
România a finalizat, în guvernarea actuală, FAZA 1 a proiectului BRUA, a anunțat, joi, Lucian RUSU, Secretar de Stat la Secretariatul General al Guvernului la #ForumulGazelorNaturale, organizat de financialintelligence.ro.
Oficialul care răspunde, printre altele, de coordonarea activității Companiilor Transelectrica și Transgaz a explicat:
“Cele 3 stații de comprimare gaze naturale au fost finalizate și recepționate, iar lucrările la gazoductul propriu-zis, cu o lungime de 497 km, s-au încheiat cu câteva zile în urmă. Este o realizare importantă pentru România și pentru UE, iar valoarea întregii investiții este de aproape 479 milioane de euro, din care aproximativ 180 de milioane sunt fonduri europene. Felicit întreaga echipă Transgaz și miile de profesioniști din șantiere care au lucrat la acest proiect.
Interconectorul BRUA este o etapă esențială în dezvoltarea sistemului național de transport gaze naturale. Prin punerea sa în funcțiune, România se racordează la culoarele regionale de transport și va putea să-și asigure aprovizionarea cu gaze naturale din noi surse. Cu alte cuvinte, putem satisface într-o măsură mai mare cererea existentă pe piața internă și vom avea un nivel mai ridicat de predictibilitate și securitate energetică pentru consumatorul român. Dar BRUA va însemna totodată și o cale de acces spre piețele europene pentru potențiala producție de gaze naturale extrase de țara noastră din Marea Neagră.
Pentru mine, ca absolvent de politehnică, BRUA reprezintă un veritabil motiv de mândrie națională, un semn al continuității performanțelor României în domeniul energetic. Poate nu știați, dar în România s-a construit prima conductă de transport gaze naturale din lume.
Apreciez că sunt create toate premisele pentru susținerea și dezvoltarea proiectelor de investiții în sectorul gazelor naturale, pentru ca România să devină lider regional din punct de vedere energetic. În acel moment, nu vom mai depinde de o singură sursă de aprovizionare cu gaze naturale, iar țara noastră va deveni pe deplin independentă energetic.
Ca o mențiune suplimentară, până în prezent, în acest an, Transgaz a mai pus în funcțiune alte 35 de obiective de investiții în valoare de aproximativ 200 milioane de euro. Și nu ne oprim aici!
Mai mult, Angajamentul României de a deveni un furnizor de securitate energetică este reconfirmat și prin înființarea Hub-ului Românesc de Gaze, ce are la bază acordul de cooperare semnat între TRANSGAZ România și CEGH AG din Austria. Acest proiect reprezintă un pionierat în domeniul energetic pentru regiunea sud-estului European. În societatea nou-creată, ”Romanian Gas Hub Services”, care va deveni operatorul Punctului Virtual de Tranzacționare din România, TRANSGAZ, operatorul național de sistem, va deține 51% din acțiuni, iar partea austriacă 49 %.“
Important este cand va fi efectiv pusa in functiune,cand se va vedea practic utilitatea aceste conducte. Pana atunci dor vorbe si bani cheltiti, care vor trebui recuperati de undeva. Giciti de la cine ?
Interesant, nici un liliac, broasca cu pata rosie sau furnica roz nu s au gasit pe traseu… Ce noroc au cei care ne iau gazul!
Lasa ba Rusule, ca ramaneti fara Transgaz! N-a zis Tzuka, ambasadorul USA ca capitalul public produce coruptie? Ati construit voi BRUA, dar am facut-o pentru folosul altora, deoarece in Romania, accesul populatiei la gaze naturale este sub 60%( daca gresesc, scuze)! Obiectivul vostru urmator trebuie sa fie: toate localitatile din Romania sa aiba acces la gaze naturale! Vechiul regat este mult in urma la acest capitol!
Romania are gaze,dar poporul nu beneficiaza de ele pentru ca sint date spre folosință altora