Scandal uriaș în justiție – un Tangentopoli al procurorilor

Justiția italiană este în centrul unui scandal de proporții și cu ramificații nemaivăzute, care riscă să submineze una dintre cele trei puteri ale statului. Presa și unii magistrați vorbesc despre un nou scandal Tnagentopoli, cel care a dus la operațiunea Mani Pulite, în 1992. Alții vorbesc despre un caz similar lojei masonice secrete Propaganda Due, din anii 1980. Există și ramificații politice, care duc nu către actualul guvern populist pus la colț de presa europeană, ci către Partidul Democrat, al fostului premier proeuropean Matteo Renzi. Asta în timp ce președintele Italiei, un critic al actualei puteri, tace și îi face pe unii jurnaliști să se întrebe dacă ramificațiile scandalului nu ajung cumva până la el.  Până acum au demisionat trei membri ai Consiliului Superior al Magistraturii din Italia, iar alți doi s-au autosuspendat, iar acesta pare a fi doar începutul.

Despre ce este vorba? Despre un flux de bani ilegal, prezumat a fi unul uriaș, prin care au fost influențate multe anchete și sentințe. Este vorba despre sentințe care au distrus afaceri în beneficiul concurenței. Este vorba despre o mulțime de înregistrări secrete, scurse una dupa alta în ziarele din Italia. Este vorba și despre dezvăluirea secretului anchetelor. Este vorba despre bani și influență pentru numirea sau eliminarea din sistem a multor procurori. Apoi, mai este vorba și depre ziare importante care s-au înțeles cu magistrații ce anume să scrie, la ce dată și cum să pubice materialele ”scurse” oferite de magistrații implicați în scandal.

În centrul întregului scandal se află Consiliul Superior al Magistraturii din Italia, o instituție de importanță constituțională, prezidată ex oficio, ca și în România, de președintele republicii, din care fac parte și procurorul general și președinintele Înaltei Curți de Casație. CSM este un organ independent, însă în spatele acestei independențe se dezvăluie un sistem bolnav și corupt, în care se pare ca cei mai puțin curați magistrați sunt menținuți în virtutea unei impunități identice cu cea de care au beneficiat și politicieni italieni corupți, înaintea scandalului Tangentopoli, scrie Linkiesta.

Comenzi politice pentru magistrați

Potrivit interceptărilor, procurorul Luca Palamara, care a demisionat ulterior din CSM, ar fi primit cadouri și sume mari de bani din partea mai multor oameni de afaceri și lobby-iști pentru a influența o serie de sentințe. Palamara se interesa de cursul investigațiilor pe care trebuia să le influențeze prin intermediul amicilor săi din sistem. Ceea ce se cunoaste până acum din anchetă, vârful aisbergului, este că procurorul Palamara, pus in garda că este interceptat, a încercat să influențeze numirea noului procuror din Perugia, care ar fi preluat dosarul său.

În acest fel a apelat la Luca Lotti, mâna dreapta a premierului Matteo Renzi, subsecretar de stat la cancelaria premierului. Procurorul Palamara a mai apelat și la un fost subsecretar de la Justiție, membru al aceluiași Partid Democrat. Cireașa de pe tort este că procurorul a fost înștiințat că telefonul ii este ascultat, iar cel care i-a spus asta este un personaj important din cadrul președinției Italiei. Din acest motiv, presa italiană scrie că tăcerea președintelui Sergio Mattarella în acest scandal este asurzitoare și spune mai mult decât o mie de cuvinte.

Ceea ce îi îngrijorează pe ziariștii italieni nu sunt faptele comise de cei câțiva indivizi menționați, ci mai ales reacția unor membri ”curați” ai CSM. ”Ori vom dovedi că aceste lucruri sunt false, ori vom fi pierduți”, spune vicepreședintele CSM, Davide Ermini. Potrivit înregistrărilor, procurorul Ermini, deși era aprobiat de Partidul Democrat aflat la guvernare, era considerat nepotrivit pentru a îndeplini comenzile politice venite de sus. Este motivul pentru care s-a constituit o rețea creată de procurorul Palamara și mâna dreaptă a premierului, amintitul Luca Lotti, pentru a trece de rezistența incomodului vicepreședinte al CSM.

Firul anchetei duce în Sicilia

Franco Roberti, fost procuror național antimafia în Italia, consideră că acest scandal își are originile în decizia guvernului democrat al lui Matteo Renzi de a scoate la pensie o mulțime de magistrați trecuți de 70 de ani. Numărul mare de posturi care trebuiau ocupate au trezit interesul afaceriștilor implicați în litigii și totul pare să fi devenit o uriașă licitație pentru influențarea justitiei, în care cazul Palamara este doar vârful aisbergului. Potrivit înregistrarilor și anchetei Gărzii Financiare, fluxul banilor pare să plece de la un avocat sicilian, Pietro Amara, însă nu se știe pentru moment cine se află în spatele lui.

