Județul Satu Mare, sat fără câini

Satu Mare: Dosarele șmecherilor mușamalizate de DNA și DIICOT

Se zvonește că în urma scandalurilor care zguduie Secția Teritorială a DNA Oradea, procurorii au primit directive să dea drumul unor dosare pline de praf care zac în sertarele instituției de circa trei ani. Cu alte cuvinte, după lungi încercări de tergiversare și de mușamalizare, lucrarea care poartă numărul 3003/VIII-1/2016 este gata să iasă în lume cu un număr nou-nouț, pentru a zgudui din temelii politichia sătmăreană. Născut din denunțurile  și documentația amănunțită oferite magistraților de afaceristul Szatmari Jozsef (poreclit Joji), noul dosar ar trebui să aducă în fața instanței o seamă de funcționari publici, ofițeri MAI, SRI și politicieni băgați până-n gât în mlaștina afacerilor ilegale care au prejudiciat statul român cu sute de milioane de euro în ultimile decenii.

După 2016, când o parte din informații au apărut în presă, o parte din personajele acestui dosar au ieșit pe șest din viața publică sau din instituțiile pe care le stăpâneau. Acum revin, intrând pe ușa din spate, în funcții cheie, alături de actualii stăpâni ai județului. Firmele protejate de aceștia, adevărate fabrici de bani negri funcționează fără nicio problemă chiar în clipa de față. Astfel, gașca de la Satu Mare împletea armonios contrabanda transfrontalieră cu țigări și alcool, cămătăria, evaziunea fiscală din comercializarea textilelor, ctivitățile de spălare de bani, japca din extracțiile ilegale cu piatră andezit, comercializarea de material lemons, traficul cu materiale extrem de periculoase ca azotul lichid sau azotatul poros de amoniu precum și diverse achiziții ilegale de la stat prin litații aranjate.  

Recent,  în urma noilor denunțuri scrise de oameni de afaceri sătmăreni din spatele gratiilor, cercetările s-au extins, iar legăturile mafiote au condus către alte dosare sensibile, păstrate și acestea la naftalină din vremuri imemoriabile în vederea prescrierii.

Denunțătorul principal a fugit din țară

Așadar, se împlinesc trei ani de când polițiștii și magistrații DIICOT și DNA din Satu Mare și Oradea se chinuiesc să mușamalizeze unul dintre cele mai importante dosare de corupție și crimă organizată ale protipendadei sătmărene. Despre lucrarea 3003/VIII-1/2016  referitoare la cea mai complexă rețea de infractori din insituțiile sătmărene am mai vorbit. Dosarele demarate de DNA și DIICOT în urma denunțurilor și sesizărilor penale depuse de un om de afaceri sătmărean în lucrarea susmenționată au fost ținute la sertar sub motivul că principalul denunțător ar fi fugit din țară.

Reamintim faptul că, în 2016, omul de afaceri sătmărean Jozsef Szatmari punea pe jar instituțiile de forță ale statului, după ce dădea anchetatorilor nume, fapte și date despre o rețea complexă de funcționari publici, afaceriști, ofițeri ai ministerul de interne și SRI, vameși, procurori și judecători, care, în complicitate, desfășurau operațiuni de evaziune fiscală, spălare de bani, trafic de influență, fals în acte publice, traffic și contrabandă de țigări și alcool și intimidare, prejudiciind statul român cu  zeci, poate sute de milioane de euro. Omul de afaceri sătmărean a depus nenumărate adrese și notificări către instituțiile de forță ale statului, prin care atrăgea atenția că viața îi este în pericol și cerea protecție. După ce Szatmari a depus mai multe sesizări în atenția șefului DIICOT, Daniel Horodniceanu, la nivelul structurii centrale a Parchetului General magistrații au deschis și un dosar separat referitor la constituirea de grup de crimă organizată. Din 2006 nici despre acest dosar nu s-a mai vorbit. Întrebările și interpelările înaintate în Parlamentul României de fostul senator Valer Marian pe acest subiect au rămas fără răspuns. Simțindu-se amenințat, Szatmari a dispărut din țară, ocazie cu care magistrații au blocat anchetele și au trecut la mușamalizarea faptelor. O pleiadă de infractori cu gulere albe și complicii acestora au scăpat basma curată, așteptând cu înfrigurare prescrierea faptelor. O parte dintre acești pot fi regăsiți pe lista de mai jos, înaintată de Ioji organelor de anchetă cu trei ani în urmă.

