Să nu ai timp să îmbătrânești, să te îmbolnăvești sau să mori

Să fii timp de 23 de ani, continuu, plasă de siguranță pentru zeci, sute sau chiar mii de persoane, fără ca tu să ai la dispoziție vreo plasă de siguranță, bazându-te doar pe propria responsabilitate, pe muncă silnică, pe intuiție educată și pe un dram de noroc. Să fii ca acel boxer care e pus la podea, dar care găsește mereu forța interioară de a se ridica și a rămâne în picioare până la gongul final, doar pentru a o lua din nou de la capăt, strângând din dinți.
Să te scoli din somn timp de 1196 de zile de luni cu spaima de a nu fi capabil să faci rost de bani, contracte, proiecte și conținut al vieții (profesionale sau personale) unor oameni care depind de tine*.
Să faci acest sport de luni sub presiunea timpului care trece în ritmul “azi e Crăciunul, mâine e Paștele, poimâine e Crăciunul”… Iar răs-poimâine fiica ta face 21 de ani, deși acum trei zile avea doar 8 ani și mergea cu tine la colindat și la ciocnit ouă, la țară.
Să treci peste 46 de perioade de sărbători și peste 23 de „vacanțe judiciare”, unde principala-ți preocupare este cum să faci rost de primele de rigoare, privind oarecum cu invidie către cei care chiar se bucură de sărbători și de vacanțe.
Să nu ai timp să îmbătrânești, să te îmbolnăvești sau să mori.
Ehei… Cred că Sisif se simte oarecum mulțumit că are colegi în grupul slăbănogilor care cară pietroiul enorm în spate doar pentru a-l vedea cum se rostogolește din vârful muntelui, la vale, de unde va trebui să îl care din nou în vârf…
Ziua de luni mi-a fost mereu catalizator comportamental în ultimii 23 de ani. La fel și perioadele de sărbători. Nu știu dacă să le detest sau să le iubesc, dar știu că e imposibil să le ignor. Cu obligația de a reuși cumva, pentru ca ceilalți să poată să se bucure de viață.
Bine măcar că mai am șansa de a mă plânge de ziua de luni.
Dincolo, în uitare și totalitarism, toate zilele care ne vor fi rămas vor fi zile de luni.
*Din perspectiva dihotomiei sărac – bogat, a fi sărac înseamnă a fi mereu obligat să alergi cu sufletul la gură pentru a face rost de bani și de cele necesare supraviețuirii. Dacă azi suntem obligați să facem rost de toate astea, nu suntem cu nimic diferiți de părinții, bunicii și stră-bunicii noștri. Doar că noi, civilizații, nu mai vrem să facem copii, căci noi nu suntem nici maturi ca ei, nici curajoși ca ei. Suntem rezultatul “medievalismului” și al “iresponsabilității” lor de a se arunca în gol, fără plasă de siguranță, bazându-se doar pe protecție de la Dumnezeu.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 28
Gheorghe Piperea 414 Articole
Author

31 de Comentarii

  1. Toporasi,ghiocei,viorele, randunele,natura renăscută, case văruite, masa de Paste, vacanta de primavara,la,la la,la la la..toti ne zaharisim,inclusiv Cotidianul…:)))
    PS simtitor viitorul candidat, literatura memorialistică a la carte, nimic de zis..Nu calculeaza bine acceleratia timpului…tipic la cei cu Dreptul la bază..

