Cum să-ţi deschizi un barbershop, cât costă şi ce acte îţi trebuie?

 

În ultimii ani, multe frizerii de cartier au pierdut teren în faţa trendului barbershop-urilor şi au fost nevoite să se reinventeze.

 

Un barbershop foloseşte produse de calitate şi are un protocol de servire aparte. Stiliştii care lucrează aici manevrează cu talent maşina de tuns şi foarfecele şi se pricep foarte bine la aranjarea bărbilor şi a mustăţilor, precum şi la bărbierit, inclusiv prin metoda tradiţională cu briciul.

 

De aceea, un barbershop cu vad poate avea agenda plină cu programări, cerere constantă pentru servicii de îngrijire şi perspectiva de a primi clienţi repetitivi. Da, deschiderea unui barbershop poate veni la pachet cu un potenţial profitabil foarte mare şi este considerată o afacere de viitor. Dacă vrei să-ţi deschizi o astfel de afacere, află mai jos cum se face, cât costă şi care sunt formalităţile necesare – de la actele de pregătit până la alegerea şi autorizarea codului CAEN.

Nu porni la drum fără un plan de afacere

Înfiinţarea unei firme tip barbershop trebuie să înceapă cu un plan de afaceri bine gândit, care să includă obiectivele, strategiile şi aşteptările financiare. Acesta mai trebuie să detalieze partea de branding, strategia de marketing, veniturile şi fluxul de numerar. Tot în acest stadiu, este recomandată analiza concurenţei pentru a înţelege mai bine piaţa locală, punctele forte şi modul de integrare pe piaţă. Acest plan se va dovedi util nu doar pentru propria orientare, ci şi dacă vei dori să obţii finanţare prin credit sau din fonduri nerambursabile sau alt suport financiar.

Locaţia – detaliul de care atârnă succesul sau eşecul firmei tale

La înfiinţarea unui barbershop, locaţia este atât de importantă, încât poate face ca afacerea să prospere sau să se ducă de râpă încă din primele luni. Vizibilitatea, traficul şi accesul, sunt esenţiale. Apoi, spaţiul trebuie să fie adecvat pentru un barbershop. Ar trebui să ţii cont de mărimea spaţiului, de designul interior şi condiţiile de închiriere a locaţiei. Este bine să te asiguri de la început că locaţia este potrivită ca să nu fie nevoie să o muți ulterior.

 

Reține că dacă locaţia nu este amenajată corespunzător trebuie să ai în vedere și  standardele impuse de Direcţia de Sănătate Publică. De exemplu, în barbershop-ul tău ar trebui să existe o zonă de aşteptare, o toaletă, spaţii dedicate pentru serviciile oferite (tuns, cosmetică). Într-un final, trebuie să pregăteşti un dosar pentru DSP ca să obții certificările de conformitate cu normele de igienă şi sănătate publică. Aici o să ai nevoie de certificatul de urbanism, amplasarea zonei, cerere, memoriu tehnic cu descrierea activităţilor desfăşurate şi dovada achitării tarifului de certificare a conformităţii.

 

PFA sau SRL? Şi care e codul CAEN corect pentru un barbershop?

Pentru ca barbershopul tău să poată funcţiona legal, va fi nevoie să alegi o formă juridică prin care să-ţi desfăşori activitatea (să încasezi bani de la clienţi, să emiţi bonuri fiscale, să faci facturi, poate chiar să cumperi şi să vinzi produse de îngrijire pentru bărbaţi).

 

În acest punct, s-ar putea să te simţi un pic pierdut pentru că, din păcate, există un sistem birocratic prin care trebuie să navighezi ca să obţii şi să depui toate actele încât să fii în regulă. O poţi face de unul singur sau poţi angaja pe cineva care să te ajute cu să îți înființezi firma.

 

Când vine vorba despre alegerea formei juridice, există două mari opţiuni pe care le ai şi pe care ar trebui să le înţelegi din capul locului.

 

  1. a) barbershop cu PFA. În acest caz, ar trebui să ai o calificare la mână în domeniu, un certificat care să ateste că poţi oferi servicii de îngrijire (tuns, bărbierit) care se eliberează de obicei după absolvirea unui curs de specialitate.

 

  1. b) barbershop cu SRL. În această situaţie, tu cel care vrei să înfiinţezi un barbershop, nu eşti obligat să ai calificare în domeniu. Cu toate acestea, obligația ta ca fondator este să angajezi profesionişti calificaţi care să poată oferi serviciile unui barbershop.

 

Înainte să faci alegerea, ar trebui să mai ţii cont de faptul că este mai ieftin să înfiinţezi şi să administrezi un PFA decât un SRL, că vei avea nevoie să angajezi un contabil dacă optezi pentru SRL şi că doar ca PFA poţi folosi instant banii încasaţi.

 

După ce ai stabilit dacă vei înfiinţa barbershop-ul pe PFA sau SRL, următorul pas important este să alegi codul CAEN potrivit pentru afacerea.