[pdf-embedder url=”https://www.cotidianul.ro/wp-content/uploads/2019/01/17/Marian-V-4476-a.pdf” title=”Marian V 4476 a”]

 [pdf-embedder url=”https://www.cotidianul.ro/wp-content/uploads/2019/01/17/R-la-24-10-Marian-V-4476.pdf” title=”R la 24 10 Marian V 4476″]

La naftalină

Dosarul 3003/VIII-1/2016, mușamalizat de DIICOT și de DNA se alătură unei alte lucrări complexe, cunoscută sub denumirea de “Afacerea Textila”, și aceasta plină de praf, din spusele altor denunțători, cu un prejudiciu care depășește sumele din celebrul dosar “Usturoiul”. Surse din cadrul serviicilor secrete afirmă că în “ Afacerea Textila” este vorba despre trafic și contrabandă cu produse textile și confecții derulate de afaceriști și politicieni PSD, prin preluarea ilegală a fostelor fabrici de tricotaje și confecții textile din Negrești Oaș și Satu Mare (Tricotex) prin care s-au comercializat produse textile cu eludarea taxelor vamale, sub aripa foștilor șefi din ANAF, vama Halmeu și SRI. Exporturile aveau ca destinație niște firme dubioase din Sicilia ( Calatafimi Segesta, Trapani, localitate înfrățită cu Certeze).

Un dosar care va zgudui serios gloata PSD din fruntea județului este “Afacerea Hidrocentrala” și se referă la nelegiurile cu bani europeni comise de primăriile comunei Certeze și Negrești Oaș, care au văduvit comuna Certeze de 30 de procente din cel mai profitabil și important proiect energetic din zonă.

Dosarul “Vasile Pop”, deschis la sesizarea omului de afaceri din Certeze, după ce patronul firmei Zapodi, (care sub protecția Poliției și a unor politicieni locali exploata ilegal piatră de pe proprietatea lui Vasile Pop) l-a amenințat cu moarte pe Pop, trecând chiar la fapte.

Dosarul “Roșeață”, mușamalizat și acesta, se referă tot la o tentativă de omor. În 2010, Mihai Roman (poreclit Roșeață) a fost înjunghiat în mijlocul orașului Negrești Oaș de miliardarul Mihai Crișan și de complicii acestuia, prin lovituri repetate de cuțit în zone vitale ( cap, bărbie, gât, piept ). Șeful Poliției Negrești Oaș de la acea dată, comisar șef, Ghencean Ioan, a încercat să ascundă probele, ștergând sângele victimei cu mopul. Dosarul a fost mușamalizat cu ajutorul Poliției Negrești Oaș și tergiversate la DNA Oradea (procurorul de caz Cristian Ardelean și comisarul șef Luminița Șugag).

Dosarul “Îngrășăminte chimice” mușamalizat cu ajutorul unor lucrători din cadrul Finanțelor Publice și din SRI Satu Mare. Afacerea presupunea infracțiuni de evaziune fiscală și spălare de bani derulate printr-o suveică de firme care emiteau facturi false și intra în sfera siguranței naționale, având în vedere că s-au transferat, într-o direcție necunoscută, zeci de tone de substanțe periculoase (cu dublă întrebuințare și potențial exploziv) ca azot lichid sau azotat poros de amoniu.

Dosarul penal deschis pe numele colonelului (r) Dragoș Vasile, fost șef al compartimentului de monitorizare și combatere a criminalității economico-financiare SRI Satu Mare, actual consilier personal al primarului municipiului cu același nume. Lucrarea a fost demarată de Secția Teritorială a DNA Oradea, în 2006, dar trimisă ulterior la Parchetul Militar Cluj, unde i s-a pierdut urma. Surse din cadrul SRI afirmă că cercetările în cazul Dragoș Vasile au fost tergiversate datorită prieteniei cu  Soponar Cristian, actualul șef al SRI Satu Mare și fin al fostului șef al SRI, generalul Florian Coldea.

 

Lista lui Ioji

Suntem în măsură să vă punem la dispoziție o parte din documentele și înscrisurile depuse de fugarul Szatmari în dosarul 3003/VIII-1/2016 înainte de a părăsi țara și uitate de magistrați la sertar. Ioji ceruse în anul 2016 protecție din partea statului român având în vedere gravitatea faptelor descrise, dar și persoanele implicate. Este vorba despre liste întregi cu facturi și contracte falsificate și umflate, plimbate între firmele fantomă folosite de infractori. O mică parte din aceste documente le puteți găsi atașate acestui articol.

  1. Andreica Valer – fost șef al Finanțelor Satu Mare îi protejează pe beneficiarii de la punctele 2,3,4, care fac evaziune fiscală prin firmele S.C. Alrointernațional SRL și SC AV Service SRL în perioada 2007-2011.