  2. cati avocati au iesit in strada incepand cu mai 2020 Domnule Avocat? exceptandu-i pe cei pe care deja ii stim, printre care si Dvs.. majoritatea pe care os tiu eu s-a otravit tivoc (ma atin la „d” pentru ca nu vreau sa invoc demoni in Saptamana Mare), stiti de ce? sa plece IN VACANTE EXOTICE DOM’LE! cei care PUTEAU SA LUPTE IMPOTRIVA ABUZURILOR NU AU FACUT-O! au preferat sa isi traiasca existenta, asa cum nemtzalaii erau pe plaje cu sampanie in vara cand hitler se ridica la putoare. dah. cam asta este. eu cred ca avem exact ce meritam. macar noi am avut parte de putintica LIBERTATE. nefericitii nascuti in ultimii 10 ani, cu parinti r e du si mintal de te-ve si „o tara ca afara” habar n-au ce este aia LIBERTATE. vor trai fericit pe locul lor, desenat cu creta, super digitalizati si, atunci cand vor fi declarati de sistem „inutili”, vor fi drogati si ucisi. cam asta-i viitorul. nanel fericit romanii m-iee-ii.

  3. Cu toate astea … am stat citeodata sa ma intreb : cine o fi mai fericit, in seara unei zile … saracul care reuseste sa puna pe masa copiilor si sotiei o piine si citeva felii de salam si sa-i priveasca multumit pe acestia mincind … sau bogatul care isi freaca miinile, bucuros ca averea i-a mai crescut in ziua respectiva cu citeva milioane, din speculatii la bursa ? … nu stiu …

  4. Foarte mult adevăr și este realitatea a peste 90% dintre noi. Cu mici variații.

  5. Cineva isi serbeaza astazi, ziua?
    La multi ani, sanatate si putere pentru toti sarbatoritii zilei!

  6. a,
    credeam ca se reffera la dan diaconescu…..

    @Mărgelatu
    -poate dl. piperea ar trebui sa clarifice parerea dumnealui,
    si-a schimbat-o sau a ramas la ideea de ” cap bucuresti „,
    avea un text pe art-emis,parca.
    curtea de apel cu trimitere la c.a.p bucuresti….

  7. @marin

    -si doamna Diana tot ii trage cu „senator al Romaniei”,
    doamna Sosoaca se lauda ca e senator al Romaniei
    de parca sintagma ” colaborationist al regimului dictatorial”
    (a lu Klaus, al U.E. sau direct al Z.O.G )
    nu-i poate avea tangenta…..

  8. Evidenta trimiterea din text catre nostalgia comunismului ce iti oferea pe de-a moaca tot ceea ce visai (doar unora ce acum tinjesc dupa pomana ingrasa )Viata -i o lupta – deci te lupta …. ne zicea cineva cindva . Unii dintre noi nu pot uita zicerea ce ne spunea odinioara : noi ne facem ca muncim si statul se preface ca ne plateste .„ A sta cu degetul in gura ” o viata intreaga, pare a fi inca solutia unor nedeclarati iliberali . Ce poate fi mai bun decit „muieti is posmagii ” celebra zicala ce ne arata cit de dor le este unora sa ramina o viata intrega cu mina intinsa dar nu ca a regelui Lear .Daunazi ,am admirat ,in presa de scandal , aparitia unor astfel de atitudini ce le umplea unor vasnici cetateni ai neamului porbagajul masinii de lux cu mielul cel de Pasti celor inca asa numiti„ mina intinsa ” .Cum pina la„ pomana porcului” mai este ceva vreme acum s-a inventat „pomana mielului” ajutata fiind si de capetele dorite „incoronate ”ce inca asteapta zaibarul cel misterios oferit si el drept pomana. Unde esti tu mai nea Marine(ala de era miliardar pe vremuri )sa ii vezi cersind , mascat, cu caciula in mina pe la usile cele ce inca sunt deschise cu Pila . Ce vremuri erau odinioara si cita nostalgie zace in gindurile celor ce reprezentau si ceva undeva-cindva in Romania anilor 80.

  9. Orice splendoare, mă doare,
    Mă doare această floare,
    Şi-aceasta zi, şi-aceasta zi
    Ce mâine nu va mai fi,
    Pana la lacrimi, mi-e draga viata!

  10. ‘ Lauda de sine ‘, adicátelea, de ce n-ar avea și el un loc de europarlamentar ca ‘plasă de siguranță’.

