Tancurile israeliene, de neoprit în Rafah

Tancuri israeliene au ajuns marţi pentru prima dată în centrul oraşului Rafah din sudul Fâşiei Gaza.

Blindatele au fost văzute în apropierea moscheii Al-Awda, un reper important în localitatea aflată la frontiera cu Egiptul.

Forţele armate israeliene au comunicat că îşi continuă operaţiunea în zona Rafah, fără a comenta despre înaintarea spre centrul oraşului. În cursul nopţii, au avut loc lovituri aeriene şi tiruri ale tancurilor, afirmă localnicii.

Ofensiva terestră a Israelului a atras condamnări din întreaga lume, în special după atacul de duminică în urma căruia şi-au pierdut viaţa cel puţin 45 de palestinieni dintr-o tabără de corturi incendiată. Peste jumătate dintre victime erau copii, femei şi bătrâni, menţionează Reuters. Ulterior, tirurile israeliene au mai ucis cel puţin încă 26 de oameni în Rafah, conform oficialilor din Fâşia Gaza condusă de Hamas.

Noaptea de luni a fost una din cele mai grele pentru civilii din Rafah, care au relatat despre mai multe bombardamente. Tancurile israeliene au avansat spre cartierele din vest şi au luat poziţii pe colina Zurub. Marţi, martorii au vorbit despre schimburi de focuri între militarii israelieni şi luptătorii conduşi de Hamas în zona respectivă.

Conform martorilor, se pare că forţele israeliene au adus vehicule blindate teleghidate; în acestea şi în jurul lor nu se vedea niciun semn al prezenţei militarilor. Un purtător de cuvânt al armatei nu a comentat imediat.

De trei săptămâni, de când Israelul a lansat asaltul de la Rafah, preluând controlul asupra punctului de trecere a frontierei cu Egiptul, tancurile au tatonat în jurul oraşului şi au pătruns în unele cartiere din est, însă nu au avansat cu toată forţa.

Localnicii din zona Tel Al-Sultan din Rafah, unde a avut loc atacul sângeros de duminică, au afirmat că acolo au loc în continuare bombardamente grele. „Obuzele cad peste tot în Tel Al-Sultan. Multe familii şi-au părăsit locuinţele din vestul Rafah sub tiruri, toată noaptea”, a declarat agenţiei Reuters un localnic, într-o aplicaţie de dialog scris.

Pe plan internaţional, mai mulţi lideri au cerut implementarea ordinului Curţii Internaţionale de Justiţie, care a cerut Israelului să oprească ofensiva. De la începutul lui mai, circa un milion de civili s-au refugiat din calea ofensivei de la Rafah, conform datelor comunicate marţi de UNRWA, agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni.

Israelul nu a ţinut cont de decizia de vineri a Curţii, argumentând că aceasta îi permite anumite acţiuni militare.

Marţi, Spania, Irlanda şi Norvegia urmau să recunoască oficial statul palestinian, în ciuda reacţiei furioase a Israelului, tot mai izolat după şapte luni de conflict în Gaza. Cele trei ţări şi-au prezentat decizia ca o modalitate de accelerare a eforturilor în vederea unui armistiţiu între Israel şi Hamas.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

18 Comentarii

  1. Israelienii isi pierd pe zi ce trece din compasiunea pe care lumea a avut-o pentru evrei dupa Holocaust. Parca o fac intentionat. Sa fie sanatosi da’ fiecare pasare pre limba sa piere.

  2. Tancurile zburda ca mieii, pasarelele zboara!
    Cum e cand toata populatia Irael cere anihilarea Hamas?
    Ce a vrut sa demonstreze Hamas cu atrocitatile din octombrie 2023?

  3. Din 47 încoace pestinenii au tot luat.o pe cocoasa de la noii oaspeți!

  4. Ce a vrut Hamas sa arata cu rachetele trase acum cateva zile. Unde sunt protestantii pro palestina cand se trage cu rachete in Tel Aviv? Atunci isi pierd pofta de protest. Probabil ii cred, pe cei din Izrael, fraieri ca europenii, dar acum se insala. Izraelul nu va mai sustine Gaza. Cum sa sustii o populatie care iti da cu rachete, iti omoara, rapeste populatia. Este timpul ca cei din Gaza sa inteleaga asta si sa plece pentru ca au unde. Fratii lor arabi ii pot primi.

  5. Interesant e faptul că lumea arabă tace !…să va fie rușine bandiților, tot fel de emiri,seici,nababi și-au creat orașe, averi, pe seama prostimii…
    Bine că i-au poziție țările creștine…bravo Spania, Norvegia, Irlanda!…
    Cât despre Adolf Bibi noul criminal odios evreu, atât îi doresc…să mori în chinuri groaznice!…
    Mă mir că guvernul, primul ministru șeful statului nu i-au nicio poziție față de aceste atrocități…
    Vă e frică de jidani?…sau de banii lor!…
    Trăiască Palestina!…

  6. Interesanta „discretia” asta prezenta in lume. Nimeni nu vrea sa zica despre pofta Israelului de cuceriri teritoriale. Cine poate face pe naivul si sa nu priceapa interesul evreilot pentru cucerirea Gazie? S-a uitat de tot (voit) scandalul cu implantarile evreiesti in Gaza? Acum e momentul ca evreii sa depopuleze gaza de palestinieni si sa ocupe teritoriul. Ce-i asa greu de-nteles?

