România împrumută milioane de euro degeaba

România a ratificat, în 2014, Acordul de împrumut dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru „Proiectul privind reforma sectorului sanitar – îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei sistemului sanitar“, în valoare de 250 milioane euro, reprezentând aproximativ 1,12 miliarde lei, dar Ministerul Sănătății nu a utilizat fonduri din acest împrumut în vederea dezvoltării infrastructurii în sănătate, se arată într-un raport al Curții de Conturi.

O situație distinctă o reprezintă modul cum a fost pus în aplicare OMS nr. 1041/2014, prin care s-a instituit obligația managerilor de spitale de a raporta într-o aplicație informatică datele referitoare la infrastructură și dotări echipamente, aceste date nefiind complete, iar Ministerul Sănătății, prin structurile de specialitate, nu a urmărit și nu a verificat realitatea acestor date în vederea utilizării informațiilor pentru fundamentarea prevederilor din programul anual de investiții, precum și pentru asigurarea unei selecții și prioritizări în alocarea resurselor financiare. De asemenea, pentru neraportarea în aplicația informatică a informațiilor cu privire la infrastructura în sănătate nu au fost stabilite măsuri de sancționare.

Mulți bani cheltuiți pe studii de fezabilitate pentru nimic

Deși infrastructura spitalicească actuală din România este veche şi departe de standardele moderne, iar aparatura medicală utilizată este în general uzată și neperformantă, Ministerul Sănătății nu a întreprins toate demersurile necesare în vederea utilizării unor resurse importante din fonduri alocate prin acordul de împrumut dintre România şi BIRD, susțin reprezentanții Curții. Neimplicarea factorilor de decizie ai ordonatorului principal a condus atât la perimarea unui sistem informatic pentru care s-a achitat suma de 44.625 mii lei, care nu s-a finalizat, nu s-a implementat și nu a fost pus în funcțiune, cât și la ineficiența investițiilor de natura studiilor de fezabilitate achitate de către Ministerul Sănătății în valoare de 114.839 mii lei, investiții care se dovedesc a fi fără continuitate și fără nicio utilitate, atât timp cât în perioada 2009 – prezent acestea au stagnat la nivelul realizării doar a unor documentații.

1,12 miliarde lei este suma nefolosită de Ministerul Sănătății pentru dezvoltarea infrastructurii

Ce fonduri europene s-au pierdut

Neluarea măsurilor de către MS cu privire la accesarea și derularea unor proiecte cu finanțare nerambursabilă a condus atât la pierderea unor finanțări din fonduri europene, în valoare de 79.000 mii lei, cât și la neaccesarea de fonduri nerambursabile, în valoare de 470.250 mii lei, din fondul regional (POR 2007-2013). Neîntreprinderea de către MS a tuturor măsurilor necesare în vederea îndeplinirii tuturor condiționalităților ex-ante, respectiv pentru finalizarea cartografierii și modelării serviciilor și infrastructurii în sănătate, a condus la imposibilitatea accesării de fonduri nerambursabile în valoare de 1.467.000 mii lei din fondul regional (POR 2014-2020), se mai spune în raport.

Slabă preocupare pentru serviciile din spitale

Împrumutul de 250 milioane euro a fost destinat susţinerii proiectului privind îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei sistemului sanitar şi a vizat în principal: eficientizarea serviciilor prestate în spitale, întărirea asistenţei medicale în ambulatoriu şi mutarea centrului de greutate a serviciilor medicale către acesta, dezvoltarea unor centre multifuncţionale de sănătate în zonele slab deservite şi a unor servicii de îngrijiri paliative, precum şi alocarea mai eficientă a resurselor în vederea asigurării sustenabilităţii financiare a sectorului. Proiectul a fost gândit să fie implementat pentru o perioadă de 6 ani.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.