  11. Omul asta( Ghe. P) vorbeste din suflet , spune ceea ce simte , traieste si crede. Vom vedea in viiotr cine-i chior si a primit o viata pe aceasta planeta fara sa merite . Domnul le oranduieste pe toate , oricare ar fi Domnul.

  12. Vaaai, mititelu’! Cate a mai patimit, saracutzul!
    Mi se rupe…. mi se rupe… nu-mi aduc aminte exact, exact ce mi se rupe da’ mi se rupe.

  13. Da, am cautat pe google si am gasit ca ne-am serbat amandoi ziua de nastere pe 1 martie.
    Este frumoasa viata, cu lupta ei cu victoriile ei si cu infrangerile din care inveti.
    Citeam ce spunea o invatatoare la 100 si ceva de ani care si-a asteptat multi ani barbatul sa se intoarca de pe front: m-am multumit cu oricat de putin si numai cu paine si ceapa dar nu si-a pierdut credinta si a fost fericita cu respectul pe care inca il primeste de la oameni.

  14. …personajul pacala deborda de inteligenta…sa spui ca in perioada comunista statul iti dadea totul de pomana mi se pare…incomensurabil…caci, daca ar fi fost asa, ce mai vindeau capitalistii de astazi?…si da, in perioada aceea, cu exceptia anilor 80 s-a trait muuult mai bine decat in intreaga existenta a romanilor…numai faptul ca in 1907 am avut o rascoala la scara extinsa spune mult despre laptele si mierea care curgeau dinspre conducatorii potentati de atunci catre cetateni…oricum,nu stiu de ce unii comentatori au interpretat aceasta critica voalata drept eseu nostalgic…ii sfatuiesc sa apeleze la inteligenta artificiala, poate le traduce talcul articolului…

  15. ” bazându-se doar pe protecție de la Dumnezeu ”

    -deja e sinistru……
    (probabil ca isi formuleaza actiunile alea mai bine,
    „protectia”;
    a se evita pe viitor(….) „plasa”,
    e expresia aia nasoala,
    „a da plasa”, doar romanofonii de peste Prut nu au habar de ea)

  16. @pacala Zici ca in perioda comunista am stat cu mana intinsa.
    In Romania in perioada 1950 -1989 s-au construit 2.833.909 apartamente . In doi ani 1981-1982 s-au construit 300.646 apartamente record absolut pentru tara. (Sursa Istitutul National de Statistica).
    „In cea mai buna perioada economica dinainte de 89 PIB-ul a fost de cinci ori mai mic decat acum” ne spun specialistii capitalisti . Asa este , doar o mica observatie: Da, inainte de 89 PIB-ul a fost de 5 ori mai mic dar prietenia, omenia, etica si echitatea au fost de 10 ori mai mari.

  17. maxtor: da…asta ma sperie. ce este in spatele „lor”… totusi ii „vanez” cu aviditate, pentru ca sunt oameni inteligenti si cauta cartea. legea. toti. si ma sperie ce poate veni peste noi cand se va schimba regimul. schimbarea stapanilor, bucuria nebunilor. nu imi ramane decat credinta…si speranta (abia palpaie).

  18. Dl. avocat Piperea, care este opinia dvs. de om al legii, fata de abuzul inimaginabil practicat de Parlament si Guvern, care mentin pe banii publici, cadavrele urat mirositoare, astfel: Institutul cu Studierea Revolutiei ?! bugetifor si ridicol face paguba cu salarii grase; Secretariatul cu „revolutionarii” escrocherie cuplata gras la Buget; gratuitatile nesimtite pt „rivolutionari” la transport, metrou, tramv., tren, etc; pensiile necontributive ale celor cateva sute de mii „rivolutionari” facuti recent – altii decat cei cca.1000 ce ar fi fost raniti in 89′. Eliminarea escrocheriei cu „rivolutionarii”, unde sunt astia, cine sunt ei, ce fac pt societate, eliminarea escrocheriei ar duce la economii bugetare de milioane Euro. Aloo! parazitilor ‘rivolutionari” PSD/PNL/PMP/USR !

