Senatul a adoptat, marţi, în plen, propunerea legislativă prin care se revine la posibilitatea încasării în numerar a taxelor judiciare de timbru de debitorul taxei la ghişeele aflate la sediile instanţelor judecătoreşti.
Au fost înregistrate 90 de voturi „pentru” şi 19 abţineri.
„Taxele judiciare de timbru pot fi încasate în numerar de debitorul taxei la ghişeele deschise la sediile oricărei instanţe judecătoreşti şi se transferă, la sfârşitul zilei lucrătoare, în contul distinct de venituri ale bugetului local al unităţii administrativ-teritoriale în care persoana fizică are domiciliul sau reşedinţa ori, după caz, în care persoana juridică are sediul social. Costurile operaţiunilor de transfer al sumelor datorate ca taxă judiciară de timbru revin în sarcina debitorului taxei”, stipulează proiectul de lege.
Prin propunerea legislativă – iniţiată de deputaţii PSD Alexandra Huţu, Alina Tănăsescu şi Laura Vicol-Ciorbă şi de deputatul neafiliat Cristina Rizea -, această nouă modalitate de plată se alătură taxei în numerar, prin virament sau în sistem online prevăzută de legislaţia în vigoare.
Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Cristian-Augustin Niculescu-Ţâgârlaş, a apreciat că prin acest demers legislativ este vizată „celeritatea procesului legislativ şi garantarea accesului la justiţie”.
„Nu toate persoanele au posibilitatea de a plăti prin cont taxa de timbru şi, până nu demult, această taxă era achitabilă, în numerar, la sediul instanţelor. Se revine asupra acestei situaţii, fiind un lucru benefic pentru accesul la justiţie”, a adăugat Cristian-Augustin Niculescu-Ţâgârlaş.
Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Poate se revine și la dreptul persoanei de a xe reprezenta singur în instanța civilă și nu obligatoriu prin intermediul unui avocat; vezi litiigiile pe drepturi de muncă/pensii, cele din urmă de mare interes în viitorul apropiat.
Poate întreabă cineva câte procese au pierdut justițiabilii din cauza taxei de timbru, fie că nu au avut bani fie că nu au achitat-o în termen. Ca să poți deschide o acțiune în instanță trebuie mai întâi să plătești anticipat slujbașii statului de drept. Lăsăm deoparte faptul că în civil se mai cere o plată la sfârșit celui care pierde care și așa rămâne uneori aproape falit. Asta înseamnă dreptul liber și neîngrădit la justiție. Bani si iar bani peste tot. Unde pui piciorul ți se cer bani.
CRIMA :
-taxele sint impuse prin ORDONANTA DE URGENTA 80/2013,
ordonantzele NU SUNT LEGI!
de 11 ani se fac ca nu stiu….victor ponta trebuie (editat)
-scopul a fost evident CORUPEREA INTREGII SOCIETATI,
atac la Constitutie!