România, nota de plată pentru sistemele Patriot

Cele 7 sisteme de rachete sol-aer Patriot, pe care România urmează să le achiziţioneze de la Guvernul SUA, începând cu anul 2017, costă 3,9 miliarde USD, fără TVA, iar plata urmează a se face înaintea livrărilor, potrivit unui proiect de lege elaborat de MApN şi pus în dezbatere publică.

Astfel, MApN a pus în dezbatere publică Legea pentru realizarea “Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol” aferentă programului de înzestrare esenţial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”, care prevede atribuirea de către Guvernul României Guvernului SUA a contractelor de stat tip Letter of Offer and Acceptance – LOA specifice Programului Foreign Military Sales – FMS pentru achiziţionarea, începând cu anul 2017, a 7 sisteme de rachete sol-aer Patriot.

Proiectul menţionat prevede asigurarea în bugetul MApN a fondurilor necesare realizării acestor achiziţii în cuantum de aproximativ 3,9 miliarde USD, fără TVA.

În expunerea de motive a proiectului de lege se menţionează că totalul estimat al achiziţiilor este de 3,9 miliarde USD fără TVA, începând cu anul 2017, şi fără sumele necesare realizării infrastructurii.

Primul sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) dintre cele achiziţionate va fi contractat până la sfârşitul anului 2017, în configuraţia şi contravaloarea în lei a sumei de 764,78 milioane USD, prin primul contract de stat de tip LOA, la care se adaugă TVA, se mai arată în proiectul MApN.

În expunerea de motive a proiectului de lege se arată şi faptul că MApN va derula plăţi în avans pentru aceste achiziţii.

„Potrivit normelor procedurale specifice Programului FMS, contractele de stat de tip Letter of Offer and Acceptance (LOA) presupun ca fazele execuţiei bugetare – lichidarea, ordonanţarea şi plata – să se parcurgă anterior livrării bunurilor şi prestării serviciilor şi fără verificarea documentelor justificative care să ateste această livrare/prestare, certificarea urmând să se realizeze până la termenul final stabilit în contract sau în amendamentele la acesta.

Astfel, Ministerul Apărării Naţionale va efectua pentru începerea derulării LOA plăţi în avans, iar aceste plăţi vor putea fi justificate prin bunuri livrate şi servicii prestate la termenul final stabilit prin LOA, care va depăşi cel puţin un an bugetar”, se menţionează în expunerea de motive a proiectului de lege al MApN.

În documentul citat se subliniază faptul că, pentru România, constituie interes esenţial de securitate realizarea capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol, întrucât asigură întărirea securităţii naţionale şi regionale şi contribuie în mod semnificativ la consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii.

Proiectul de lege este pus în acest moment în dezbatere publică, pe site-ul MApN, urmând a fi înaintat ulterior Parlamentului, spre dezbatere şi aprobare.

Ministerul Economiei, prin Aerostar SA, şi compania americană Raytheon International Defence System au semnat, miercuri, în prezenţa premierului Mihai Tudose, Memorandumul privind colaborarea în domeniul echipamentelor şi componentelor aferente sistemului integrat multilevel de apărare aeriană.

”Documentul prevede transferul de tehnologie şi asistenţa tehnică necesară pentru modernizarea şi retehnologizarea echipamentelor existente, precum şi asigurarea suportului tehnic specific pentru sistemele de rachetă Patriot.

Semnarea memorandumului permite astfel lansarea efectivă, în cursul acestui an, a procedurilor pentru achiziţionarea primului sistem Patriot din dotarea Armatei României, în concordanţă cu Planul de înzestrare pentru 2017 – 2026 şi în contextul angajamentelor României ca stat partener în flancul estic al NATO şi partener strategic în relaţia cu SUA”, informează Guvernul.

Până la finele anului, Armata Română va achiziţiona primul sistem Patriot, precum şi 10 transportoare blindate Piranha, a anunţat, pe 27 septembrie, ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor.

„Până la finele anului, Armata Română va achiziţiona primul sistem Patriot, aşteptăm scrisoarea de acceptarea din partea Statelor Unite pentru a putea să trecem la contractare şi să putem achiziţiona primul program. În discuţiile cu secretarul Apărării, Mattis, noi am solicitat clauza «dependable under taking» adică eşalonarea plătii sistemelor Patriot pentru că este, pe de o parte, o dovadă de predictibilitate, pe de altă parte este mult mai convenabil pentru noi să putem să asigurăm pe următorii ani achiziţionarea acestor sisteme”, spunea Mihai Fifor.

Informaţiile privind achiziţionarea rachetelor Patriot au apărut în aprilie când MApN a trimis o cerere către Guvernul SUA în care îşi exprimă disponibilitatea de a cumpăra rachete de tip Patriot, urmând ca procedurile de achiziţie să fie demarate anul acesta.

Recomanda
Rares Constantinescu 1457 Articole
Author

18 Comentarii

 1. O „inițiativă” care nu a fost inclusă în programul electoral și nici în programul de guvernare votat în parlament ? Cum comentați despre faptul că a ajuns MApN să solicite „opinia publică” pentru un act normativ ale cărui elemente tehnice țin de anumite specializări și informații care nu sunt oferite și opiniei publice, în cadrul dezbaterii inițiate ?
  Considerați că MApN ar fi trebuit să organizeze licitație publică dacă ar fi avut în buget aprobate „asemenea cheltuieli” ? Remarcați că inițiatorii unor asemenea legi ce implică cheltuieli publice ar trebui să precizeze, conform legii, și sursele de finanțare de care dispun și pe care le propun ,pentru asemenea „achiziții” ?