  7. @Cortu :tu ai naivitatea sa crezi ca terciuitul Hamas a tras rachetele?:)))
    Cum sa se justifice ofensiva din Rafah…:)))))
    Frate,nu mai ai loc de infantili,incepand de la ala care crede ca e parerolog parnaias si lumea se invarte dupa ce scrie el in serial….

  8. Extraordinar! Civilii, palestinienii desigur, habar nu au de Hamas si unde sunt evreii luati ostatici! Vai, ce buni e unii care nu au durere sa își expună femeile și copiii bombardamentelor, luptelor. Scuturi umane, deobicei. Dacă ma gândesc bine arăboii gandesc pragmatic. Copii fac pe bandă, putoret sa aibă! România le-a livrat mult cuurveth in perioada Ceașcă. Probabil ca si acum „exportam” peezda, cea rommanness e mai ieftina, în zona.

  9. Ei, s-or opri ele candva. Pana una alta, trebuie curatata serparia aia de nespalatii hamas, urma sa nu mai ramana. Si, asa ca curiozité: de ce nicio tara din clubul ultra bogatilor din Golf nu se ofera sa ajute civilii aia nevinovati din teritorii? La fel cum nu sprijina imigrantii afgani, sirieni, etc. care ajung in Europa cu sutele de mii. Aud?

  10. @Ghizela
    Cand vor veni niste neni peste matale in casa spunandu-ti ca aia a fost casa lor acum trei mii de ani si cand vei ajunge in strada, sper sa fii la fel de parfumata si spalata ca si azi. Despre refugiatii afgani sau sirieni care vin in Europa, ti-a trecut vreodata prin capsor care o fi cauza pentru care aia au plecat in bejenie, brusc tomnai dupa ce yankeii incepura „lupta cu teroristii”?

  11. Asa s-a nascut @Afganistanu oare? …”România le-a livrat mult cuurveth in perioada Ceașcă.”

    trbuie sa stie sa fie implicat in poveste cumva…

  12. Israelul nu se va opri pana nu va distruge Hammas! Eu ii dau dreptate (ma rog, dar cine sunt eu? Nimeni!)! Hammas trebuie sa dea socoteala pentru 7 octombrie, cand, neprovocati, au ucis, printr-o actiune lasa si terorista, zeci de israelieni luand si ostatici civili ! Pai, ce credeti ca ar trebui sa faca statul Israel, sau orisicare alt stat , atacat de teroristi, adus intr-o situatie asemanatoare? Pe de alta parte , cred ca si poporul palestinian are drept la un stat al lui, dar asta numai dupa ce va fi „purificat” de teroristi ! Traim intr-o lume nebuna! Asta este!

  13. Israelul a avut brusc o asa zisa scapare a dat navala Hamas a facut prapad. Regimul lui Netanyahu abia s-a miscat sa orice, parca era un stat pacifist fara armata de zeci de ani de razboi.
    Acum de neoprit, a omorat de mult mai multe ori zeci de mii de victime palestiniene. Nu le-a pasat nici de civili israelieni, cu atat mai mult de palestini, arata intentia de a-si extinde teritoriul prin ocupatie tinta adevata nu eliberarea osticilor, gonirea palestinienilor sa scape de ei vii sau morti, sa nu fie in calea intentiilor lui Netanyahu. Ostaticii buni de pretext si scuza.
    Biden pe de o parte trimite arme, pe de alta parte se arata ca nu poate opri, la fel Marea Britanie, arme fara de care Israelul n-ar fi reusit atat de repede invazia sa bombardeze intr-un timp atat de scurt ditamai teritoriu si distrugrrile pe care le-a facut. Au distrus tot sa nu se mai poata civilii intoarce la casele care nu mai exista.

  14. Bombardament controlat digital sa fie distrugere sistematizata. Cum se demola inainte de 1989 in Romania, Israelul demoleaza Gaza, hectar cu hectar, cu oamenii in case, victime ingroapate de vii.

  15. Tarile lumii ar trebui sa intrerupa orice legatura cu aceasta natie spur cata care este Israelul.

  16. @Didos – Atacul din 7 octombrie a fost pus la cale de Israel, care a creat si controleaza Hamas, cu scopul de a isi justifica actiunea de distrugere a Gazei. Pentru o lunga perioada de timp Hamas a facut-o pe dusmanul Israelului, atacand cu rachete care abia zgariau cate un perete de bloc sau spargeau cate un geam in Israel. Totul a fost sub controlul Israelului, ca actiune de imagine. Israelul insa darama blocuri intregi cu oameni inauntru, ataca spitale si tabere de refugiati, blocheaza ajutoarele, blocheaza fuga palestinienilor. Ce face Israelul se cheama exterminare. Israelul este ocupantul ilegal in Palestina. Terorismul este un cuvant inventat, cu conotatii negative, pentru a fi atribuit celor care incearca sa isi apere tarile chiar si cu mijloacele cele mai rudimentare in fata acaparatorilor iudeo-americani. Adevaratii teroristi sunt evreii.

  17. Acum 100de ani mosiile din romania aveau administratori evrei. Poate nu ei ci lacomia boierilor ducea la exploatarea excesiva a taranilor. Holocaustul romanesc a avut o cauza. Poate ar fi util ca genocidul generat de evrei sa inceteze pentru ca nu poti omora o generatie in secolul asta. America a avut liniste pt ca genocidul facut de spanioli a fóst aproape complet. Cine garanteaza istraelului ca pot ucide milioane?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.