Scandal major Ungaria – UE

EP President meets with Viktor ORBAN - Prime Minister of Hungary

Parlamentul European (PE) a votat miercuri în favoarea invocării Articolului 7 împotriva Ungariei, pentru „încălcarea gravă a valorilor” europene, transmite Agerpres, citând MTI și EFE.

Invocarea Articolului 7 al Tratatului de la Lisabona ar putea duce la pierderea de către Ungaria a dreptului la vot în cadrul reuniunilor Consiliului Uniunii Europene.

Eurodeputații au aprobat o rezoluție propusă de liberali, social-democrați și stânga radicală potrivit căreia „situația actuală din Ungaria constituie un risc clar de încălcare gravă a valorilor stipulate în Articolul 2 al Tratatului Uniunii Europene și justifică declanșarea procedurii prevăzute de Articolul 7”. Eurodeputații constată o „deteriorare gravă a statului de drept și democrației” în Ungaria și subliniază că „legile controversate trebuie suspendate sau retrase”.

Rezoluția a fost aprobată cu 393 voturi pentru, 221 împotrivă și 64 de abțineri. Documentul nu a fost sprijinit de Partidul Popular European, de care aparține formațiunea Fidesz a premierului ungar Viktor Orban.

Comisia PE pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne urmează să elaboreze un raport cu privire la Ungaria, după care Parlamentului va decide prin vot asupra lansării primelor măsuri ale Articolului 7, notează MTI.

Ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, a declarat că rezoluția prin care Parlamentul European a cerut miercuri suspendarea dreptului de vot al Ungariei în Consiliul UE este în opinia sa un atac al „rețelei lui George Soros”.

„Instituțiile europene nu sunt capabile să accepte că Ungaria, în pofida tuturor presiunilor, aplică în chestiunea migrației politici care au în vedere securitatea Ungariei și a poporului ungar”, a afirmat șeful diplomației de la Budapesta.

La finele lui aprilie, Comisia Europeană a anunțat că a deschis o procedură de infringement împotriva Ungariei în legătură cu controversata lege privind universitățile, care amenință să ducă la închiderea Universității Central Europene (CEU), finanțată de miliardarul american George Soros. Scrisoarea de punere în întârziere trimisă guvernului constituie prima etapă a procedurilor de infringement pe care le poate lansa Comisia Europeană și care ar putea duce la final la sancțiuni financiare dure când o țară nu respectă legislația Uniunii Europene.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.