Scriitorul și riscul absolut

Scriitorul Salman Rushdie a fost victima unui atac abominabil. În vederea lichidării sale fizice au fost puse la dispoziție sume fabuloase de bani, acesta fiind printre cei mai expuși autori.

Deși se află sub protecție și cunoaște riscurile la care se expune, S. Rushdie își exercită asumat, cu mult curaj activitatea publică. Până la urmă, asta înseamnă a fi scriitor, om de atitudine. S. Rushdie este în acest moment un extraordinar exemplu de intelectual care urmează o conduită care ar trebui să fie un cod profesional, cu orice risc.

In alte regimuri, astăzi scriitori și jurnaliști incomozi se află în spatele gratiilor și pentru că alți jurnaliști și scriitori urmează o cale care îi menține indirect în acea dramatică situație.

Prea mulți scriitori și jurnaliștii de la noi se regăsesc într-o autosuficiență bolnavă și aproape deloc într-o contraofensivă, atât de necesară pentru lumea de azi alunecată dramatic în manipulare și rutină a răului concentrat.

Nu pot să nu mă gândesc la ridicola situație din România unde rezistența prin estetică a luat un nou avânt, fără estetică și fără rezistență, se înțelege, însă cu diverse sinecuri, scriitorul fiind asimilat în mod întemeiat unui oportunist, cu aceeași combatanți din regimul comunist.

Locul scriitorului nu este acolo unde se trag sforile dezastrului unui popor, indiferent de instituții, presupuse prestigii și garanții.

Cazul lui Salman Rushdie statuează și în acest moment greu pentru el și cauza libertății, tocmai condiția scriitorului și opoziția care îi legitimează vocația.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Ioan Vieru 1330 Articole
Author

12 Comentarii

  1. Dintrun personaj admirat si bine vazut, a ajuns un „oaie halal” la secunda, doar din cauza alunecarii lui in aroganta eu-lui de sine.

  2. Nu e nici un pericol pentru cei care scriu la Cotidianul,nu va mai lamentati:))

  3. @Mărgelatu, titlul articolului imi aminteste o gluma de pe vremuri:

    In 1963, dupa asasinarea lui John Kennedy, un presedinte de C.A.P., la circiuma din sat, ametit de bautura si intristat de tragedia americana:

    „Ce soarta avem noi, presedintii!”

  4. acum toti baga capul in poza,probabil vor cere si pensii speciale pentru risc extrem

  5. Dle Maxtor, cine a fost ,,mulțimea,, aia de a sărit la gâtul lui Păunescu?, niște derbedei aleși și plătiți dinainte (ia dă-mi niște nume, nu te ascunde după ,,mulțime,,) care, după ce l-au dat jos pe Tovarășu, (era și cazul, dar nu asasinare!) în loc să rafistoleze ,,comunismul,, dar bine de tot,de toate nasoalele, DAR: avuția țării păstrată, echitatea la fel,independența, suveranitatea, națiunea…etc. ce-mi făcură ei? Au permis să înceapă Marea Contrarevoluție capitalistă din Decembrie, pentru că începe cu ,,de ce,,? Și așa sărirăm din lac în puț! Restul îl știm, îl trăim, ne văicărim și de la prânz și pân la cină/ tot comunismul e de vină. Brava, nene.

  6. 1.Stimate domnule Vieru, foarte corect articulat, eu mai ies cu câte o pancartă pe stradă, protestez cum mă priceop eu, dar n-am văzut, chiar așa, vreun intelectual să mi se alăture. Mai dau unii aprobativ din cap, câte un fost muncitor de la Republica, IMGB etc. mă abordează, își varsă oful cu năpraznice înjurături la adresa ,,revoluționarilor,, și a burgheziei proletar-capitaliste interne și externe, îmi mai spun și ce lucruri de laudă făceau ei prin uzinele cele care au fost vândute pe nimic, că erau ,,fier vechi,,, că mai mergeau și ei pe la mare prin Sindicat etc. Rezistența și schimbarea (care,cum se numește?) trebuie organizată, dar cu anticomunismul primitiv, cu negativismul visceral față de o întreagă perioadă istorică în care nanțiunea română a scos și ea capul în lume (cu sacrificii și lipsuri exagerate, e drept etc.) servit pe toate undele la ordinul marelui licurici/care suferă de limbrici/zice că ești democrat/ de te lași sacrificat, ce poți face? El vrea ca orice idee de stânga,chiar dacă numai cu numele, să moară înainte de a se naște sau dacă se mai ițește pe undeva atunci trebuie ,,reformat,, din interior și exterior mintenaș, că de nu e bai! Asta e Oculta mondială capitalistă cu Marele Cartier General (cu brațul înarmat CIA, FBI) de la Washington! Adevărații intelectuali ar trebui să riște o astfel de dezbatere nu doar să plângă pe umărul amărâtului! De altfel, vedem destui intelectuali chiar în paginile Cotidianului, ba și pe la TV-uri cîteodată și așa mai în surdină,care iau atitudine,dar totuși, esențialul – adică problema sistemică nu e atinsă, cred că de frică (/care nu e mică/ ba, este chiar mare/ egal, conservare).