  • Nu este in programul de guvernare pentru ca este o initiativa a grofului infumurat de Sibiu, Klaun Kiolbanis! Pesedeii pentru a creste in ochii americanilor- cred ei- se grabesc sa-l aprobe si sa-l puna in practica! Ar trebui un referendum pentru aceasta cheltuiala inutila!

 2. hahaha, ei au direct energy microwave si EM laser, care potential distruge instantaneu, iar voi cumparati cu BANi grei ceeee? Romenii Mei nu se lasa pacaliti buma daca este FOARTE RAU.

 3. Bani aruncati la gunoi.Daca stam putin si judecam cu cei 2 neuroni ramasi neutri,la ce folosesc aceste asa zise anti-rachete? Citisem pe aici ca Romania are „doctori” in apararea tarii facuti la apelul de seara dar chiar un om de pe strada iti poate spune ca daca un magazin este inchis se duce la celalalt. Va aparati de rachetele balistice rusesti? Voi sunteti seriosi? Daca ne uitam putin in urma, cate rachete balistice primitive Iraqiene au fost lovite de Scud deasupra Israelului? 3-4 din cele peste 50 trimise -asta este dupa spusele Israelului sau 50% dupa spusele USA.Intre timp,tehnologia a avansat,rachetele balistice cu multiple capete care cotesc + capete „decoy” trec prin sistemul Patriot de parca nu exista.Ce te faci cand primul atac este condus de rachete de croaziera super/hyper sonice care care iti neutralizeaza radarurile si bateriile anti racheta?Esti terminat,semnezi capitularea si averile tarii.Un Patriot nu reprezinta nimic,este apa de ploaie,aveti nevoie de alte sisteme complementare,de scurta si medie distanta,ieftine,care pot fi produse local in cantitati mari.Poate sa-mi spuna careva ce aport are un Patriot in a apara Constanta impotriva a 50 rachete de croaziera trimise din Marea Neagra ? Realitatea este mai sumbra decat credeti si voi dormiti linistiti ca sunteti aparati.

  • Care averi nene avem de aparat? Averile apartin la OMV, la ENEL, la ENGIE, la arabi, etc. Ar trebui sa cumpere aceste arme austriecii, italienii de la enel,francezii de la ENGIE, milionarii ca Videanu, Dragnea, nu noi , sarantocii de romani.

  • Nu mai plange , data viitoare cumparam S-400 ( poate ne sunt livrate gratis impreuna cu returnarea tezaurului ) . Acum esti multumit , Jafule ?

 4. Asta e tributul plătit ocupantului. Astăzi imperiul american cere tribut 2% din PIB, adică 6% din bugetul tarii. Ca si imperiul otoman dinainte.

 5. In administrația românească si în contractele Statului ROMÂN nu este obligatorie limba ROMÂNĂ? Ce cioară vopsită este și „contractele de stat de tip Letter of Offer and Acceptance (LOA)”? Dacă-s botezate în engleză le putem plăti ca fraierii în avans fără să știm ce cumpărăm adică crucitor „anterior livrării bunurilor şi prestării serviciilor şi fără verificarea documentelor justificative care să ateste această livrare/prestare”. Și dacă în loc de rachete casate și revopsite ne trimit obiecte pentru Parcuri de distracții ce invocăm? Ca la autostăzi și cu dealuri și drenaje plecate și cu gropi și hopuri și cu procesele pierdute și cu bani pedeapsă în plus luați! Mai bine să lansăm programul RABLA pentru Apărare. Domnule Prim ministru, domnule Ministru al Apărătii și domnule Președinte chiar sunteți în toate mințile? Când plăteai Tributul nu primeai nimic în schimb , ba mai duceai și niște cadouri grase la lobbyștii de la Înalta Poară!

  • Chiar si o licenta de submarine ar fi buna macar 200 buc in Marea Neagra….dar tipul acela nou cu aeroport pe ele.

 6. Cu sau fără rachete, dacă rogozin şi putin vor dori să viziteze serbia cu tancul, o vor face. Mai bine cumpăram de la nord-coreeni că sunt mai ieftine şi ajung până la moscova.

 7. @Kalimera
  Pai cu asa gandire sa nu ne mai miram ca romanii fug in timp de pace ca sirienii in timp de razboi. Voi vreti sa guvernati o tara locuita de cetateni prosti si bolnavi! Romanii sa fie sclavii vostri precum aia din Teleorman pt baronul vostru.Si tara eu cred ca apartine la editat care taie padurile, lu’ Videanu, lu’ Berceanu, adica la straini si la politicienii bogati, la imbogatitii cu statu . Noi suntem chiriasi si platim din greu faptul ca respiram acest aer poluat.Sincer, singura sansa la o viata decenta este fuga din acest lagar!Sigur, nu e nevoie de medici, nu e nevoie de profesori, e nevoie de arme.

 8. Și-a anunțat prezența pe la români,în această perioadă când ministrul apărării discută despre rachete Patriot, și actrița Pamela Anderson ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*