Rusia renunţă la submarinele Typhoon, cele mai mari construite vreodată

Rusia va renunţa devinitiv la submarinele nucleare de clasă Typhoon, scrie cotidianul Izvestia, citând surse militare, care arată că submarinele vor fi trimise la fier vechi până în 2014.

Submarinele Typhoon sunt cele mai mari construite vreodată, cu o lungime de peste 180 de metri şi o lăţime de circa 15 metri. Ele pot transporta 20 de rachete, fiecare dotată cu câte zece focoase nucleare care pot atinge ţinte diferite. În timpul Războiului Rece, submarinele Typhoon erau singurele care puteau lansa rachete de sub gheaţa polară, fiind astfel foarte greu de depistat, iar silenţiozitatea le făcea greu de urmărit.

În fosta URSS au fost construite şase asemenea nave, dintre care trei au fost deja distruse. Fiecare din ultimele submarine rămase în funcţiune necesită circa 8 milioane de euro pentru întreţinere şi operare, foarte mult pentru armata rusă care se află în criză de fonduri. The Telegraph scrie că din acest motiv doar un singur submarin efectuează misiuni înarmat cu arme nucleare, în timp ce celelalte două poartă doar arme convenţionale.

Motivul principal al renunţării la Typhoon este însă dezvoltarea noului tip de rachetă intercontinentală Bulava, care nu poate fi lansată de pe aceste submarine. Pentru aceasta a fost concepută clasa Borei, iar primul submarin, Iuri Dolgoruki, este deja operaţional. Acesta este mai ieftin de întreţinut şi necesită un echipaj mai puţin numeros.

Mai mult, potrivit noului acord START semnat cu SUA, Rusia nu poate dispune de mai mult de 1.500 de focoase nucleare. Cum fiecare sumbarin poate transporta câte 200 de focoase şi Moscova are în vedere şi dezvoltarea silozurilor de rachete intercontinentale, precum şi a unor bombardiere strategice, sumbarinele uriaşe din Timpul Războiului Rece nu mai corespundeau necesităţilor actuale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.