Aglomerație la Urgență și Ambulanță

Criza medicilor de familie sufocă spitalele

A trecut o săptămână de când mulți medici au rămas fără contracte cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate și situația este departe de a fi rezolvată. Cea mai gravă consecință a crizei medicilor de familie este sufocarea unităților de primiri urgențe și a Serviciului de Ambulanță.

Așa cum au fost sfătuiți, oamenii aleg să meargă direct la medicul specialist sau la camera de gardă, chiar dacă problemele nu sunt grave. Pacienţii au făcut cozi uriaşe la camerele de gardă ale spitalelor sau la unităţile de primiri urgențe, unde oricum era aglomerat şi înainte. Doctorii sunt nevoiţi să vadă în plus zeci de bolnavi, care până acum primeau ajutor de la medicii de familie.

„Medicul de familie este în grevă“

„Ce s-a întâmplat, doamna Grigorescu?“, întreabă medicul neurolog pe holurile spitalului. „Păi, am venit să-mi dați medicamentele, că mi s-au terminat“, răspunde o femeie plăpândă, la vreo 60 de ani. „Păi, și de ce nu v-ați dus la medicul de familie?“ „E în grevă și nu are cum.“ „Dar cardul de sănătate îl aveți?“ „Nu.“ „Fir-ar mama ei de treabă. Păi, și ce facem, doamnă Grigorescu? E plin aici de oameni care procedează la fel ca dvs.“, oftează medicul. „Dar măcar buletinul îl aveți?“ „Da, îl am, domnu’ doctor.“ „Bravo, Asta este excelent. Haideți, veniți cu mine“, spune ironic medicul, făcând loc pacienților.

Holuri pline, medici suprasolicitați

De teamă că ar putea fi puşi să plătească orice consultaţie medicală, bolnavii nici măcar nu au mai sunat la medici de familie pentru a întreba dacă au sau nu contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Au venit direct la UPU sau la camerele de gardă ale spitalelor, aşa cum i-a îndemnat chiar ministrul Sănătății.

S-a depășit numărul de 1.650 de prezentări în primele șapte zile ale anului. S-a observat o creștere a așa-ziselor urgențe de cabinet de medicină de familie: răceli, febre ușoare, care puteau fi ușor rezolvate și de către medicina primară. Vin cu probleme care nu sunt foarte grave. Putem pune pe seama faptului că medicii de familie nu mai au contracte“, spune Alexandru Ștefănescu, șef UPU la Spitalul „Sf. Pantelimon“.

Bolnavii au înroşit şi linia Serviciului de Ambulanţă. La unitatea Bucureşti-Ilfov, doctorii spun că oamenii sună chiar şi de 3-4 ori pentru a le cere ajutorul. Au prioritate în funcţie de gravitatea cazului. Primele care sunt rezolvate sunt urgenţele de cod roşu, care pun în pericol viaţa bolnavului.

„Din data de 3 ianuarie, ora 8.00, la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov s-au efectuat aproape 8.000 de solicitări. Este o creștere cu 8,95% a numărului total de solicitări“, spune Alis Grasu, manager SABIF.

Până acum, peste 95% din cei 11.400 de medici de familie au semnat contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Criza, departe de finalizare

„Furnizorii de servicii medicale care nu au semnat actele adiţionale vor putea intra în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate în baza unor contracte cu durată determinată (până la 31 martie a.c.), ce vor putea fi încheiate la o dată anunţată ulterior de casele de asigurări de sănătate. Menţionăm că, până la încheierea perioadei de prelungire a contractelor cu casele de asigurări de sănătate, peste 75% din medicii de familie au semnat actele adiţionale menţionate. Totodată, precizăm că asiguraţii cu urgenţe medico-chirurgicale, precum şi cu 59 de afecţiuni nominalizate în anexa la prezentul comunicat (între care se numără afecţiunile oncologice, diabetul, hepatita cronică, astmul bronşic, dar şi afecţiunile copilului cu vârsta sub un an), se pot prezenta la consultaţie direct la medicul specia­list, fără a fi necesar bilet de trimitere“, transmite CNAS.

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a declarat că nu consideră „etic și normal“ ca medicii de familie care protestează față de birocrația din sistemul de sănătate să folosească pacienții în negocieri, precizând că „există loc de mai bine la finanțare“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

5 Comentarii

  1. „Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a declarat că nu consideră „etic și normal“ ca medicii de familie care protestează față de birocrația din sistemul de sănătate să folosească pacienții în negocieri…” Parcă ar fi făcut scut din ei. Nesimțirea cronică din Ministerul Sănătății și lașitatea ministrului de a arunca vina pe oricine altcineva (finanțe, muncă, parlament, etc.) sunt foarte etice. Ministerului nu-i pasă de pacienți, nu medicilor! Nici nu i-a păsat vreodată… Nu medicii au scurtat lista de medicamente gratuite sau compensate, nu medicii au facilitat exportul paralel de medicamente, nu medicii au creat uriașa birocrație din sistem, nu medicii și-au acreditat spitalele în care îți este groază să intri, s.a.m.d.