Beneficiari și manageri ai unor firme de producție mobilă – finisaje, mobilă, tapițerie – SC AV Service SRL, S.C. Alrointernațional SRL, S.C. Tables Ro SRL, S.C. Pure Home Collection SRL.

  1. Alberto Nervo
  2. Roland Van Dooren
  3. Vasile Florian
  4. Călin Codreanu – inspector fiscal Satu Mare – îi protejează pe cei de la punctele 2,3,4 – joacă mai multe roluri în evaziunea fiscală – este protejat de cei de la punctele 6,7,8, 10,12,13,14,19.
  5. Crișan – șef Birou Control la Finanțe Satu Mare (vezi Călin Codreanu punctul 5) – îi protejează pe cei de la punctele 2-3-4 – acoperind evaziunea fiscală. Este protejat de cei de la punctele 8,10,13,14.
  6. Comisar șef Neamțu Gheorghiță – fost șef al Serviciului Investigare a Fraudelor, ulterior ofițer de poliție judiciară – îi protejează pe cei de la punctele 5,6. Este protejat de punctul 8.
  7. Iancu Marius – Procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare și fost șef al Serviciului Teritorial al DNA Oradea și Satu Mare. Îi protejează pe cei de la punctele 5,6,7,9.
  8. Ținca Claudiu – Avocatul celor de la punctele 2,3,4 este prodecan al Baroului Satu Mare. Reprezintă firmele : SC AV Service SRL, S.C. Alrointernațional SRL, S.C. Tables Ro SRL, S.C. Pure Home Collection SRL. Ținca este mâna dreaptă a procurorului Iancu Marius, ducându-i personal șpaga de la protejați.
  9. Colonel Dragoș Vasile – Șeful compartimentului de monitorizare și combatere a criminalității economico-financiare SRI Satu Mare – supraveghează sistemul corupt, fiind bun prieten cu cei de la punctele 6,8,12,13,14.
  10. Doamna Nistor – de la SRI Satu Mare supraveghează sistemul de corupție, fiind în relatie de prietenie cu beneficiarii de la firma SC Alrointernațional – vezi punctele 2,3,4. Soțul doamnei Nistor Florin vinde tehnică de calcul marca Xerox firmei Alrointernațional. Nistor este în relații de prietenie cu cei de la punctele 2,3,4.
  11. Bunea Stelian – (posesorul automobilului marca Audi Combi înmatriculată SM 01 BUN, inspector fiscal la Finanțe Satu Mare. Protejează firmele SC AV Service SRL, S.C. Alrointernațional SRL, S.C. Tables Ro SRL, S.C. Pure Home Collection SRL. Bunea este în relații de prietenie cu cei de la punctele 2,3,4,5,6. Este protejat de Dragoș Vasile SRI.
  12. Comisar șef Șugag Luminița – ofițer de poliție judiciară la Serviciul Teritorial al DNA Oradea împreună cu procurorul Ardelean. Șugag îi protejează pe cei de la punctul 6, mai ales că domnul Crișan de la Finanțe este nănaș (naș) al doamnei Șugag. Este în relații de prietenie cu punctele 10,14. Este soția lui Șugag Emilian, adjunct al șefului Inspectoratului de Poliție Satu Mare.
  13. Comisar șef Emilian Șugag – Fost șef al Serviciului de Combatere a crimei organizate, Satu Mare, în prezent adjunct al șefului IJP Satu Mare, numit cu participarea șefului SRI Dragoș Vasile. Vezi punctele 10,13.
  14. Avocatul Dragoș Ioan – Negrești Oaș. Este fratele șefului SRI Satu Mare Dragoș Vasile (punctul 10). Are cele mai multe procese referitoare la evaziune fiscală câștigate în Negrești Oaș. Are o avere impresionantă. A ajuns avocat cu ajutorul avocatului Moiș Vasile, cunoscut în România și în Rusia. Dragoș ar fi lucrat și la Finanțe Negrești sau Satu Mare. Este prieten cu cei de la punctele 16,17.

15a. Codreanu Nicoleta – este soția lui Călin Codreanu (punctul 5) și lucrează la Primăria Satu Mare. Este în relații de prietenie cu cei de la punctele 12, 27.

