Schimbarea majoră care-i vizează pe judecătorii CCR

Comisia juridică a Senatului a dat, marți, raport favorabil cu amendamente pentru propunerea de modificare și completare a Legii privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, stabilind că judecătorii Curții nu pot fi reținuți, arestați, percheziționați sau trimiși în judecată decât cu încuviințarea plenului CCR.

„Judecătorii Curții nu pot fi reținuți, arestați, percheziționați sau trimiși în judecată decât cu încuviințarea plenului CCR, la cererea ministrului Justiției, sesizat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Încuviințarea se dă cu votul a două treimi din numărul judecătorilor CCR, după ascultarea judecătorului în cauză”, este decizia Comisiei juridice, consultată de Agerpres.

Totodată, Comisia a stabilit că judecătorii CCR cu o vechime în activitatea juridică sau în învățământul juridic superior de cel puțin 25 de ani beneficiază la limita de vârstă de pensie de serviciu egală cu 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizația de încadrare brută lunară.

„Pentru fiecare an care depășește vechimea menționată, la cuantumul pensiei se adaugă câte 1% din baza de calcul, fără a o depăși”, mai prevede legea.

Senatorii juriști au eliminat posibilitatea cumulării pensiei de serviciu cu alte venituri de către judecătorii CCR.

„La încetarea mandatului, ca urmare a imposibilității exercitării sale din motive de sănătate, judecătorii Curții Constituționale beneficiază de o sumă egală cu indemnizația netă a șase luni de activitate”, a stabilit Comisia juridică a Senatului.

Senatul este for decizional în cazul acestui proiect de lege inițiat de deputatul minorităților naționale Adnagi Slavoliub. Camera Deputaților a adoptat în aprilie acest proiect de lege.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8515 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Toate animalele sunt egale, numai ca unele sunt mai egale decat altele … ;(

  2. Iar se cocolosesc intre ei de`ai lor, deh: noua nobilime bolsevica… ca toti au avut radacini/origini „sanatoase” altfel nu erau niciodata pe unde-s! Nici azi nu ar putea suferi vreun nobil real din cei ce-s aici nascuti si nu au plecat pt a avea azi conexiuni externe la nivelul lor…numai de acele conexiuni se tem/pazesc asti bolsevoi balsoi cosmetizati… jaff-uri in slujba oricui jumulesta poporul denota lipsa de omenie si caracter, nationalism si patriotism. Ei, cred ca am scris Cuvinte Mult Prea MARI cand e vb de astia

  3. CCR – Dumnezeu pe pamantul Romaniei ! In momentul de fata Romania este condusa de CCR ! Adica de niste indivizi numiti pe criterii politice ! Numiti nu alesi ! Si care au capatat infailibiltatea Papei ! Chiar va imaginati ca vreodata ,, colegii ” din CCR vor accepta ca vreunul dintre ei sa fie reținut , arestat , percheziționat sau trimis în judecată ? Cumva presedintele Comisiei juridice a Senatului e un pesedist numit Serban Nicolae ? Atunci nu va va mai minunati de hotararile CCR !

    • Nu bagai vrajeli d’astea cand Zegrean, pe la ccr, va basea frumos si pe placul vostru de basisti cocliti.Acum de ce e ccr naspa? Ca nu le mai aproba baso-iohanistilor vostri toate tampeniile,asa cum va invataserati?

    • Gresit! Dumnezeu pe Pamantul Romaniei este Securtitatea, Soros si Ambasada Ambasadelor, in ordine inversa. Te intrebi, desigur, unde este DNA in toata aceasta constructie ? La Amabsada, Uber Alles !

  4. Dupa parerea mea o astfel de lege este neconstitutionala pentru ca in conformitate cu legea fundamentala toti suntem egali in fata legii iar eventualele exceptii sunt stabilite prin Constitutie. Din pacate insa daca o astfel de lege va fi adoptata, si cel mai probabil va fi, atunci ea nu va fi in veci declarata neconstitutionala pentru ca in mod cert judecatorii vor dori sa isi pastreze imunitatea. Motivatia legii insa este clara pentru mine, se doreste protejarea judecatorilor CCR de abuzurile procurorilor. E clar ca DNA-ul a luat-o pe aratura rau de tot si judecatorii CCR sunt in pericol de a fi santajati de procurori in genul daca nu dati o hotarare pe placul nostru va fabricam dosar si va arestam. Chiar daca aceasta lege incearca sa opreasca niste abuzuri ea in sine este un abuz pentru ca numai presedintele Romaniei si parlamentarii beneficiaza de o astfel de imunitate.

    • Exact care sunt drepturile pe care ti le scranteste tie personal aceasta Lege? Poate nu stii ca aceasta Lege se aplica la ora asta in Romania?? Cum de nu stiai ca se aplica personoanelor din conducerea DNA???

  5. CCR trebuie desfiintat. Mediul academic e mult mai benefic si legitim decat gasca de pacatosii ai CCR-ului.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.