Secretul ascuns de inima lui Chopin

Inima lui Frederic Chopin, ţinută într-un borcan cu alcool și apoi păstrată într-o coloană de piatră de la Biserica Sfintei Cruci din Varșovia, arată că compozitorul polonez a murit de pericardită cauzată de unele complicații ale tuberculozei. La această concluzie au ajuns autorii unui articol publicat de American Journal of Medicine și citat de New York Times.

Potrivit articolului, care urmează să fie publicat în viarianta finală în luna februarie sub titlul „O privire mai de aproape asupra cauzei morții lui Frederic Chopin“, oamenii de știință au descoperit inima compozitorului „scufundată într-un lichid de culoare brun-ambră“, despre care cred că este coniac, deseori folosit pentru păstrarea țesuturilor.

În ce era păstrată inima lui Chopin

Cercetătorii nu au deschis borcanul, dau au putut observa că inima lui Chopin era „foarte mărită și plutea“, după cum au consemnat în articol. De asemenea, inima era acoperită de o substanță albicioasă care îi dădea un aspect de gheață, fapt care le-a sugerat oamenilor de știință să concluzioneze că Chopin a suferit de pericardită, o inflamație a țesutului din jurul inimii, ceea ce ar fi putut rezulta în urma tuberculozei.

Potrivit unor teorii emise anterior, compozitorul ar fi murit de fibroză chistică. Dar inima are o poveste lungă și discutabilă. Chopin, care a murit la Paris în 1849 la vârsta de 39 de ani, se temea să nu fie îngropat de viu și a cerut ca trupul său să fie tăiat și deschis înainte de înmormântare, iar inima să-i fie trimisă la Varșovia. Astfel, inima i-a fost scoasă, pusă într-un borcan de cristal, trecută ca produs de contrabandă prin autoritățile ruse în ceea ce este astăzi Polonia.

Simbol național

În timpul Revoltei din Varșovia din 1944, forțele de ocupație naziste, neliniștite de statutul lui Chopin ca simbol național polonez, au suprimat performanțele sale muzicale. Inima sa a fost scoasă din biserică și a fost păstrată la sediul central al comandantului german Erich von dem Bach-Zelewski. După război, a fost returnată bisericii și înhumată într-o coloană de piatră pe care este înscris un verset din Matei: „Căci unde este comoara ta, este și inima ta“.

În seara de 14 aprilie 2014, un grup mic format din oameni de știință polonezi, oficiali ai bisericii și membri ai Institutului Chopin au scos borcanul și i-au examinat conținutul în secret. Un articol publicat câteva luni mai târziu de către Associated Press suscită interesul: „Înconjurați de o aură de mister, ei au lucrat în deplică concentrare, în șoaptă în cea mai mare parte a timpului. Au scos borcanul din locul său, au făcut mai mult de 1.000 de fotografii și au pus ceară fierbinte peste sigiliul bvorcanului pentru a preveni evaporarea“.

Dr. Michal Witt, coordonatorul echipei de cercetători polonezi care a contribuit la redactarea articolului, a spus într-un interviu telefonic că este important ca inima să fie percepută ca simbol al identității naționale poloneze: „Pentru polonezi, această parte din corpul său, care se află în continuare în Polonia are o valoare emoțională specială“. În afară de inima sa, trupul lui Chopin este îngropat în cimitirul Père Lachaise din Paris.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Sa fie intrebata George Sand ce a turnat in borcan (daca ea a facut-o!) si stansa cu usa , adica lespedea.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.