 

Poate că ai căutat deja să vezi ce cod CAEN s-ar potrivi cel mai bine şi este corect ales pentru un barbershop. Este vorba despre 9602 – Coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare, codul care prevede că vei putea desfăşura activităţi de bărbierit şi aranjarea bărbii, masaj facial, spălare, aranjare, vopsit, îndreptat părul, precum şi manichiură şi pedichiură.

 

Acum, dacă intenţionezi şi să aduci produse de barbering în barbershop-ul tău, pentru vânzare, ar trebui să te consulţi cu cineva care te poate consilia pentru alegerea codurilor CAEN. Codurile CAEN se pot adăuga şi pe parcurs, dar este bine să le stabileşti pe toate de la început dacă poţi. De asemenea, reţine că alegerea unui cod nepotrivit pentru activitatea ta te poate expune unor riscuri.

 

 

Acte necesare pentru un barbershop

În continuare, în demersul de înfiinţare a firmei în domeniul barbering, trebuie să mergi la ONRC (Oficiul Naţional al Registrului Comerţului) şi să ceri să faci demersurile pentru a rezerva denumirea firmei.

 

La ONRC, vei avea nevoie de următoarele documente

  • Formular/ cerere de înregistrare
  • Rezervarea denumirii firmei
  • Declaraţie pe răspunderea ta cu privire la autorizarea activităţii
  • Dovada sediului social, care este de fapt contractul de închiriere sau contratul de comodat, după caz.
  • Actul constitutiv
  • Anexa de înregistrare fiscală

 

Pentru înfiinţarea barbershop-ului, vei mai avea nevoie de un acord de funcţionare de la Primărie, precum şi de fiscalizarea casei de marcat, la ANAF, posibil de autorizaţie de la ISU (în funcţie de mărimea spaţiului), autorizaţie pentru reclama luminoasă din stradă şi licenţă pentru difuzarea muzicii de ambient, în interiorul barbershop-ului.

 

Și totuși, cât costă să-ţi deschizi un barbershop?

Așa cum te aștepți, preţurile pot varia în funcţie de locaţie, de mărimea spaţiului, de echipamentele şi produsele cu care vei lucra. Chiar şi oraşul contează. O să te coste mai mult să deschizi un barbershop în Bucureşti sau Sibiu, decât unul în Bârlad, Dej sau Slobozia.

 

Chiar şi aşa, iată o listă cu câteva estimări:

  • servicii de înfiinţare SRL/ PFA – cca 700 – 800 lei
  • dosar Direcţia de Sănătate Publică – 250 lei
  • chiria spaţiului (în funcţie de mărime şi locaţie) – de la 2000 – 3000 lei
  • renovare spaţiu/ amenajare barbershop – 5000 – 10 000 lei
  • achiziţionarea echipamentelor (scaune de tuns, maşini de tuns, briciuri, foarfece, console cu sertare) 30000 euro (aici poţi găsi variante mai ieftine până la variante foarte scumpe, dacă vrei un barbershop de lux)
  • achiziţionare mobilier – cuier, canapea, fotolii sau scaune pentru zona de aşteptare, eventual şi o cafetieră sau un televizor – 10 000 – 15 000 lei
  • consumabile (spume de ras, ceară de păr, şampoane, pomade, produse pentru barbă şi păr – 1500 – 2000 euro
  • servicii de marketing şi promovare – 1000+ euro)
  • salarii – între 5000 şi 9000 RON brut/ per stilist

 

La fel ca înfiinţarea oricărei alte firme, deschiderea unui barbershop poate fi o provocare. Dar, cu ajutorul potrivit şi o pregătire adecvată, etapa aceasta de început nu va fi chinuitoare. Din contră, ar putea fi un început promiţător pentru o călătorie antreprenorială profitabilă pentru mulţi ani de acum înainte – cu profituri constante, creştere şi multe satisfacţii.

 

 

Recomanda
Author

6 Comentarii

  1. Barbershop este un cuvant strain care gadila placut doar urechile trotinetistilor. Iar despre ce fel de indivizi sunt acestia s-au convins toti romanii.

  2. Ha, ha! O modă, ca ș-aia în car’ îț’ amanetez “pinthausu” ca să scapi un săsălău di-un junghi pi patru roț’ la màna ‘țâșpia, c-altfel n-ai “valuare”! Tot așe ș-aci, ai, n-ai uauă, hop ș’ tu la barbărșhop să ti epilez fatho…

  3. Nu mai avem frizerie,acu avem barbershop,nu mai avem frizer,acu avem hairstylist,ptiu,oarba după voi…

  4. Barbershopistul ala nu-i mai breaz la talent fatza de un frizer. Se distinge doar prin pretul piperat pe care il pretinde de la prostii care se lasa jumuliti de el.
    De-aia nici n-au clienti……[Rumburak]

  5. Ehe, mda.. pare o afacere bună.. Mai ales că rumînu incepe să realizeze cît de turmă e sub un BOR bigot,..Iar un Petru cel Mare oricînd se poate ivi și le dă jos turbanul și bărbile,. ceea ce necesită ”bărbierit” la ”ras”,..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.