România ține jos prețul mondial al grâului

Preţul grâului exportat de Rusia şi-a reluat declinul săptămâna trecută, datorită recoltelor mari din regiunea Mării Negre, anunţate de România şi Ucraina, conform datelor Institutului de studii agricole Ikar, citate de Bloomberg.

Astfel, preţul grâului ce urmează să fie încărcat în porturile Mării Negre a scăzut vineri cu 1,8% faţă de săptămâna precedentă, la 162 de dolari pe tonă, a anunţat Dmitry Rylko, director general al Ikar, institut cu sediul la Moscova. Preţurile nu s-au modificat în săptămâna ce s-a încheiat în 15 iulie, după ce, în precedentele patru săptămâni, au înregistrat scăderi.

„Preţurile sunt în coborâre în urma recoltelor semnificative din Rusia, Ucraina şi România”, a explicat Rylko. Rusia şi România ar urma să înregistreze recolte record, în timp ce Ucraina este aşteptată să anunţe al treilea cel mai ridicat nivel de la destrămarea Uniunii Sovietice, în 1991, arată datele Departamentului Agriculturii din SUA.

“Ucraina, România şi Rusia au toate o producţie colosală de grâu, pe care trebuie să o vindem. În mod regulat, Rusia apare câştigătoare a licitaţiilor din Egipt, cel mai mare cumpărător de grâu din lume, deoarece preţul lor este mai scăzut”, a declarat Rylko. Preţul grâului din Ucraina a scăzut săptămâna trecută cu 2,7%, la 160,5 dolari pe tonă, susţin analiştii de la UkrAgroConsult din Kiev. Cifrele de la ambele companii de cercetare au în vedere grâul cu conținut de proteite de 12,5%.

Productivitatea grâului românesc a fost în luna martie a acestui an la 3,81 tone/hectar, în scădere cu numai 1% față de rezultatul din sezonul trecut, arată prima prognoză de productivitate a Comisei Europene. Randamentul estimat în prezent în România este cel mai mare nivel prognozat de Comisia Europeană în această perioadă în ultimele nouă sezoane, interval pentru care autoritățile de la Bruxelles au date public disponibile.

Obținerea unei recolte medii finale de 3,81 tone/hectar pentru grâu ar marca a doua cea mare productivitate pentru grâul românesc din ultimele 26 de sezoane agricole. Principalii exportatori de grâu românesc în Egipt sunt Ameropa din Elveția, ADM din SUA, Nidera din China/Olanda, Glenconre din Elveția și Bunge din SUA.

Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.