Coşmarul de după război: Va dura 14 ani!

Evacuarea uriaşei cantităţi de moloz, printre care se află şi muniţii neexplodate, rezultate de pe urma războiului devastator al Israelului în Fâşia Gaza ar putea dura în jur de 14 ani, a estimat vineri un oficial al Naţiunilor Unite, transmit Reuters, AFP şi DPA.

Campania militară a Israelului în Fâşia Gaza împotriva grupării islamiste palestiniene Hamas a transformat o mare parte a îngustei fâşii litorale cu 2,3 milioane de locuitori într-un teritoriu devastat, unde majoritatea civililor au rămas fără adăpost, înfometaţi şi expuşi riscului de îmbolnăvire.

Într-un briefing de presă la Geneva, Pehr Lodhammar, oficial din cadrul agenţiei ONU responsabile cu acţiuni de deminare (UNMAS), a declarat că războiul din Gaza a lăsat până acum o cantitate estimată de 37 milioane de tone de moloz, adică în jur de 300 kg/mp, într-un teritoriu în mare parte urbanizat şi dens populat.

El a afirmat că, deşi este imposibil să se determine numărul exact al muniţiei rămase neexplodate în Gaza, calculul arată că ar putea dura 14 ani, în anumite condiţii, pentru îndepărtarea resturilor, inclusiv a molozului de la clădirile distruse. ‘Vorbim despre circa 14 de ani de muncă cu 100 de camioane’, a calculat Lodhammar.

El a insistat pe faptul că muniţiile neexplodate se găsesc amestecate cu moloz, ceea ce complică serios misiunea.

‘Ştim că, în mod tipic, cel puţin 10% din muniţiile trase într-un conflict nu explodează şi sunt, aşadar, o ameninţare permanentă pentru populaţii şi pentru echipele responsabile cu recuperarea corpurilor dintre dărâmături, precum şi pentru lucrătorii care evacuează molozul’, a spus el.

Responsabilul a spus că recent a avut loc la Amman o reuniune, cu participarea PNUD (Programul ONU pentru Dezvoltare) şi a unor ONG-uri, consacrată celor mai bune mijloace de a gestiona molozul amestecat cu muniţie neexplodată.

Este vorba ‘despre a ne pregăti pentru ceea ce ar trebui în cele din urmă să se producă şi o intervenţie în Gaza’, a mai afirmat el.

Responsabilul UNMAS a precizat că a mai gestionat acest tip de problemă în Irak, ‘dar la o scară mai mică’. Potrivit lui, în Fâşia Gaza ‘65% dintre clădirile distruse sunt imobile de locuit’.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

8 Comentarii

 1. Daca nu e al nostru atunci sa nu fie nici al altcuiva.De la aspiratia catre Tara Canaanului la satisfactia ruinarii .Aici a dus credinta in Yehova cel gelos.Acesta este rezultatul manipularii perverse a ideii de Dumnezeu care ii uraste pe unii si ii iubeste pe altii,dupa spusele Vechiului Testament.

 2. Multe dintre ele au fost minate sau bombardate chiar de Hamas. Hamas este o grupare teroristă afiliată ISIS și contează pe prostia și presei aplecate pe interesul politicii și politicii euratlantice care se bucură că”are de lucru”. Hamas n-are nimic moral sau rezonabil și copiii crescuți de ei în Ghaza pe banii pompați de”caritățile” tâmpe, occidentale, sunt la fel.Defecți.

 3. Daca ukranii au ales razboiul cu indemnati de US si UK atunci cand Rusia le-a propus pacea, acum sa le fie de bine! S-au ales cu tara distrusa, aviz si altor amatori!

 4. Natia asta nu cred sa aibe salvare,in loc sa persevereze in bine și din greșelile trecutului ei sânt mai măcelari,răzbunători și fără inimă mai mult ca niciodată.Spritul raului a pus stăpânire pe liderii acestei nații.

 5. yehova este acum multumit au luptat pentru pacea tacerii vesnice a adversarilor chiar si a animalelor acestora bocetele de goym nu se aud acolo sus

 6. si nu poate ginerele lu trump sa vanda statiunii estivale
  de unde poti sa vezi apusul….

  mr. kikeovitz chiar asa a pus problema!

 7. Decat sa-i lase sa sape iar 1000 de km de tuneluri, sa le dea lopeti si roabe si sa-i puna sa-si curete daramaturile. Tot ei sa neutralizeze minele si bombele, caci la fabricat jucarii din astea sunt neintrecuti.
  Ca doar nu i-or astepta acum pe Itzik si Strul sa le care molozul……[Rumburak]

 8. Asta-i soarta fraierilor.Pe săraki nu-i prea iubește Allah.Asa a zis profetul…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.