  2. Perfect adevarat ce a spus ministrul sănătâții. A fost o mare mizerie să refuzi pacienților un drept fără nici o legatură cu nemulțumirea și lăcomia ta cu Casa. Până medicii de familie vor avea program de lucru 4 ore pe zi cinci zile pe săptămână adică 20 de ore pe săptămână cât sunt nenumărați angajați în România care lucrează 6 zile pe săptămână câte 10 ore pe zi care dacă nu au și schimburi nu au cum să meargă decât la urgență. Să nu spună cineva ca de la 4 la 8 ore medicii de familie fac teren la noi născuți bătrâni neputincioșii etc… Dacă au fost asemenea medici s-au pensionat. La specialist trebuie Trimitere adică programare la medicul de familie unde nu mai pierzi vremea cu consultația, ți-o face asistenta. Apoi programate peste 3 luni la specialist. Și dacă nu mai poți te duci la urgență. Unde corect sunt niște protocoale afișate începând de la intrare pe coridor scrie funcție de gravitate câte ore ai de așteptat. Personalul medical dinăuntru nu stă ia sânge, pune perfuzii, electrocardiograma, Injecții trimiteri la specialiști. Și așa în aglomerația aia zilnică se întâplă ca câte un caz foarte grav cu bolnav tăcut și timid să aibe sfârșit tragic. Greviștii 2 săptămâni în Decembrie schiuri în Austria, Ianuarie o săptămâna Dubai, Februarie 2 săptămâni schiuri în Elveția, vara Tailanda, Croația, Coasta amalfitană. Și sigur doamna șefa asociație medicilor de familie care apăre la televizor să se căineze echipată cu cercei, lanțuri, broșe și brățări anunțând cum “medicii trebuie să aducă bani de acasă?” Obligați prin contractul cu casa, să țină deschis minim 6 ore și se v-a mai decongestiona la urgență. Iar medicii specialiști să se țină de programul afișat. Că și aici paturi în spital, internări, program în policlinică, spital privat, ore la facultate, cabinet medical particular personal, simpozioane, naturiști…

    • Medicii de familie n-au refuzat nici un drept nimănui. Au refuzat să încheie un contract abuziv cu CNAS. Atât Emile dragă. Fără sănătate nu poți munci, nu poți face afaceri, nu poți mânca și respira normal. De asta și din multe alte motive trebuiesc prețuite atât sănătatea cât și cei care au grijă de ea. Iar activitatea medicilor de familie și din spital o prezinți după cum ți se pare dumitale. Este destul de rău în sistemul sanitar de stat românesc dar nu chiar așa. Presupun că după 12 ani de studii superioare și participări obligatorii la conferințe, cursuri, simpozioane și alte activități intelectuale nu este cazul ca șefa asociației medicilor de familie să apară la televizor în chiloți jerpeliți, murdară de cenușă și cu basma neagră pe cap așa cum ți-ar place dumitale. Apari dumneata așa dacă-ți place mizeria și lipsa de igienă. Medicii din Germania, în pragul pensionării, fac planuri de escaladare a masivului Kilimanjaro. Medicii români sunt atât de vlăguiți încât se întreabă dacă la pensie vor mai putea urca singuri scările blocului în care locuiesc. Mai și gândește din când în când, Emile dragă!

    • Da,cam ai dreptate! Dar și ei au dreptatea lor. Nu toți sunt asa cum spui tu. Cei care nu au semnat Contractul chiar au probleme,iar revendicările lor sunt corecte. Și cam tot ei sunt sunt cei care incearca sa se achite cat mai bine de sarcini. Marea majoritate au semnat Contractul! Eu nu cred însă că se va îmbunătăți ceva. Dimpotrivă. Majoritatea problemelor de sanatate ar trebui să fie rezolvate la nivelul cabinetelor medicilor de familie.Ar fi și benefic pentru pacienți și economic pentru Stat. Dar, la noi,fie nu se vede importanța acestei activități,fie nu se cunoaște,fie nu se vrea sa fie văzută, din alte interese,dincolo de cele ale medicilor de familie. Chiar dacă ai dreptate în ceea ce consemnezi, eu zic ca medicii de familie trebuie mai mult susținuți și mai puțin blamați.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.