România depășește Polonia la PIB per capita. Ce înseamnă cu adevărat pentru traiul zilnic?

România a reușit să depășească Polonia la PIB per capita, ajustat la paritatea puterii de cumpărare (PPS), un indicator important în evaluarea nivelului de trai dintr-o țară. Conform unor informații recente prezentate de Ionuț Dumitru, profesor la Academia de Studii Economice (ASE), această nouă poziționare a României în clasamentul PIB per capita nu o plasează doar înaintea Poloniei, ci și peste alte economii din regiune, cum ar fi Ungaria, Croația și Grecia.

Creștere economică susținută de investiții și politici favorabile

Explicațiile pentru această schimbare remarcabilă se regăsesc în succesul României în atragerea de investiții străine, în adoptarea unor politici fiscale favorabile și într-un ritm sustenabil de dezvoltare în sectoare-cheie ale economiei. De asemenea, salariile au crescut semnificativ, atingând un nivel mediu anual de 17.739 de euro în 2023, depășind astfel state precum Ungaria (16.895 de euro) și Grecia (17.013 euro), fiind foarte apropiate de salariul din Polonia (18.054 de euro), conform datelor Eurostat.

Pentru România, acest avans este considerabil, având în vedere că PIB per capita la standardul puterii de cumpărare (PPS) se află acum la 80% din media Uniunii Europene, situându-se la același nivel cu Polonia și depășind alte economii regionale. De exemplu, PIB-ul per capita din Ungaria, Croația și Grecia este sub cel al României.

PIB per capita – o statistică cu multiple fațete

Deși este un indicator esențial al nivelului de trai, PIB per capita nu oferă o imagine completă a bunăstării individuale. În timp ce acest indicator arată producția medie de valoare adăugată a unui locuitor dintr-o țară, el nu reflectă întotdeauna diferențele de distribuție a veniturilor și nici condițiile de viață ale fiecărui cetățean.

Astfel, întrebarea rămâne: Cum se traduce această creștere economică în viața de zi cu zi a românilor? Deși salariile au crescut și PIB-ul per capita a ajuns la un nivel mai mare decât al Poloniei, cu un salariu mediu lunar de 7.310 lei, realitatea din teren poate fi diferită. Creșterea inflaționistă și costurile vieții nu au fost întotdeauna acompaniate de o majorare corespunzătoare a veniturilor, iar diferențele de preț între țări sunt importante. De asemenea, infrastructura și serviciile publice din România nu sunt întotdeauna la același nivel cu cele din alte state europene mai dezvoltate.

PIB per capita PPS – o perspectivă mai relevantă

În acest context, indicatorul PIB per capita la standardul puterii de cumpărare (PPS) este mai relevant, deoarece ia în considerare costul vieții și diferențele de preț dintre țări. Potrivit Eurostat, România se află la același nivel cu Polonia, fiind în topul economiilor regionale în ceea ce privește puterea de cumpărare, iar acest lucru poate fi un semnal pozitiv pentru viitorul economic al țării.

Însă, chiar și în această situație favorabilă, trebuie să rămânem conștienți de faptul că PIB-ul nu reprezintă decât o parte a poveștii. Creșterea economică și salariile mai mari trebuie să fie însoțite de politici care să sprijine o distribuție echitabilă a beneficiilor, să îmbunătățească infrastructura și să răspundă nevoilor esențiale ale cetățenilor.

Recomanda
Cosmin Pam Matei 5091 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Un articol prost, așa cum ne-a obișnuit acest autor care nu înțelege nimic. Minunatul PIB uriaș al României provine în special din împrumuturile externe. D. Costin (15:33) a explicat corect.

  2. Așa cum știam de zeci de ani, profesorii de la A.S.E. Bukale sunt ori MINCINOȘI ORDINARI – remorcați la propaganda grupărilor poolitice nelegitime conducătoare, ori niște proști sadea! Sau AMBELE DOUĂ, împreună…
    Mergi în zupărmarchet: jumătate din produsele agricole brute sunt produse în și importate din Polonia (cealalată jumătate, din țări tropicale!), trei sferturi din produsele alimentare ambalate sunt produse în Polonia, jumătate din produsele industriale (de la aparate de bărbierit și cosmetice, la mașini de găurit sau lopeți) sunt produse în Polonia, hainele vin din Polonia, gardurile vin din Polonia, cărbunele pentru termocentralele rămase în funcțiune vine din Polonia.
    Rromînika fabrică o parte nesemnificativă din materialele de construcții ce le folosește, și are două mărci de avtomobile ieftine ce singure susțin bugetul prin taxele ce le plătesc. Deci bugetul (și implicit PIB-ul) sunt foarte mici în valoare absolută!
    De unde a depășit Rro’ nevolnikă, Polonia?

  3. La aceasta statistica sunt adăugați cetățenii care au făcut împrumut sa își cumpere casa de la bănci? Sunt adăugați și cetățenii peste 1 milion păgubiți de Nordis care nu vor mai primi casele achitate sau plătite parțial? În rest, sărăcie lucie in provinciile românești!

  4. Iar vine socotitorul ăsta de CAP să vrăjească și să pălăvragească , doar , doar o intra în capul MIORITICULUI , că nu e ce vede/ suportă , ci ce i se spune . Bă , voi nu înțelegeți că de un timp de vreme ȚĂRANII au început să GÂNDEASCĂ . Nu-i mai păcăliți cu KOLHOZU , nu mai ține aia cu șepte mii la hectar . Bă , ei nu găsesc PIB-u ăsta MINUNE . VRĂJITORULE , ÎN pib-U TĂU intră ÎMPRUMTURILE EXTERNE și dobânzile aferente , ai sărit de 200 mld. DATORII . Tot în PIB-u tău intră optimizarile fiscale ale multinationalelor( 80% din economia RoKOLONIEI) , care ZBOARĂ spre Țările lor DE UNGHE VINE ELE ACI LA PRĂDUIALĂ . Mai zboară ceva- cu factură la dus ca Ciolacu , la întors nu- spre Țările calde unghe intră la seifuri – ca tezaurul dacic , sau unghe se bronzează per copita furajată dar prin prin REPREZENTANȚI-UNU ȘI UNA . Ce repartiție vrei bă , contabile de CAP ? Te uiți la BUGET ca milogu-n pungă , la tine intră praful de pe tobă .

  5. Ha, ha! Sângura esplicațâie plauzibilă-i că românii-ș pirmit (dupe puteria di cumpătare) să cumpire pintru mai multe copite…

  6. In satul meu, 90% dintre cetățeni trăiesc de azi pe mâine, cu pensii sociale.
    Dar când se aduna veniturile celor 10 procente favorizați de soartă și de partid, și se împarte la totalul locuitorilor, rezultă că sătenii din satul meu trăiesc bine, la nivel european.
    Dar ei sunt doar bolnavi, părăsiți și înfometați.

  7. să dai o tură prin Polonia, Ungaria, Croația și sa vezi ce Baxine $oro$iZde debiteaZă acest Ionuț.
    Precis e 2 x perfect_micționat la CEPECAca, CA RumburKK, măR🤣g …
    ● mElena PoMpa 1 – TâMpa ●

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.