Rusia scapă deocamdată de excluderea de la Jocurile Olimpice

Comitetul Olimpic Internațional (CIO) a anunțat că va explora „toate opțiunile legale”, între o excludere colectivă a Rusiei de la Jocurile care vor începe la Rio de Janeiro pe 5 august și „dreptul la justiția individuală” al sportivilor ruși, anunță presa internațională. La o zi după ce un raport comandat de Agenţia Mondială Anti-doping (WADA) arăta că un laborator antidoping din Moscova şi unul din Soci au protejat sportivi ruşi dopaţi pe durata Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci din
2014, CIO a spus că va „lua în considerare” opinia Tribunalului de Arbitraj al Sportului de la Lausanne, așteptată cel mai târziu joi, în legătură cu apelul depus de 68 de atleți ruși în urma suspendării Federației ruse de atletism.
CIO a indicat că intenționează să efectueze o nouă testare a tuturor sportivilor ruși care au concurat la Jocurile Olimpice de iarnă 2014 de la Soci. Rusia riscă să fie interzisă la Jocurile Olimpice şi Paralimpice din această vară de la Rio de Janeiro după ce raportul a susținut că probe din urina competitorilor ruşi au fost manipulate aproape în totalitate de la finele lui 2011 şi până în august 2015 la toate disciplinele olimpice. Richard H. McLaren, şeful comisiei, a prezentat concluziile în timpul unei conferinţe de presă derulate la Toronto: „Din toate acestea reiese că este vorba de o reţea a implicării statului în operarea laboratoarelor de la Moscova şi Soci. A fost o metodă care a permis atleţilor ruşi să consume substanţe care îmbunătăţesc performanţele, pentru a participa la competiţii”.
Preşedintele CIO, Thomas Bach, care a refuzat în trecut să impună interdicţii totale, a declarat că este şocat de rezultatele raportului McLaren, care subliniază că Ministerul Sportului din Rusia a orchestrat o operaţiune sistematică de muşmalizare a falsificărilor probelor antidoping la mai multe sporturi. Ministrul adjunct al sportului din Rusia, Iuri Nagornik, a fost deja suspendat din funcţie,
după ce a fost nominalizat în raportul McLaren ca fiind o figură importantă a schemei de muşamalizare a cazurilor de dopaj.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a spus că îi va suspenda pe funcţionarii menţionaţi în raportul lui McLaren. Agenţia de ştiri TASS a anunţat că ministrul adjunct al Sportului, Iuri Nagornykh, a fost eliberat din funcţie. Conform raportului, Nagornykh ştia de fiecare test pozitiv şi i-a protejat pe sportivi.
Comitetul Olimpic rus a fost solicitat să ofere informaţii şi a promis că va oferi asistenţă deplină.
Ministrul de Externe de la Moscova, Serghei Lavrov, s-a plâns marți pe lângă omologul său american, John Kerry, în legătură cu „exigențele antirusești” ale Agenției Americane Antidoping (USADA), care a cerut excluderea totală a Rusiei, acuzată de dopaj organizat, de la Jocurile Olimpice de la Rio, informează AFP.
Într-o conversație telefonică pe care a avut-o cu John Kerry, „Serghei Lavrov i-a spus tot ce gândește despre cererile provocatoare și antirusești ale USADA, adresate Comitetului Internațional Olimpic”, a indicat ministerul rus de Externe într-un comunicat.
„John Kerry s-a declarat de acord în ce privește necesitatea de a împiedica politizarea sportului”, afirmă ministerul.