”Singurul eveniment care pare să semene cu ceea ce se întâmplă în aceste zile este scandalul Propaganda Due din anii 1980”, spune un alt procuror din cadrul CSM. Propaganda Due era o lojă masonică, desființată odata cu întreaga msonerie, în epoca lui Benito Mussolini, apoi reînființată, la începutul anilor 1970, cu scopul de a contracara ascensiunea stângii politice în Italia, masoneria fiind controlată de creștin-democrații de la putere. Din cauză că avea o orientare radicală de dreapta, loja a fost desființată în 1976, dar și-a continuat activitatea în secret. Ulterior, în 1981, s-a descoperit că membri acestei loje secrete au fost implicați în mai multe fapte penale, mergând până la împingerea justiției pe o pistă falsă în cazul masacrului de la Bologna, comis de o organzație neofascistă.

Complicitatea presă-magistrați

Nu în cele din urmă, în scandal este implicată și presa – uneori pentru că și-a făcut pur și simplu datoria, însă alteori pentru ca s-a implicat interesat de-o parte și de alta. Il Giornale scrie că înregistrările arată că jurnaliști de la ziarele Fatto Quotidiano și Verita se întâlneau cu procurorul Stefano Rocco Fava din Roma, de la care primeau informații împotriva procurorului șef din Roma, pe care rețeaua secretă din CSM îl dorea eliminat. Aceleași înregistrări arată cum procurorul Fava îi explică procurorului Palamara că are control total asupra a ceea ce presa va publica, inclusiv asupra datei la care se vor publica informațiile.

Cum să mai avem încredere în justiție?

„Ce încredere mai putem avea în justiție, câtă vreme membrii CSM influențau investigațiile și sentințele în schimbul unor mite?”, se întreabă Linkiesta. Este o întrebare cu atât mai importantă cu cât Italia are una dintre cele mai puternice mafii din lume și este o țară în care malpraxisul judiciar și corupția sunt endemice. ”Dacă un politician sau un afacerist sunt investigați de un procuror, vom fi de acum înainte tentați să credem că asta se întâmplă pentru favorizarea rivalului politic sau a concurentului de pe piață”, scrie Linkiesta.

”Curentele din magistratură s-au transformat în grupuri de putere, pentru putere. În magistratură a fost inoculat virusul carierismului, care acum pare să interfereze în mod periculos cu urmăririle penale. Iar Consiliul Superior al Magistraturii este pus în pericol în acest moment și, chiar dacă nu este neapărat pus în fața unor fapte de natură penală, arată că are niște mecanisme deloc trasparente și care trezesc îngrijorare. Mecanisme degenerate despre care se știa, dar care acum se pare că au ajuns în faza terminală, de putreziciune”, scrie publicația Il Foglio.

Dincolo de detaliile scandalului, jurnaliștii de la Linkiesta sunt îngrijorați de faptul că ”nu avem niciun instrument pentru a influența această situație – justitia se autoguverneaza, pornind chiar de la CSM”. Și totuși, scrie Linkiesta, există o soluție. Care? ”Politicienii trebui să-și asume responsabilitatea unei reforme radicale a justiției – cu toate riscurile – începând cu această instituție a CSM. Altfel, cei care vor decide cum să rezolve problema vor fi exact aceiași magistrați”. Cu alte cuvinte, soluția ține de implicarea factorului politic, de o reformă a justiției, reformă care este însă criticată de Bruxelles în cazul altor țări.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7

10 Comentarii

  1. Aoleeeu….ce seamana cu ce este la noi….cu C.S.M.-ul de la noi (vedeti ca nu spun „CSM-ul nostru pt. ca nu este al nostru…este al multinationalelor )!

  2. Aceași situație ca în România la indigo aș spune ! Păpușarii din spate-cei incă necunoscuți,sau care încă n-au fost devoalați de unde or fi ? Germania ? sau de peste ocean-amereganii? Prin justiția aservita loveau in ce politicieni deranjau și la fel în oamenii de afaceri italieni ! La fel ca în România! Cu ziariști la fel! aserviți unor procurori,scriau exact la momentul indicat de procurori de alți procurori,sau politicieni/afaceriști! Ei vinovații- șmecheri aruncă anatema pe MAFIE,dar fara nici o dovada! Aceași vrăjeală cu corupția ca și la noi în care justiția coruptă facea ce vroia ca și la noi eliminănd afaceriști și politicieni (vezi Berlusconi!).

