România împrumută 225 milioane de dolari și revine pe piața niponă

Guvernul României a reușit să împrumute astăzi 33 de miliarde de yeni (aproximativ 225 de milioane de dolari) prin vânzarea de obligațiuni Samurai verzi pe piața niponă, marcând astfel prima sa revenire pe această piață din anii ’90.

Suma atrasă este relativ mică în comparație cu alte emisiuni internaționale, dar scopul principal al acestei acțiuni este consolidarea relațiilor cu investitorii japonezi pentru a facilita accesul viitor la finanțări mai mari.

Potrivit informațiilor furnizate de Bloomberg, din totalul împrumutat, 22 de miliarde de yeni au fost obținute prin vânzarea de titluri pe 3 ani, 3,6 miliarde de yeni prin titluri pe 5 ani și 7,4 miliarde de yeni prin titluri pe 7 ani. Inițial, statul român a propus și emisiuni pe termene mai lungi, de 10, 15 și 20 de ani, dar a renunțat la acestea din cauza cererii scăzute din partea investitorilor.

Dobânzi ajustate din cauza cererii reduse

Costurile de împrumut au fost majorate față de dobânzile indicative anunțate inițial. Pe termen de 3 ani, dobânda a fost stabilită la TONAR + 162 puncte de bază, comparativ cu estimarea inițială de TONAR + 150 puncte. Similar, pentru obligațiunile pe 5 ani, dobânda a fost stabilită la TONAR + 207 puncte de bază, în creștere față de 195 puncte anunțate, iar pentru cele pe 7 ani, s-a ajuns la TONAR + 247 puncte de bază, comparativ cu cele 235 de puncte inițial proiectate.

Dobânzile ajustate reflectă cererea insuficientă din partea investitorilor, în pofida atracției suplimentare a emisiunilor verzi, care impun ca fondurile obținute să fie direcționate către proiecte cu impact pozitiv asupra mediului.

O revenire strategică pe piața niponă

Obligațiunile Samurai verzi au fost lansate ca parte a strategiei României de a reveni pe piața japoneză și de a stabili condiții favorabile pentru viitoare emisiuni de obligațiuni. Deși suma atrasă este relativ modestă în comparație cu emisiunile de miliarde de euro sau dolari pe care România le-a înregistrat recent pe piețele internaționale, succesul acestei reveniri pe piața niponă ar putea deschide uși pentru acces la finanțări mai consistente de la investitorii japonezi în viitor.

Aranjorii emisiunii sunt băncile japoneze DAIWA, Mizuho, Nomura și SMBNIK, iar lansarea a venit într-un context în care România a împrumutat recent aproape 5 miliarde de euro de pe piețele internaționale prin trei emisiuni de obligațiuni, inclusiv în dolari și euro, pe termene variind între 7 și 20 de ani.

Creșterea necesarului de finanțare

Acțiunea face parte dintr-un plan de finanțare mai amplu. La începutul lunii septembrie că Ministerul Finanțelor a revizuit în creștere necesarul brut de finanțare pentru anul 2024, de la 181 miliarde de lei la 217 miliarde de lei. Această ajustare reflectă cerințele crescute de finanțare pentru acoperirea deficitului bugetar, refinanțarea datoriei și prefinanțarea necesarului pentru anul 2025. În 2023, Guvernul a împrumutat 203 miliarde de lei, iar noul obiectiv stabilește un record în planul de împrumuturi pentru anul curent.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4871 Articole
Author

11 Comentarii

  1. Nu contează!Important este sa nu acceadă extremiști la putere în Romania.Recunosc,dragi colegi de dialog(care ați făcut din mine un om emancipat,nu eram înainte)că sunt cinic,dar este capital sa nu ajungem pe mâna unor ,îi numesc,generic,extremiști(Șoșo,Simion,Calin, Terhes s.a.).Datoriile se vor stinge cumva,dar deranjul făcut de extremiști,gen Orban Victor,Putin,grasul din north korea,cel din Venezuela,s.a.,nu se mai atinge în veci.Lumea poate fi păcălită ușor, că e needucata intru bun simț și democrație.Deocamdata,nu vă supărați, gloată,eu afirm apăsat:încă e bine in tara mea.Ciolacu, nu-l agreez de principiu,dar e mai bine cu el decât cu Putin.Inca puteți merge la supermarchet,chiar dacă aveți salarii mici(vina e a celor care ne conduc),să cumpărați una alta(nu ocoliți de pilda bunătățile care descurajează colesterolul:acrituri,iaurturi,peste,legume de tot felul).Nu va mintesc ,eu am verificat aceste lucruri.Nu va cheltuiți banii aiurea,pe cârnați,pe șuncă, brânzeturi grase,etc,pentru că vin vremuri și mai grele,fiți credincioși, mulțumiți -va cu puțin!Vor trece,ele, războiul din Ucraina, războiul din Orient,și vă veți putea bucura, tihniți,și de altele.Vreau sa ajut,nu sa vă încurc.Scuze celor care vor zice,altminteri.La Marghita plouă,ca-n Bacăul lui Bacovia.

  2. Camioane de valuta continua sa intre in Romania. Pentru cat timp nu se stie.
    Cum ar zice un clasic, camioane cu valuta mai trebuie sa si plece inapoi de unde au venit. Plus alte camioane cu dobanda afernta. Ghinion.

  3. V-au spus-o si cei de la BNR, anul trecut, voi sunteti de vina, cheltuiti mai mult decat va permiteti. Cumparati doar lumanari, sunt fara TVA !

  4. Corect! Împrumuturi din Japonia pentru achiziții din Japonia! Ce achiziționează din Japonia și cu ce dobânda e împrumutul? Nici că se putea mai avantajos pentru Japonia!

  5. Mai curand obligatiunile alea japoneze cumparate de romani, s-ar numi Kamikaze/Hara Kiri sau Sepukku. Ma indoiesc ca romanii au facut vre-o afacere profitabila. Afacerile profitabile nu ne stau in caracter

  6. Nu era păcat să pierdem ocazia de a ne împrumuta la cel mai ridicat nivel al TONAR din ultimii 16 ani?
    „revine pe piața niponă” înseamnă că statul român a atras bani – yeni – ca să-i folosească la investiții în Japonia, sau nu înțeleg eu bine ce spune articolul?

  7. Ăștia îndatorează țara într-un hal de nedescris ,niște vânzători de țară ,care își apără interesele proprii ,de asta trebuie aruncați la groapa de gunoi a istoriei și să votam cu suveranistii

  8. Ha, ha! Văz că Ciordacu-i prostește pi toț’ să-i deie bani făr’ să-i puată da ‘napoi, tot așe cum îl proztesc io pi nichipercia di vicin di la 5 să-nghi dia a nu-ș’ câta oară bricheta fără s-o mai vază ‘ndărăpt, cân’ mă fac că mă-nchiedic…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.