  7. 2.Dacă la noi tot ținem baioneta și împotriva schimbărilor din China, fără a îndrăzni o analiză serioasă, pentru că înregimentarea în UE și NATO e practicată ca o renunțare la orice urmă de demnitate, atunci, asta e și nimic nu mai e de așteptat (!!??). Dacă noi nu vrem/putem, până la urmnă istoria va pune totuși problema sistemului. I.Valerstein e unul dintre cei care au avut îndrăzneala să spună: marea criză începută în 2007-2008, continuată apoi pe toate fețele până azi, este criza de final a capitalismului ca sistem. Sigur, mai trebuie să fie cineva să-i dea brânci, dar că lipsește cu desăvârșire, sau? Cum zicea Marx (apropo, chestia cu neo-marxismul e o mare prostie! de fapt e tot o încercare de ,,reformare,, a capitalismului) istoria capitalismului e istoria crizelor sale. Numai că el, capitalismul ca sistem, se ,,reforma,, mereu = își schimba părul dar năravul, ba! Permiteți o întrebare? De ce s=a împiedicat cu tot dinadinsul măcar o reformare a socialismului, de partid și de stat, evident, deși Dubcek asta voia. Acum, așa,doar pentru dvs., fostul șef al Legației Austriei la Praga, devenit apoi președintele Austriei, care mă cunoștea, mi-a spus că, de teamă ca invazia prietenească, aproape umanitară !!?? a armatelor Tr. Varșovia să nu se verse și peste Austria, atunci, a făcut rondul pe la toate ambasadele vestice ca să se intervină în favoarea lui Dubcek și răspunsul tuturor ,,marilor democrații,, a fost: în niciun caz, nici vorbă, pentru că nu dorim ca Primăvara de la Praga (reformarea socialismului) să aibă succes ! Se poate mai clar de atât? În schimb, ,,Primăvara africană,, a avut ,,mare succes,,/praful s-a ales/mai ales bules!

  8. 3.Acum cine să redeschidă discuția dacă intelectualii lu pește și-au pus botniță și nu vor să riște niște gratii, de orice fel. SUPER de acord cu fraza dvs. din final. Numai ce este ăla,, răul concentrat,, dacă nu capitalismul? După ce Biserica Catolică a fost trasă pe sfoară (Papa Ioan Voitila a chiar recunoscut asta în cercul lui restrâns) și a ajuns și ea în gura puștii n-a mai putut răbda și prin papa Francisc a și-a dat drumul: ,, Capitalismul ucide. Cultura bogăției este cultura crimei,, Mai mult chiar că nu se poate din partea bisericii (a noastră doarme dusă și tot ne dă că Dincolo…numai că Eminescu ne-a zis cu un scepticism curajos: ,,Atunci când după moarte răsplată nu v-așteptă…) iar de la social-democrație nu mai există nicio așteptare, pentru că a fost total călărită de Ocultă. Dacă tot v-am făcut mărturisiri încă una nu strică: pe Zidul Berlinului pe când era dărâmat cineva a scris: ,,Capitalismul nu a învins, el doar a rămas!,, Tare, nu, și se și vede!

  9. 4.Revin. În ce-l privește pe S.Rushdie, deși nu am citit ce a scris el, cu ălea sfinte trebuia și trebuie mai cu grijă. Sigur, e de condamnat ce i s-a întâțmplat, dar, nu ca scuză, ci ca adevăr, știm că creștinismul (Biserica Catolică) a avut Inchiziția, a ars la greu pe rug ,,eretici,, a masacrat, tot la greu la musulmani (Cruciadele) e drept în Evul Mediu. Numai că se-i faci, aiatolahul poate că trăiește Evul Mediu al lui acum și are motivele lui, după ce știți ce le-au făcut americanii iranienilor. Deci, cred că a existat și există lucruri în care nu-ți bagi pur și simplu picioarele, pentru că cineva cu siguranță te-ar aplauda. Dacă am cunoaște și partea nevăzută a lunii, dacă el chiar de capul lui a scris Versetele, fără niciun imbold, ar fi de salutat. În rest, cât de adevărat este ceea ce spuneți! Aprob, susțin, sunt fan! Acum, cer scuze pentru că m-am lățit, dar curajul de a încerca să ne menținem pe cale adevărului ne ridică pe toți cei care îl au la rangul de filosofi, fie chiar și numai de ocazie, ca forumiști. Cât de mult mi-ar plăcea dacă dvs., cu curajul pe care-l aveți, ați comenta argumentat și ideile atinse de mine (dar nu doar ale mele) în comentariu. Vă asigur de tot respectul.

  10. Scriitorii noștri și-au pierdut și Sediul și Muzeul Literaturii, fără a cere sprijinul cititorilor. Au primit în loc miniaturi.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.