  3. Macar acolo mai exista indignare in fata samavolniciilor devoalate…La noi modelul e acelasi, numai ca ramificatiile mafiei securisto-juridice sunt infinit mai multe si populimea a ajuns sa creada ca asta e normalul, ba mai sunt si idioti utili care ies in strada sa protejeze acest sistem crminal…Asta ca sa nu mai pomenim pactul mafiot la cel mai inalt nivel, semnat zilele astea de beneficiarii serviciilor serviciilor in recentele alegeri si juramantul de credinta cu pupat papucul sereist si promisiuni de refinantare…
    P.S. Daca italienii isi rezolva problema, credeti ca o va intreba cineva pe Kovesi cum e cu anchetele scurse in presa, ba chiar de pe mailul ei (ca sa nu mai vorbim despre utilizarea mailului personal pentru traficarea de informatii de serviciu, cel putin nepublice, chestie pentru care madame Clinton a fost audiata de Congres…e adevarat ca aia, mult mai putin importanta decat marginasa noastra, n-a avut tupeul sa refuze convocarea…)?

  4. Mafia din Justitie care se amesteca in afaceri….. Va suna cunoscut? PDL-PNL_USR Monica Macovei?

  5. Italienii au ajuns de răsul lumii în comparație cu mafia procurorilor-ofiteri acoperiți din DNA, sau numai „școlarizați” de torționarul Dumbravă la sediile „academiei” SRI, o cloacă care a fabricat „doctori” în falsificarea tuturor probelor și încălcarea drepturilor omului sub oblăduirea ambasadei ocupantului actual al României. Aici Republica procurorilor revine în forță după fraudarea masivă a alegerilor europarlamentare de către STS cu acoperitea aceluiași serviciu care dictează sentințe în instanțe, mai ales la „bordelul” în care a fost transformată ÎCCJ sub Livia Stanciu și Cristina Tarcea. Desigur că nici Dăncilă nu mai „vede” aceste realități care țin de Gulagul UE, așa cum pentru Iohannis nu există!

  6. Da, domne, da’ Salvini si Di Maio sint „populisti”, „nationalisti”, chiar „fascisti”, si asta e cih cih ! Muicaaaaa ! vin „ultranationalistii” si „antieuropenii” din La Lega si Movimento 5 Stelle peste noi ! … He he ! Cit despre loji si alte organizatii sulfuroase si conspirationiste (bine au facut unchii Benito si Adolf ca le-au nimicit !) ia vedeti voi citi din noua (si pe alocuri si fosta) Securitate sint masoni si citi masoni sint securisti !

  7. Cata asemanare cu „inchizitorii”nostri sub ordinele kovesikai si tortionarului aug.lazar,toata sleahta platita cu bani grei,pensii astronomice,averi acumulate dubios dar ei erau,mai sunt,”arhanghelii justitiei”,gloata ii scandau isteric,kovesika buricul preaslavit drept faraoanca anticoruptiei ametita de osanalele ridicate de un ctp,cazut in adulatie si prosternare,racorita in beciul lui ghita cu lautarii alimentandu-i setea de „dezmat”,ca doar oameni suntem de atatea „decapari” trebuie o paranghelie!Da,de ce ne trebuie SECTIA,sa dam,noi,cu SUBSEMNATUL,cata persiflare,NOI TABU,VOI CATUSE!Acum kovesika sparge seminte,ascunsa in Parchet,platita si nici cal nici magar dupa cum ii e specializarea,isi roade unghiile ca a ratat postul de tartor european,alta ineptie.Dar dupa cum si italienii si noi suntem state gemene,aici nu spun mai multe,si luam „apa”de la Comisia de la VENETIA,ma intreb cum oare stateau pe gunoaie si isi scuturau usor costumele,”invataturile”lor erau partinitoare,ne urecheau,toti sareau cu „STATUL DE DREPT”,dar nu vedeau paiul din ochi!APROPO’NU STIU CE INSEAMNA,LUMINEAZA-MA!Nu ma pot pune cu pensia lu’aug.lazar,la AIUD tanjea dupa icrisoare negre,in timp ce dadea NUP-uri,si acum la pensie le are!LA EI „MANI PULLITE”,LA NOI „CAMPUL TACTIC”!100000 euroi un botez,vanzari anterioare,microsoft,eads,flota,alro,mizilicuri,LA 2 lei „cartofii”!

  8. In contextul „italian”, eu il intreb public pe Ponta cum s-a ajuns la cocolosirea dosarului „ENEL” si renuntarea acestei firme italiene( majoritar de stat), de a mai pleca din Romania si ca urmare a infractiunilor comise la noi? Nu s-a „umblat” pe la Justitie?

  9. Ce asemanare izbitoare cu situatia din Romania! Doar ca in loc de Propaganda Due, avem Securitatea Doi.

  10. Pentru imbecilii „proeuropeni” si sugatorii de … biiiip ! la Bruxelles : acum citiva ani, pe vremea papagalului cu ciocu’ (nasu’) pe sus pe nume Renzi, carburantii in Italia erau la preturi prohibitive (ca sa dau doar un exemplu). Astazi, sub guvernarea „populista, xenofoba si nationalista” condusa de La Lega lui Salvini, chiar daca preturile sint inca mari, macar Italia (fara picatura de hidrocarburi) s-a aliniat la preturile vecinei Franta (care continua sa spolieze in continuare fostele colonii) !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.