  1. Avocatul Moiș Vasile – este avocat specializat în Penal, în relații de prietenie cu Ioan Dohotaru – specialist în insolvență – legat de cei de la Finanțele Satu Mare (vezi punctele 15, 17).
  2. Dohotaru Ion – practician insolvență – fost șef al Serviiului de Poliție economică, apoi ofițer de poliție judiciară la Serviciul Teritorial al DNA Oradea face trafic de influență la nivelt înalt în Satu Mare și Oradea – Poliție, Finanțe, procurori. Face japcă din banii statului, distruge oameni nevinovați prin amenințări, presiuni și șantaj. Este omul de casă al lui Mircea Govor, fost președinte PSD. Vezi punctele 5,6,15,16 și RVA Oradea. Firmele sunt băgate fictiv în insolvență cu ajutorul Finanțelor și cu ajutorul doamnei Vami Csila Silvia, fostă șefă la Oficiul Juridic Finanțe Satu Mare. Csila ar avea legături la nivel înalt, la București, în Poliție și Ministerul de Finanțe. Vami Csila Silvia s-a retras imediat ce a căzut fostul director al Finanțelor Satu Mare, Mircea Ardelean.
  3. Călugăru Stelian – Este șeful DGA Satu Mare. Secretara sa este sora procurorului Marius Iancu de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare. A lucrat și la DNA Oradea și Satu Mare. Vezi punctul 8. În anul 2010, Călugăru Stelian a primit informații importante despre evazionistul Micael Mureșan care înșelase statul cu suma de 5 milioane de euro.
  4. Mircea Pop – Este șef birou Antifraudă Satu Mare în relații de prietenie cu Vasile Florian, cu directorul Alrointernațional, cu Alberto Nervo, Roland Van Dorend. A fost coleg cu Marcela Lauran, secretară la S.C. Alrointernațional SRL. Vezi caracatița evaziunii fiscale expusă la punctele 2,3,4,5,6,7,8,10.
  5. Soos Istvan – a fost șeful Biroului executare silită din cadrul Finanțelor Satu Mare. Este înrudit cu fostul șef al PSD Mircea Govor care îl proteja și pe Călin Codreanu. Vezi punctul 5.
  6. Eva Schmiter – Lucrează la Finanțe Satu Mare, Biroul de Executări Silite. Este mâna dreaptă a lui Soos Istvan (punctul 20).
  7. Ioana Mureșan – trafic de influență. A fost inspector fiscal la Finanțe Satu Mare, sora medicului Paula Mare, director al Spitalului de Urgență din Satu Mare, președinte al Organizației de femei a PSD Satu Mare. În prezent este angajată a firmei Alrointernațional SRL ( din septembrie 2014), mâna dreaptă a celor de la punctele 2-3-4.
  8. Bernadett Lorinc – Angajată la firma Alrointernațional SRL, unde se ocupă cu CMR, transporturi fictive în România și Ungaria, recuperări de TVA. Este mâna dreaptă a beneficirilor Alberto Nevro, Roland V.D., Vasile F. – vezi punctele 2,3,4. Știe foarte multe amănunte despre transporturile fictive !
  9. Marcela Lauran – Este angajată la firma S.C. Alrointernațional SRL, unde se ocupă cu plățile către bănci, salarii, facturi furnizori. Vezi punctele 2,3,4 si Mircea Pop de la Antifraudă,de la punctul 18, fost coleg de clasă la școala elementară cu Marcela Lauran. Este omul de încredere al beneficiarilor Alberto Nevro, Roland V.D., Vasile F.
  10. Doamna Elena – A fost angajată o perioadă la SC Alrointernațional SRL, apoi la SC pure Home Collection SRL de pe strada Careiului nr.164. Este omul de încredere al beneficiarilor Alberto Nevro, Roland V.D., Vasile F. – vezi punctele 2,3,4.
  11. Ștefănescu Ion – Este director la firma SC Pure Home Collection SRL – cunoaște amănunte despre cei de la punctele 2,3,4.
  12. Judecătoarea Ruba Georgeta Maria – persoana din umbră care, la nevoie, apără și intermediază în interesul SC Alrointernațional SRL – vezi punctele 2,3,4. Soțul judecătoarei, Ruba Călin, este medic de familie în satul Viile, Satu Mare și medicul firmei SC Alrointernațional SRL și la SC Pure Home Collection SRL, unde sunt 3-4 sute de angajați. Este medic de familie pentru alte firme din anturajul celor de mai sus, cu circa 200 de angajați. Ruba Călin este verișorul lui Vasile Florian. Vezi punctele 2,3,4.
  13. David Lucian – angajat al Primăriei Satu Mare – se implică din umbră în licitații. De ex. : renovarea clădirilor Penitenciarului, Tribunalului și Judecătoriei Satu Mare. Vezi punctele 10, 29. Este bun prieten cu Vasile Florian și cu cei enumerați la punctele 5, 12 și 15a. David Lucian a ajutat în acțiuni de spălare de bani, un afacerist italian, proprietar al imobilelor de pe strada Caișilor nr. 6-8 care a fost recent renovată de firmele SC Perla Neagră SRL, administrată de Vasile Irimie.