  19. Tin sa reamintesc sau sa spun celor care nu stiu cum a fost o data .Iaca ce se intimpla sub regimul comunist . In invatamint era jale . Notele se luam pe spaga ca si examenele .In comunism droguri nu prea existau dar de fumat , de baut si de facut sex era lumea plina si cum scolile nu depaseau intregul si in scoli erau o sumedenie de nereguli de la cafteala intre baieti pina la pileala si fumatul in WC .Nici atunci nu era voie dar cu toate astea aceste lucruri se intimplau .Si atunci fetele si baietii isi incepeau viata sexuala devreme cu mult mai devreme decit zicea regula .Totul se facea in tacere neexistind libertatea ce acum ne inconjoara .Statul doar ofera mimimal tot ceea ce poate spre a sti olecuta de carte si asta doar celor care vor . Restul este o decizie personala . In vremurile de demult existau ca si acum tineri ce nu stiau carte si care nu citeau nimic in intreaga lor viata Ziarele comuniste prezentau totul idilic si mincinos ca si toti ziaristii vremurilor .Magazinele erau goale , avortul era interzis cu toate consecintele cunoscute nu doar medicale dar si cele ce obligau partenerii la tot felul de practici sexuale .Benzina era cartelata ca si carnea , uleiul si zaharul .Nu puteai avea decit o masina sau un apartament. Haine , pantofi de calitate , nu prea aveai de unde lua . Totul se vindea pe sub mina cu spaga In timpul culesului , dupa ce se incheia campania , toata suflarea trebuia sa mearga obligatoriu la a culege resturile de cucuruz de pe cimp si la a sorta cartofii . La TV erau doar doua ore de emisie din care o ora era doar spre lauda conducerii de partid .

  20. Evidentă prostia unora, care nu au înțeles nimic din articol…. textul se referă la calitatea de întreprinzător privat a domnului Piperea! Și da, are perfectă dreptate! Pot „depune mărturie”, chiar așa stau lucrurile în categoria micilor oameni de afaceri, în orice domeniu ar activa ei! La mulți ani, stimate domnule Piperea!

  21. Daca vreti sa ma mai spun cum erau vremurile trecute cereti . In mare totul era masluit de la politicile spuse de la TV pina la cantitatea de griu recoltata la hectar sau pina la examenele de diploma .Totul mergea la export si ceea ce raminea, dupa vinzare ,adica nmai nimic , avind in vedere ca stocurile erau masluite , mergea in intern .Cit despre libertatea de miscare sau despre cea data de libera circulatie sau despre cea prin care te puteai exprima nu existau . Orice cuvint scos pe gura trebuie gindit altfel te dadeau in primire prietenii . Este ca ati vrea si voi sa fi trait atunci ?

  22. Viața unui om, nu curge altfel decât apa unui râu doar că, nici râurile, nici oamenii, nu sunt conştienți de asta. Viața unui om, nu este altfel decât înflorirea pomilor, apariția frunzelor, creşterea şi coacerea fructelor numai că, la fel ca pomii, omul nu poate conştientiza asta. Fericirea omului vine din ceea ce conştientizează că îl face fericit, nu din ceea ce îl face nefericit sau nu conştientizează deloc. Ruperea de natură, de ritmul, de măsura timpului, de căldura, frigul, mireasma şi miracolele ei, l-a îndepărtat pe om de la însăşi natura sa proprie pe care o caută mereu şi mereu în altă parte: În tehnologie, în basme cu Ilene Cosânzene şi Feți-Frumoşi, în vise şi reverii rupte de prezentul viu şi sublim. De aici vine nefericirea unora dintre noi, Domnule Piperea, nu de la părinții „medievalismului” şi „iresponsabilității”[(…) sper că am citat corect.] Avem şi noi timp să îmbătrânim, să ne îmbolnăvim sau să murim şi ştiți de ce? Pentrucă Timpul este singura dimensiune a existenței noastre care nu ne aparține şi pe care nu o putem controla. Sigur şi singur se va aşterne peste noi, cum s-a aşternut şi peste ei…

  23. Se pare că dl Piperea uită că este profesor la unibuc, deci are un salariu asigurat pe viață. Îi pute dlui Piperea salariul de universitar sau este sub demnitatea dânsului de mare om, mare caracter?