Directorul USADA, Travis Tygart, a denunțat „nivelul halucinant al corupției” în Rusia, evidențiat de raportul juristului canadian McLaren, comandat de Agenția Mondială Antidoping (AMA), potrivit căruia laboratoarele antidoping din Moscova și Soci au protejat sportivii ruși dopați, în cadrul unui ”sistem de dopaj de stat securizat”, în timpul JO de iarnă de la Soci din 2014. Tygart a trimis sâmbătă o scrisoare, semnată împreună cu omologul său de la agenția canadiană antidoping, un apel către președintele Bach, pentru excluderea totală a sportivilor ruși de la Jocurile Olimpice de la Rio (5-21 august). Conform raportului WADA, oficiali din comitetul de organizare a Jocurile Olimpice de la Soci şi ministrul Sportului din Rusia aveau cunoştinţă de aceste ilegalităţi. Ministrul Sportului, Vitaly Mutko, a „condus, controlat şi supravegheat” manipularea probelor de urină ale sportivilor ruşi, se arată în raport. Acesta a fost sprijinit de Serviciul de securitate al ţării (FSB), Agenţia rusă Anti-drog (Rusada) şi de Centrul de sport pentru pregătire a echipelor naţionale (CSP). Raportul arată că agenţi ai FSB au schimbat probele de urină dintr-un congelator printr-o gaură de şoarece. Un agent cheie a avut acces la laboratorul anti-doping de la Soci deghizat într-un muncitor la canalizare şi la instalaţii sanitare. Aceştia au lăsat urme minuscule pe sticlă, descoperite de echipa de investigatori ai lui McLaren după ce a folosit un microscop.
Laboratorul de Moscova a distrus 8.000 de probe pe care le deţinea, care au fost datate înainte de 10 septembrie 2014. Înainte de Jocurile Olimpice de la Soci, Rusia a creat o bancă de stocare a urinei curate, congelată. Ea a început teste pentru cum să dispară probele pozitive de la laboratoarele sale anti-doping încă de la finele lui 2011.
McLaren este profesor în drept şi avocat din Canada. El a făcut parte din comisia care a dezvăluit dopajul la scară largă şi corupţia la nivel înalt în atletismul din Rusia. În urma acelei anchete, atleţii ruşi au primit o interdicţie de participare la Jocurile Olimpice de vară de la Rio de Janeiro, Brazilia. Acum, McLaren a dezvăluit că echipa sa de investigaţie a constatat că 580 de teste pozitive au fost
acoperite la peste 30 de discipline sportive diferite, atât de la JO de la Soci din 2014, cât şi la JO de la Londra din 2012. Ancheta a durat 57 de zile. WADA vrea ca McLaren să facă publice numele celor care au beneficiat de program. Preşedintele WADA, Craig Reedie, a descries cele spuse de comisia lui McLaren ca fiind o poveste reală de groază.
Joi va avea loc la Curtea de Arbitraj sportiv recursul atleţilor ruşi la decizia Federaţiei Internaţionale de Atletism de suspendare a participării la Olimpiada din Brazilia.
Comisia lui McLaren a fost înfiinţată pentru a verifica spusele fostului şef al laboratorului antidoping din Moscova, Grigory Rodchenkov. Acesta a dezvăluit în urmă cu două luni că zeci de sportivi ruşi au folosit substanţe pentru îmbunătăţirea performanţei în timpul Jocurilor Olimpice de la Soci, cu aprobarea autorităţilor naţionale de specialitate. El a spus că 15 sportivi ruşi medaliaţi la Soci au făcut parte din program prin care probele de urină incriminatoare au fost schimbat cu
probe curate. Potrivit acestuia, personalul de la laboratorul antidoping din Moscova a fost forţat să facă parte din acest sistem condus de către autorităţi ale statului.
Rodchenkov, care se ascunde acum în Statele Unite, afirmă de asemenea că sportiviiau fost dopaţi şi la Campionatele Mondiale de Atletism de la Moscova din 2013 şi la Campionatele Mondiale de înot în Kazan din 2015. Putin susţine că Rodchenkov este o persoană cu o reputaţie scandaloasă.
Mai multe organizaţii, inclusiv Agenţia Antidoping din Statele Unite, au reacţionat şi cer o interdicţie generală pentru sportivii ruşi la Jocurile Olimpice de la Rio, potrivit Reuters. Totuşi, preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, Thomas Bach, este reticent să aplice o astfel de măsură, fiind de părere că sportivii curaţi nu ar trebui să fie pedepsiţi pentru neregulile altora.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a acordat o mare importanţă Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci din 2014, alocând aproximativ 50 de miliarde de dolari, cel mai scump eveniment din istoria olimpismului. Rusia a câştigat cele mai multe medalii la Soci, 33, dintre care 13 de aur.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.