  14. Vasile Irimie – David Lucian se implică pentru a asigura interesele personale ale prietenului său Vasile Irimie – vezi punctul 28.
  15. Radu Indries – deține o fabrică de mobilă amplasată între satul Baltablondă și Sătmărel. Este protejat de Finanțele Satu Mare – vezi punctele 5, 31. O perioadă a fost în relații de prietenie cu cei de la punctele 2,3,4, mai ales cu Roland Van Dorend.
  16. Nelu Gheigheș – lucrează la Finanțe Satu Mare. Îi protejează pe cei de la puctul 30.
  17. Dani Vitoc – lucrează la Finanțe, fiind în anturajul celor de la punctele 30,31,33.
  18. Adi Zamfirache – posesorul unei firme, protejat de cei de la punctele 30,31.
  19. Păcuraru – A deținut o firmă de construcții hale industrial și feronerie până în 2014, apoi s-a retras și a deschis o fermă de porci, beneficiind de fonduri europene. Este protejat de cei de la punctele 5 și 31 și de Mircea Govor.
  20. Roșcău Mihai – Văr primar al ofițerului SRI Dragoș Vasile, Roșcău este din Gherța Mică, județul Satu Mare. Deține firma SC Roșu Company SRL cu punct de lucru în : orașul Livada, comuna Gherța Mică, comuna Turu Lung, comuna Păulești. Firma joacă mai multe roluri. Câștigă licitații în toată țara. În orașul Livada a câștigat prin licitații aranjate mai multe clădiri aflate în patrimoniul statului român. În aranjamente sunt implicați mai mulți funcționari din cadrul Primăriei Livada : Sebeși – fost primar al orașului, Varga Carol – topograf al primăriei – vezi punctul 37, Lupșa Marie secretara primăriei – punctul 40, Meszaroș Ștefan – fost consilier local al primăriei orașului Livada. În present, Meszaroș este topograf în Satu Mare parte dintr-un grup mafiot din cadrul Cadastrului.
  21. Tarr Beton – din orașul Livada. Firmă protejată de Mircea Roman, șeful Poiției Economice din Satu Mare, de adjunctul șefului Poliției Satu Mare Liviu Tăut și de șeful IJP Satu Mare Taloș Constantin Ioan. Patronii au câștigat terenuri și clădiri din patrimoniul de stat prin licitații aranjate sau ilegale, cu ajutorul fostului primar Sebeși, al lui Varga Carol – punctul 37, Meszaroș Ștefan – punctul 39 și cu ajutorul lui Lupșa Maria – punctul 40.
  22. Varga Carol – inginer topograf la Primăria orașului Livada. Este parte din aranjamentele cu terenuri și clădiri expuse la punctele 36, 39, 40.
  23. Nastai Florian – Implicat în achiziții ilegale de la stat cu ajutorul lui Varga Cornel, Meszaroș Ștefan, Lupșa Maria – punctele 37,39,40. O perioadă a fost implicat în contrabanda cu țigări și alcool, fiind protejat de Poliția orașului Livada.
  24. Meszaroș Ștefan – fost consilier al Primăriei orașului Livada. Implicat în aranjarea licitațiilor cu terenuri ale statului. În prezent lucrează ca topograf în Satu Mare, având mare influență la Cadastru Satu Mare, informație confirmată de Călugăru.
  25. Lupșa Maria – Secretară în cadrul Primăriei orașului Livada timp de 20 de ani. Știe amănunte despre aranjamentele cu licitații privind terenurile statului – punctele 35,36,38. Este protejată de colegii din cadrul Primăriei Livada – vezi punctele 37, 39.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8
Eduard O. Ohanesian 144 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Domnule Ohane4sian, unele informatii sunt 100% neadevarate, iar majoritatea sunt zvonuri mai vechi de 5 ani, verificate si neconfirmate.

    • Gereger. Tu gandesti ce scrii sau habar nu ai nici ce gandesti. Tu nu vezi ca sunt postate documente? Tocmai asta este ca sunt verificate si neconfirmate. De ce? Pt ca DIICOT si DNA vor musamalizarea dosarelor astora smecheri. Mafie tipic romaneasca. Toata justitia este o mafie. Nu mai avem ce alege. De-o sa ne uitam asa mult si bine n-o sa mai avem ce alege din tara cu mafia asta numita justitie care a ruinat Ro

  2. Singura solutie…armele si curatata Romania de politicieni, justitie si hoti si sa o luam de la inceput

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.