spitalul din Ploiești, acolo unde ajung mai toți cei care sunt victime ale accidentelor de pe DN1, funcționează la cota de avarie. Adică ar mai avea nevoie de 100 de doctori.

Aproape 200 de posturi de medici, asistente și infirmiere sunt vacante și au fost scoase la concurs în zadar. Din această cauză, cadrele medicale ajung să se ocupe în medie de 300 de cazuri urgente pe zi. Dar ce te faci când nu există medici suficienți nici la Urgențe. Și așa, un medic ajunge să muncească în fiecare zi cât trei. Activitatea de la Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului se desfășoară 24 de ore cu cel mult 2 medici de gardă, de câțiva ani. În mod normal, cinci medici ar trebui să acopere o linie de gardă. „Presiunea pentru fiecare dintre noi este foarte mare. Suntem obosiți de ani de zile pentru că trebuie să acoperim gărzile așa câți suntem“, spune Odette Pană, medic-șef UPU.

Deficit de 16 medici la Urgență

Spitalul Județean de Urgență din Ploiești are peste 2.000 de paturi și este situat pe DN1, unde accidentele se ţin lanţ. Zilnic, în Unitatea de Primire a Urgenţelor din Ploieşti ajung cel puţin 300 de bolnavi. Sunt zile în care sunt externaţi 5 oameni, dar alţi 10 sunt internaţi, iar în unele secţii pacienţii stau şi câte doi în pat. „Suntem încadrați opt medici de medicină de urgență, având un deficit de alți 16 medici specialiști. Sunt trei linii de gardă care se acoperă foarte greu în aceste condiții. Suntem obosiţi de ani de zile și ne străduim ca toată această situație să nu afecteze actul medical“, spune medicul Pană.

„Este epuizant“

Totuși, asta înseamnă pentru bolnavi minute bune, dacă nu cumva ore de așteptare. „De multe ori venim și așteptăm prea mult aici, pe holuri. E lipsă de medici profesioniști. Nu pot face față. Poți să aștepți 15 minute, o oră, o oră și jumătate, pentru că este foarte mare aglomerație“, spune unul dintre pacienții aflați pe holurile spitalului.

Managerii au scos la concurs posturile libere de nenumărate ori. Dar nimeni nu s-a grăbit să le ocupe. „Este gândit ca această activitate să se desfășoare în ture. Numai că în lipsa acestor doctori nu se poate organiza serviciul în ture și permanența este asigurată prin clasicele linii de gardă. Și este epuizant. Un timp așa de mare de lucru, încontinuu fără pauze, este extenuant“, este de părere Marius Nicolescu, directorul spitalului. Conducerea unităţii medicale spune că a încercat să ţină medicii aproape, însă fără succes.

Ar mai fi nevoie şi de 100 de cadre medii. Deficit mare este şi la Anestezie – Terapie Intensivă, dar şi la Cardiologie, Hematologie şi Psihiatrie. „Noi nu facem excepții. Avem un număr semnificativ de posturi neacoperite“, continuă directorul. La Spitalul Județean de Urgență Ploiești e nevoie și de bani pentru renovare. Doar secțiile de cardiologie și de ortopedie au fost refăcute recent. Celelalte așteaptă finanțare de zeci de ani.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Andeea ,nu ai obosit?Sunt cu 11.000 mai multi medici si asistente in spitale decat in 1989 si cu 6000 mai multi stomatologi, la stat si in privat,la o poulatie reala cu 5 milioane mai redusa decat in 1989!Pe cine minti,ca statistica nu ai cum?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.