România, restantă la Bruxelles cu planurile climatice

Comisia Europeană le-a cerut miercuri guvernelor statelor membre ale UE care nu i-au trimis încă versiunea finală a planurilor lor energetice şi climatice să facă acest lucru cât mai curând posibil.

CE a insistat că aceste planuri reprezintă un „pas cheie” în obiectivul blocului comunitar de a atinge ţinta reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră fixată pentru anul 2030.

Din cele 27 de state membre numai 10 au trimis Comisiei Europene aceste planuri, respectiv Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Letonia, Luxemburg, Olanda şi Suedia.

Prin urmare, „Comisia îndeamnă statele membre restante să transmită planurile lor fără întârziere pentru a permite o analiză rapidă şi cuprinzătoare la nivel european, constituind în acelaşi timp o platformă solidă pentru a aborda obstacolele, a dezbate cele mai bune practici şi a îmbunătăţi coordonarea regională şi pentru a permite implementare rapidă şi robustă a obiectivelor noastre pentru anul 2030”, se arată în raportul privind starea energiei prezentat de comisarul european responsabil cu acest portofoliu, Kadri Simson.

Cu acest prilej, Bruxellesul le reaminteşte guvernelor statelor membre că „trebuie să-şi intensifice eforturile pentru a garanta un nivel suficient de ambiţie şi pentru a se asigura că UE este pe drumul cel bun” în ce priveşte atingerea obiectivelor climatice.

Potrivit raportului prezentat, analiza proiectelor de planuri energetice şi climatice prezentate Bruxellesului până în prezent relevă o sporire a acestei ambiţii, dar care în opinia Comisiei Europene este încă „insuficientă pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55% până în 2030” faţă de nivelul anului 1990.

Concret, analiza efectuată de Comisia Europeană estimează că implementarea proiectelor primite ar conduce la o scădere a emisiilor de CO2 cu 51% până la sfârşitul acestui deceniu, aşadar cu patru procente mai puţin decât ar trebui.

De asemenea, mai avertizează raportul, „numai câteva state membre au inclus în proiectele lor de actualizare a planurilor acţiuni detaliate privind adaptarea la schimbările climatice în contextul rezilienţei sistemelor lor energetice”.

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), care va organiza următoarea sa conferinţă COP29 privind clima în Azerbaidjan în noiembrie, a insistat adesea asupra faptului că guvernele din întreaga lume trebuie să-şi îmbunătăţească planurile de combatere a schimbărilor climatice, întrucât previziunile actuale nu vor permite atingerea obiectivului ca la finalul acestui secol temperaturile să nu crească cu mai mult de 1,5 grade Celsius faţă de epoca preindustrială.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

6 Comentarii

  1. La COP29, ca de obicei, o sa mearga cateva mii de ticalosi ipocriti cu avioanele, care o sa ne certe ca umblam cu masina si mancam carne de juninca. Cateva miliarde de natarai profesionisti o sa-i creada si o sa-si tina respiratia prin masca

  2. S-au găsit și ăștia ca aia în ziua de Paști. Ursula și-a văzut sacii în căruță și nu o mai interesează că în alte țări sunt alegeri. Sau o interesează doar alea din Germania. Acum că războiul din Ucraina pare că nu se va termina curând oamenii se gândesc la cum să se încălzească mai ieftin la iarnă nu la planurile climatice.

  3. Nemernicia UE depaseste orice masura. Emisiile alea sunt deja mt mai mici decat in alte parti e lumii, si NU influentaza clima! UE vrea ca sa faca imposibila viata cetatenilor, doar ca niste smecheri sa castige niste bani din chestia asta, exemple: certificatele de carbon, instalatiile solare si eoliene, importurile de produse industriale si agricole (industria si agricultura UE fiind puse la pamant prin sinucidere economica: preturi uriase la gaze si energie electrica, productia de ingrasaminte agricole fortata sa se faca la preturi uriase, si mergand pana la comiterea de genocid asupra septelurilor de animale, invocand boli inventate pentru vite, porcsi, pasari si mai nou oi).

  4. ieria care face sa platim cea mai scumpa energie desi nu avem industrie ca Germania sau Franta, chiar Polonia…poate un cataclism le va zgudui IQ-ul de la glezna broastei

  5. Pana in 1989 ordinul de sus era industrializarea
    Dupa 1989 in globalizare, e invers ordinul dezindustrializare.
    A inceput guvernul Petre Roman, UE tot nu e multumita dupa 35 de ani de dezindustrizat.

  6. Ca fapt divers
    Cu toata energia verde produsa cat peste un reactor nuclear de mare capacitate, in Romania tarifele la energie cele mai ridicate din UE

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.