  24. E unul , unic … , autointitulat Păcală … . Poate încearcă altceva , acum de sărbători … , că de gîndit și scris … , mi-e tare milă de mama sa că l-a născut .

  25. …nea pacala, tu ori ai trait in alta tara, ori ai apucat, in privinta lipsurilor, perioada 80/90…in rest, daca nu ti-a placut cartea, ghinion!…pe atunci ramaneai repetent, erai exmatriculat…in rest, bati campii rau, da rau!…sex in scoala?…tin minte ca si acum, cand a venit un coleg care indraznise sa invite o fatuca draga lui la cinema si ne-a spus ca a atins-o pe mana, a fost zeul zeilor pt toata gasca…mai erau petreceri, daca nu duceai fata la 9;30 acasa luai un omor de nu-ti mai trebuia nimic un an…asta cu apartamentul este maxima!…dupa ce invatai, chiar si la profesionala, te angajai-era obligatoriu, primeai repartitie-si statul iti dadea casa cu chirie, singur sau cuplu casatorit, fara copii, garsoniera si tot asa…si nda, presa era plictisitoare, si in ziare, si la tv, in fiecare saptamana mai citeai/vedeai ca a mai fost dat in functiune un combinat, ca a mai inceput sa produca o fabrica noua, ca s-au mai construit locuinte, scoli, gradinite, spitale…hai ca te-ai scos, azi ai droguri, femei, barbati-dupa preferinte-teb distrezi cu trazniti in nato si la bloc, ai ajutor social, ca locuri de munca la ce ne mai trebuie, trai nineaca, ce mai!…poti sz mergi in vest, atatea cururi de batrani de spalat, atata sparanghel, capsuni…sarmana fiinta!…

  26. Oh, Nicolae Stefan sau Stefan Nicolae, te-au suparat adevarurile spuse de pacala? Asa a fost, cuvant cu cuvant. O, da, nu pentru toata lumea, regimul isi proteja oamenii, activistii…

  27. Este povestea oricărui antreprenor si liber profesionist cu PFA sau microîntreprindere (ne-milionar in euro), cinstit, care trebuie sa supraviețuiască si sa se lupte cu concurența neloiala creată de firmele mituitoare:

    – multinaționalele care au monopol pe +95% din sectorul privat. Dacă acea cota de piața ar fi rămas la firmele românești cinstite, s-ar fi plătit mai multe taxe in țara pt ca ele nu ar fi externalizat profituri prin metodele practicate de multinaționalele puse pe optimizări fiscale: offshore, Shell co, franciza, drepturi de proprietate intelectuala / redevențe pe fiecare produs vândut,
    – firmele de partid &se curistice care au monopol ilegal pe 90% din achizitiile din sectorul public, respectiv pe zecile de miliarde de euro cheltuite anual pe SEAP si pe fondurile europene.

    Concluzia este: corupții o duc bine. Cei cinstiti suferă.

  28. MAI CIȚI ÎNCĂ O DATA ARTICOLUL! ȘI INCA O DATA!!! PÂNA INTELEGETI CE VREA SA SPUNA ACEST OM.SI…CAND CITIȚI , TREBUIE SA UITȚI CINE SI CE ESTE AUTORUL, VEDETI CE PRINCIPII SI EXPERIENTE EXPRIMA..

  29. A.C. spune:12 APRILIE 2023 LA 10:34. Observatia dumneavoastra are cale deschisa catre oameni inteligenti.Analfabetii functional sau cu clase cat trenul silabisesc gresit cand citesc si obtin ca inteles varza cu carne de la TATA LUI BULA

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.